nuffnang ads

Sunday, October 9, 2011

Satu Malaysia ker...

Seriusly , I m working with chinese, Penang Chinese
All the while never thought how nice it could be or could turn other way round J
A new manager came from other foreign bank, a young n smart guy..
Tapi nak di jadikan cer nya.. dia ni pandai lak berbahasa melayu,, fasih la tak pelat sangat.. kira cam familiar n mixed around ngan org melayu la
The way he joke pun seems to be cam melayu la..
Adoi ,, nak dapat org cha yg cakap melayu fasih kat penang ni,.,. ala ala ja boleh kira ngan tangan
Most of comunication is English I guess, tu kat ofis cici la..

Then, turun kat bawah, safeguard is Indian, dia pun joke joke seloroh suma in Malayu yg sgt fasih..
Bos yg tinggi rank pun mixed around gak dengan suma suma ni tak kira la bangsa apa pun,
I m the only malay works in this department,, kdg2 terasa jugak dengan gelak tawa bila communication in Mandarin or hokkien
Tp buat keja la.. nak wat cam na..

What my concern is, memang la best tgk Chinese, Indian n Malay tu mixed around, n sembang pun cam biasa.. that’s  make me feel like proud to be Msian
Kdg2 tu dia falsafah politik ja yg membezakan pendapat., sapa betoi sapa tak betoi.
Kalu pasai politik ni ,, tok sah kata angan cha hin n malay.. tp sama sama melayu pun hantam p hantam mai..
Nak kata pa depa ni suma dok tepuk tangan la malayu dok me-layu kan diri hihi..

Cam na hebat pun kaum cha tu , negara ni dimerdekakan atas nama Tanah Melayu.. they must understand that..Cuma respect each others..
Melayu tak hebat kalu berpecah,,,hebat kalu bersatu.. tu ja,,
Tp hebat melayu, tidak pada nama, rasanya hebat melayu tu tang pegangan akidahnya- Islam
Kalu melayu tak pegang akidah islam.. hancus.. rimas tgk.. org melayu yg dok minum arak , berdisco beseksi sana sini tu..

As for us...syukur la apa yg ada,..
Perjuangan tu biarlah atas nama bangsa bukan nama individu..
Love piece, love msia.. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget