nuffnang ads

Tuesday, July 26, 2011

Aaaaa. . cerita seram...

Aaaaa.
. cerita seram...Tgk iklan tv sat sat pun dah terasa seram, cici bila dok sorang ngan anak anak cam ni la jadi.. penakot sikit..
Iklan yg seketot tu pun tak mo tgk hihi.. tp anak cici lak suka tgk gmbg hantu ni..ish.. dah la kita dok ngan anak beranak ja.. bila man burn keja malam
Nek takot jugak kadang kadang tu.
Al kisah, di kampung tempat cici dok tu, sebenagnya long long long time ago.. adalah tempat pancung kapla masa time jepun dulu.. hutan banat la kiranya..
Dia kan mcm mcm menda haluih yg ada kat situ.. kalu bahasa biasa tu hantu la kan..
Kalu kita tak tau takpa, tapi bila tau yg kecut perut sikit la kan.. tapi la ni kampung tu dah ramai penduduk, membangun jugak la dengan projek perumahan la,
Kemudahan infrastruktur la kira tak la ulu sangat kan.. tp dek kerana malam tu memang sunyi jugak la..
Cici pernah kena tindih jugak oleh makhluk halus tu, hihi.. time tu geram mak nenek, bila baca Ayat Qursi pun dia tak mau hilang,,, seb bek dalam minda ni hapai sikit Yaasin
Entah la cici pun kasi hantam saja .. baru dia kuag.. dan yg best tu, bila bukak mata nampak lembaga hitam mak oi punya la besag hihi..
Menyumpah cici kat dia , dah la mai org tak panggei.. nak blah pun sua muka jugak buat apa.. sbb lampu bilik kan kuning tu, so boleh nampak la dia.. ish...
Cici ni penakot .. tp bila kena mengadap menda ni tak tau berani ni mai kot mana.. kasi hantam..
Menurut ahli expert yg ronda dalam kampung ni, dia kata dia leh nampak menda ni merayap merata rata, Cuma mungkin dia singgah sat.. ka main main..
Hantu raya kot cam tu, pak moh ni la kata baca ayat qursi 7 kali setiap kali lepas sembahyang berserta ayag ke9 surah Yaasin.. tentu depa lari kepanasan..
Tak berani hampiri kita.. ok ada paham ?dan yg best tu ayat qursi 7kali dan ayat ke 9 surah Yaasin turut bertindak sebagai pendinding melindungi kita dari anasir jahat yg kita tak tau..

Tu la cici ni kalu dah masuk bilik nak tidug, tak keluag dah hihi.. minta doa bg tidug teruih sampai subuh, tak mau tersedag.. eeeee.. time kue 12-3 pg tu time tu depa cukup suka k..
Time tu jugak kalu kita bermunajat pada Allah, sesungguhnya sangat mustajab.. tp tu la time tu jugak la seram tu nak mai.. cam na hihi
So as for conclusion dari cerita seram ni...rrrrr..
Amalkan Qursi 7kali sebelum nak tidug, pas tu ngan Yaasin ayat 9 tu, pelindung kita..
Kalu dia mai nak ushar kita pun, tak leh mudaratkan kita takpa la.. biag ja kat dia.. dia pun tompang sekaki la.. rumah dia manusia dok peranap, so dia melewag la cari pot hihihi..
Cici harap Allah Taala bagi mind cici tak takot .. la..
Al maklumlah man burn la ni masuk shift malam balik, so tinggai kami anak beranak.. hihii.. aiyooooooo...kena la be tough sikit kan


Wednesday, July 13, 2011

eh apa menda nie????

cici aplied leave on 8hb July due to 7 July was Public Holiday for Penang kan..
then , dengan plan kononnya nk p KL la since jadi cuti ada 4 hari kan..
tp dek kerana ape ke menda perhimpunan ni.. kena cancel la plan tu..
aiyoo.. rasa cam tak leh terima la pemikiran yg macam ni..
dok elok elok kita nak berdemontrasi pa menda.. ya la ada agenda tu yg kononnya nak sampai kan memorandum la tp cara tu cam bukan budaya kita la.. , kita dah di pupuk dgn budaya keamanan ni.. rasa ni suma menyusahkan org lain ja..
all of these consider 'berjihad'?

apa makna jihad tu sebenagnya.. kalu yg cici paham, jihad tu berjuang untuk agama.. tp menda ni kira kerana agama jugak ka?
cam na tuuu.. cici rasa cam sgt tak suka demonstrasi pa balaghana tu suma.. buat malu kat pelancung asing ja..
dulu terkenal ja msia ni dengan aman damai la, berbilang bangsa dan agama pa tu suma.. la ni?
apa yg depa mau ni? nak jadi cam kat indon ka ? sikit sikit buat ramai.. berhimpun tunjuk protes?
at de end apa untung nya? rakyat yg dok buat ramai, sanggup letih kan diri.. berarak tak kebenda tu.. sapa yg untung?

habag mai sat?
who is the leader? i tot malay should have love each other.. now we fight for whom?
buruk buruk kerajaan,,, masih jugak melayu yg pegang pemerintahan ni.. .. so kita biagkan bangsa yg lain dok menjarum, cucuk kita untuk protes?
buat melayu melayu yg kat luag dok buat ramai tu.. , kita tak sempurna, dan takkan dapat pemerintah cam khalifah ar-rasyidin tu lagi dah..
nak cari apa kat msia ni? syukur la ..anak anak kita dapat makan minum, sempurna segalan nya.. nak p mana pun bebas..
ni sok ni kalu kata org lain (i guess other than malay or malay yg boleh tumpangkan hak kita kat cha ya or ha nun.) haaa...mau ka?

ni ka yg depa perjuang kan? mau hak kita disama ratakan..? nak ka anak anak kita pulak tadahkan tangan mintak hak kita kat depa?
agenda politik..ja tuuu..sedar sedar.. renung renungkan..
tak suka politik.. selagi anak anak dapat hidup dgn sejahtera.. dah syukur sgt dah...!!

nenek moyang kaya raya
tergadai seluruh harta benda
akibat sengketa sesama la kita
pribumi merintih sendiri...

anak kecik main api
terbakar hatinya yg sepi
air mata darah bercampur keringat
bumi di pijak milik orang..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget