nuffnang ads

Monday, March 12, 2012

Multivitamins for kids..

Panduan buat ibu bapa
Di sini terdapat sedikit panduan buat ibu bapa dalam menggunakan makanan tambahan atau juga dikenali sebagai suplemen oleh Jawatankuasa Nutrisi bagi American Academy of Pediatrics:
1. Sekiranya kanak-kanak itu hanya mengambil makanan sayur-sayuran sahaja sebagai sumber makanan, maka dia perlu mengambil suplemen vitamin B12
2. Sekiranya kanak-kanak tersebut mempunyai kurang selera makan, maka boleh diberikan makanan tambahan yang terdiri daripada multivitamin. (harus diingat bahawa sukatan makanan tambahan ini adalah tidak melebihi dari sukatan yang disyorkan (RDA)
Makanan berkhasiat
Pastikan ibu bapa membaca label makanan terdahulu sebelum membeli produk makanan di pasaraya. Ini kerana dengan membaca label makanan, ibu bapa akan dapat mengetahui jenis vitamin dan mineral yang terkandung di dalam produk tersebut. Malahan membeli bahan makanan yang semulajadi berkhasiat juga adalah jauh lebih baik buat si kecil. Di antara jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak ialah:
Jenis vitamin: Vitamin A
Fungsi: Penting bagi mata
Sumber: Lobak merah, telur dan marjerin

Jenis vitamin: Vitamin B1
Fungsi: Penting bagi membekalkan tenaga kepada badan
Sumber: Gandum, daging dan susu

Jenis vitamin: Vitamin B2
Fungsi: Penting bagi membekalkan tenaga kepada badan
Sumber: Susu, daging dan ikan

Jenis vitamin: Vitamin C
Fungsi: Penting bagi meningkatkan pertahanan badan terhadap penyakit
Sumber: sayuran warna hijau dan buah – buahan sitrus

Jenis mineral: Kalsium
Fungsi: Penting bagi pembentukan tulang dan gigi yang kuat
Sumber: Susu dan keju serta lain-lain produk tenusu

Jenis mineral: Zat besi
Fungsi: Penting bagi pembentukan hemoglobin bagi sel darah merah
Sumber: Ikan, telur dan ayam


sumber : nural.com.my

suri rumah sepenuh masa

cici cuti hari ni... 3 consecutively..hmmm sonok nya.. amin
was thinking to become full time housewife.. fully utilize my day taking care of my kids..
sonoknya...., tetapi.ni baru 3 hari,, kalu agak 10 hari.. boring gak tak 
kadang kadang tgk life orng sonok, di beri peluang untuk jaga anak anak sendiri, ada rezeki extra di sebalik usaha depa sendiri.. how nice.. cici belum masa lagi.. tp selalu tgk apa yg cici idamkan ada kat orang lain..Allah bg cici nampak apa yg cici mau tu ada kata depa.. jaga anak anak,hantag anak p sekolah.. masak makan minum suami n anak anak,.. just go on a very common routine la..like what my mum did before.. 
tp memandang kan keupayaan n tahap kestabilan tak mencapai level yg memuaskan lagi..so must go on this way first..early morning heading to office.. late evening... heading to mum house... n at nigt only be at home.. 
very normal routine... hm, yet.. i still hapy wif all these kinda routine.. 

yg penting kena la syukur,, apa yg Tuhan bagi itulah yg terbaik.. its ok may be tak sampai masa untuk cici jadi full time housewife lagi... perhaps one day.. after i m ready.. 
boleh tambah lagi sorang seh hehhe... 

ok.. after a long long time never touch this ciciwi.. hope i m back in this blog... updating my interest, my journey my thought... though ciciwis viewers.. ciput jer pun hehehehe.. ok ok .. ta alif taa.. may see u guys in next posting... tata

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget