nuffnang ads

Tuesday, December 20, 2011

Penang hari ni...

tak tau nak salah sapa.. kerajaan baru Penang ni ka or memang pun cam ni la Penang nih
Cici baru balik dari bandaraya bersejarah Melaka.. hmm i think its a nice n peacefull place to be visited la kan
Last cici p masa thn 2001, haa.. dah 10thn pun.. kat bandar hilir tu time tu ada bngn merah, kota A famosa tu.. ada la kincir angin..hmm ok ok aja.. la untuk amik gambag
tp masa cici p kali ni,, maak ai.. memang lain.. byk sangat perubahan... dengan River Cruise nya, dengan Menara  Taming Sarinya... dengan dataran Pahlawan .. hmm memang menarik la sebagai rumusannya..
tp Penang ni adalah tempat pelancungan yg kira kira nya terbaaek gak la.. tp ada ka daya tarikan terbaru aa.. ??
apa dia.. cici tak perasan pun, melainkan di upgrade kan sikit Bukit Bendera tu.. , tarikan terbaru apa?
bangunan condo tinggi melangit, rega se unit berjuta juta tuh? then apa lagi, yg cici tau,sepanjang perjalanan cici p keja, struktur jalan yg teruk tak sekata, bertampung sana sini, bawak keta tak pa lah.. kalu bawak moto.. mau merudum begentag suma .. hehe..
tu la dok pikiag.. lampu jalan pun tak meriah sangat.. ni apa nie kedekut ka apa hehe.. , adoi.. ni musim cuti sekolah, mesti ramai nak mai penang ni, tapi.. adoi,, jalan jalan kena korek, tak pernah nak nampak elok sikit mesti ada sj nak menyemak, time ni la nak repair jalan la.. nak upgrade upgrade,, seblm cuti tak leh ka
cici p melaka tu,, suma dah siap elok ja pun... tak dak la obvious sangat repair repair tu..

then,, tarikan terbaru ada taman burung pulak ka kat melaka, baru rasmi kot..
kat penang ni.. apa dia??? entah.. cici ka lembabs tak updated sangat.. tp bapak cici pemandu teksi tuh.. takkan dia tak tau kan..apa apa..? Taman Negara pun di ilhamkan sebelum kerajaan baru ni take over, so cam ne..
yg cici dok nampak sepanjang perjalanan dari umah ke office (takes 35 mins ), nanti nampak banner rumah teres 3 tinggat rega 600k ke atas.. then jalan sikit, condo mewah rega nahhai bermilion milion...tak nampak pun projek umah rega mampu milik pnya..

ha.. melaka ada landmark bandar bersejarah, negeri berteknologi hijau kot.. penang ??? Pulau Mutiara de second singapore kot hehe.. suma projek rumah.. penaya orang
any coments???

cici org penang, hujan emas negeri orang.. tetap hujan kat penang ni jugak cici tuggu tp inilah senario Penang hari ni..

Tuesday, December 6, 2011

MY LALING...

MY LALING HAZREEN..

saja ter ushar anak dara ku..
cam na cici nak besar kan dia, apa cabaran dia future nanti
la ni life semakin berliku, silap asuhan,.,. tergolek la
zaman facebook ni pun dah haru biru,, sok ni time anak dara ni besag apa lak..
hehe.. ok
doa sang mama kepada Tuhan, agar di pelihara anak mama , di lindungi dari segala keburukan...
rahmat Allah untuk mu sayang..
luv uPosted by Picasa

Wednesday, November 30, 2011

Cici al sekerat jalan..


Rentetans ya..

1)Cici keja as receptionist kat company software dlm umug 18, melihat cam tak leh ada kenaikkan pangkat apa dlm company tu 
Seems to be very stagnant there, so cici pun teringin la nak buktikan .. should continue study , time tu diploma kira not bad la kan..
So register la part time untuk Diploma in Accounting.. tenure of course tu dlm 2thn kot..
Mengharungi malam naik bas dari tempat keja ke kolej tu, dapat lah tahan 6 bulan
Mula kena amik subject bisness ,. Costing, n accounting.. (lebih kurang lah, ingat ingat lupa), then dlm 3 bulan tu tak paham ka or malaih kan drop that 2 subjek
Amik accounting saja.. kalu lulus dapat la cert accounting.. jadilah hehe..
Pas tu tak tahan nak tuggu time exam, cici tak sabag dah.. so amik gak exam wlpn sukatan pelajaran tak habeh lagi.. next exam is LCCI immediate Bookeeping Cert
Haaaa.. boleh la..
P la gak exam tu, belasah ja apa yg patut.. hhehe.. sementara tu apply la keja keja…dapat la keja di bank ni.. as a clerk
(time tu sonok melangit , tak kisah dah result tu suma)
So bookkeeping tu pas ka tak pas., tak p amik pun result tu.. tak pas la kot heheh.. nahaaai.. belajag 6 bulan teruih periksa sbb  al balog dok mai menyinggah hehe



2)Cici belajag buat jahit baju2.. @ fesyen fesyen ni sekitar time tu umug 21
Wah sonok la belajag , kononnya nak reka sendiri nak jahit apa yg kita mau tu sendiri..
Hmm kena meredah perjalanan dari umah ke tempat tuh 1 jam la agak agak (jauh dak?).
So p la tiap tiap sabtu ahad dengan member member sebaya ni.. dapat la belajag buat baju kurung, kebarung and jahitan tulang belut tu,..
Pas tu member sorang demi  sorang dok tarik diri.. akhirnya tiggai cici sorang.. so..!! tuggu apa.. cha alif but la… cabut hehe.. again.. nothing much impressive abt myself..
Al balog tu mai lagi!

3) time umug 24 … ada pulak peluang belajag jahit curtain.. hehe.. with payment 300 per month, for basic curtain techniques, fuhh mahai la tuh.. again ..
Sempat belajag buat basic curtain, loyal scallop.. n box pleat tu suma.. cici tak pay attention(ada masalah technical time tu.. personal) so dapat la tau only basic ja..
Rugggiiii nya..

THEN<<<<,,,,,

Now comes another opportunity for me.. belajag buat kek pulak? How far can u go cici? Hehe.. nak tergelak pun ada..
All these mcm hangat hangat tahi ayam.. awai awai sonok..
Cici ada penyakit yg masih tak boleh nak di buang ni- Al balogs.. sedeynya.. by right should matured enaugh dah nie,, tp .... 


My al balog tu bila pun nak menyondoi.. tengah semangat neh..

Sure n forsure, cici nanti tau basic basic ja.. tak kan pandai tp takat boleh  buat ja lah! Hehe..
Org bg peluang to gain knowledge ni kot bole buat partime ka, cari extra income..
Cici masih tak tau.., ingat nak redah dulu..hehe.. buat tak buat duit lepas ni.. tugggguuuuu

Hehe.. that’s me.. , tak pernah 100% success hehehe…

Monday, October 31, 2011

Gambag perkahwinan artis

saja layan mata,.. meih..
sapa paling segakkk sekali

cici suka, farah n elyana,,cantik














yang ni ok..


yg ni hmmmmmm .. no coment ... =)

Tafsir Mimpi Air

tak tau samada nak percaya atau tak... hrmm kalu yg baguih tu nak pecaya la, ingat kan org selalu kata mimpi ayag ni baguih.. rezeki la berita gembira lah.. tp cari pnya cari.. tak semua mimpi ayag tu makna kesenangan hrmmm
tiap tiap hari mimpi ayag.. lets read tru what i ve found out


Air
Jika anda bermimpi berjalan diatas air alamat anda akan beruntung. Sedang mimpi tenggelam
dalam air sungai alamat buruk. Dan bila bermimpi lihat air masuk kedalam rumah alamat anak dan
anda akan mengalami sakit. Anda bermimpi menangis melelehkan air mata alamat akan datang
kegembiraan. Dan memimpikan air buah menandakan tak lama lagi (dalam hitungan hari) akan
menerima kabar gembira dari sanak famili atau teman Anda. Mimpi melihat air banjir, bersirat akan
mendapatkan rerzeki. Mimpi melihat air mengalir, bermakna aka mendapatkan kabar yang mengejutkan


Ada hari mimpi banjir , ada hari mimpi air masuk dalam rumah, ada hari mimpi tenggelam dalam sungai.. lah,
adohaii.. so camna..
harap ianya sekadar mainan tidug..makna tersirat serahlah pada Allah.. hmmm no way out.. tawakkal.. la.. ingat kan air tu rozki tp bentuk mimpi makna lain lain lak hehehe..
redah ja la cici;s.. semoga dilindungi dari sebarang keburukkan... AAMin

Sunday, October 9, 2011

Satu Malaysia ker...

Seriusly , I m working with chinese, Penang Chinese
All the while never thought how nice it could be or could turn other way round J
A new manager came from other foreign bank, a young n smart guy..
Tapi nak di jadikan cer nya.. dia ni pandai lak berbahasa melayu,, fasih la tak pelat sangat.. kira cam familiar n mixed around ngan org melayu la
The way he joke pun seems to be cam melayu la..
Adoi ,, nak dapat org cha yg cakap melayu fasih kat penang ni,.,. ala ala ja boleh kira ngan tangan
Most of comunication is English I guess, tu kat ofis cici la..

Then, turun kat bawah, safeguard is Indian, dia pun joke joke seloroh suma in Malayu yg sgt fasih..
Bos yg tinggi rank pun mixed around gak dengan suma suma ni tak kira la bangsa apa pun,
I m the only malay works in this department,, kdg2 terasa jugak dengan gelak tawa bila communication in Mandarin or hokkien
Tp buat keja la.. nak wat cam na..

What my concern is, memang la best tgk Chinese, Indian n Malay tu mixed around, n sembang pun cam biasa.. that’s  make me feel like proud to be Msian
Kdg2 tu dia falsafah politik ja yg membezakan pendapat., sapa betoi sapa tak betoi.
Kalu pasai politik ni ,, tok sah kata angan cha hin n malay.. tp sama sama melayu pun hantam p hantam mai..
Nak kata pa depa ni suma dok tepuk tangan la malayu dok me-layu kan diri hihi..

Cam na hebat pun kaum cha tu , negara ni dimerdekakan atas nama Tanah Melayu.. they must understand that..Cuma respect each others..
Melayu tak hebat kalu berpecah,,,hebat kalu bersatu.. tu ja,,
Tp hebat melayu, tidak pada nama, rasanya hebat melayu tu tang pegangan akidahnya- Islam
Kalu melayu tak pegang akidah islam.. hancus.. rimas tgk.. org melayu yg dok minum arak , berdisco beseksi sana sini tu..

As for us...syukur la apa yg ada,..
Perjuangan tu biarlah atas nama bangsa bukan nama individu..
Love piece, love msia.. 

Saturday, October 1, 2011

Contoh Surah dan Ayat Penawar

Dalam dok riki riki... terjumpa satu website ni.. tp terlupa.. cari balik dah tak ingat.. 
cici sempat copy paste tp surf balik tak jumpa pulak.. btw, rasanya ianya sangat bermanfaat buat kita suma.. kelebihan ayat dari Al-Quran yg bertindak sebagai penawar...insyaAllah.. 

Surah Qaaf - ayat 16-45 , ayat 21-38, Surah Sod ayat 34-61
untuk penyakit yang ada kaitan dengan tulang (sakit Rheumatism, arthritis , sakit sendi, tulang patah atau fractured, slip disc dan sakit tulang belakang

Surah AL Buruuj ayat 1-22
untuk penawar sakit sakit yang berkaitan dengan perut (spt gastric, stomach ulcer) atau penyakit yang berkaitan usus besar atau usus kecil

Surah Al-Israa ayat 40-55
untuk pesakit yang mengalami sakit jantung, saluran darah tersumbatm(blockage) dan jantung berlubang

Ayat Ayat dari surah Al -Anfaal untuk sakit jankitan kuman/virus atau infections (ayat ayat ini berfungsi sama seperti ubat2 antibiotiks)

Surah An-Nahl
untuk memberi kekuatan atau tenaga kepada pesakit, kekuatan dari segi fizikal dan kekuatan dari segi dalaman atau rohani. Ayat ayat ini berfungsi untuk meningkatkan kekuatan fizikal
atau immuniti (sistem daya pertahanan seseorang).Peningkatan kekuatan rohaniah dari segi semangat dan keazaman pesakit

Surah Al Anbiyaa ' , Surah Al Qasas, Surah Al-Maidah , Surah An-Naml khusus untuk penyakit kencing manis , darah tinggi , sakit angin ahmar dan lain lain lagi

Ayat ayat dari Surah Yusuf dan Surah An-nahli untuk penyakit lemah tenaga batin bg kaum lelaki

Ayat ayat dari Surah Maryam, Ambiyaa dan Imran untuk sakit fibroid, ovarian cysts dan lain lain sakit perempuan

Ayat ayat dari Surah Fatah,Yunus , Hud Az-Zumar , Maidah , Al-A'raf, Ash-Syura, Al Qasas dll
untuk pelbagai penyakit cancer , sakit buah pinggang, hepatitis dan lain lain penyakit

Monday, September 19, 2011

Lebih diam dari bercakap..



Hrmm ,, dah la dok raplah.. pening kepala.. ter tambah lak lagi satu benda ni,.,.
Cici kalu marah, tak leh nak lepas.. kalu terlepas kata.. mula la nak mengkelan, nak teringat balik pas tu nak mengadap balik org tu.. jadi susah
Tak senang duduk kalu dah terguriskan hati orang, beh tu nak wat camna,...
Must i let it go somewhere but where... adoihhh.. kepala berserabut .. hati ni dup dap ja..
I cant think further.. blur .. diselaputi perasaan marah yg tak leh lepas ni.. adoih.. makan hati lor cam ni..
Org yg tak face cam senang la nak kata sabag, rilek.. suma.. kalu kena tang cici takpa.. , tp kena kat orng yg cici rapat dan tak mampu nak tolong....
Dok kata p kata mai, behind me, then sampai jugak kat telinga cici ni?  Then.. i cant defend cant even explain on what is hapening surrounding me
So terpaksa dengar ja umpat tu.. ??? cis.. for those out there..
Please be reminded here..

Kita tak sakit hari ni, tak bermakna kita takkan sakit hari esok
Kita sempurna hari ni tak bermakna kita akan kekal sempurna
Hari ini diuji sedemikian rupa, tak bermakna kita tidak dikasihiNya..
Hari ini dikasihNya, tak bermakna kita tak kan diuji ..
Mudah kita untuk memperkatakan tentang nasib yg menimpa seseorang,,, namun kita kadang lupa dan lalai.. bagaimana pula kalu ianya menimpa kita
Sejauh mana kita menjaga,kalu tertentu jadiNya di suratan.. tetap jugak akan terjadi..
Lumrah manusia mencari bahagia yg abadi.. namun takkan terlepas dari segala yg menguji..
Cuma kita hanya mampu berdiri, sujud pada ilahi agar ujian ni di sudahi.. .
So guys out there..
Pada yg rasa perfect tu.. u get ready..
I will out with my salty words.. soon or later.. terima la.. nor!!!

Sunday, August 28, 2011

Sibuk nya sang isteri


Hrmm cici baru berkesempatan nak update sikit..
Dari sembang sembang n observation cici la kat kenalan rapat rapat .. sonok nya tgk persiapan raya ni..
Time ni nak kemas rumah, nak buat kuei raya, nak bakag kek la.. haa tu belum masuk bab nak masak juadah raya lagi..
Sibuk nya sang isteri isteri neh hihi..
How nice..
Ya lebih sonok kalu kita dapat buat kue raya sendiri kan... cici ada jugak la . tak banyak sangat tp mesti buat jugak wlpn simple simple tuh
Yg best tu dapat kerja sama dari sang suami suami.. dari sembang sembang ngan kengkawan cici , ngan sedara mara..
Suma pun ok ok . dok cita, masing masing punya persiapan,, huby depa tlg beli barang buat kue la..,tolong kemaih rumah la  Pendek kata tolong tolong tu .. hihi .. anak anak toksah kata la .. all the bizi main ja.. time nak kemaih.. malas..For cici this year is a very simple year.. tak dak apa yg berubah pun... umah sama cam last year.. curtain suma pun tak tukag ..
Next year la kot..
Cici bkn apa.. terdetik nak menotakan kat ciciwi ni, sbb tgk sibuk2 nya sang isteri dok buat persiapan raya.. suma pun sibuk nak masak masak la..
Best!!! I m lovin it.. harap dalam kesederhanaan ni dapat rasa jugak nikmat kita berhari raya .. al maklumlah sukur la Msia ni masih lagi aman.. Ada la maarop maarop yg nak buat lecei.. adoi... tak sukur ka ...dok elok elok boleh berhari raya posa suma aman damai..Tp masih nak buat ramai.. time cam ni agenda tak sama pendapat kena letak tepi.. time ni la nak merapatkan ukhwah kita sesaudara..
So... as for cici yg tengah sentimental ni..

Cici ucapkan.. selamat hari raya.. for all the viewers.. (kalu ada) haha
Dari cici sekuarga..
thats my man burn n ad reen.. luvly luvly... :-)

Thursday, August 11, 2011

Salam Ramadhan....

Salam,,,
 agak terlewat sikit kot nak ucap salam ramadhan ni.. al bizi sikitlah..
adoi ...
Tahun ni cam thn thn lepas.. rutin sang isteri nak siapkan sahur,,besa jugak terlewat bangun.. ngam ngam kue 5.20am.. nak panaskan lauk lagi. kalut jugak la..posa berjalan lancar... di beri Rahmat..hrmm suma orang la..
kalu nak ikut bulan lain.. tak lunch kalu mau la gastrik pa menda suma.. tp bulan ni selamba ja, no lunch , n dinner at 7.36pm.. perut pun ok ja.. tak pa la kita bagi perut kita rest sat..
sethn dok pelaap mcm mcm.. haaa bulan ni kita rest sat.. pas tu .. Syawal, hihi pelaap la balik haha

ok .. cici have no idea .. to be continue... nak tidug.. meet u again
ha??? cam la cici ni byk viewers lak haha.. ok.. estimate average 2 viewers.. to all of u.. selamat berpuasa...

haaa.. lupa pulak..
cici al mami jarum.. kaympong girl... dok bisnes kuey sepit ni.. cari extra income sikit.. nanti la bila dah ter famous nanti.. mau cici publish kat sini.. order tru online.. time hantag elok.. time tima.. hancus.... hihi
ok..
al rehat seketika..
tata...
...

Tuesday, July 26, 2011

Aaaaa. . cerita seram...

Aaaaa.
. cerita seram...Tgk iklan tv sat sat pun dah terasa seram, cici bila dok sorang ngan anak anak cam ni la jadi.. penakot sikit..
Iklan yg seketot tu pun tak mo tgk hihi.. tp anak cici lak suka tgk gmbg hantu ni..ish.. dah la kita dok ngan anak beranak ja.. bila man burn keja malam
Nek takot jugak kadang kadang tu.
Al kisah, di kampung tempat cici dok tu, sebenagnya long long long time ago.. adalah tempat pancung kapla masa time jepun dulu.. hutan banat la kiranya..
Dia kan mcm mcm menda haluih yg ada kat situ.. kalu bahasa biasa tu hantu la kan..
Kalu kita tak tau takpa, tapi bila tau yg kecut perut sikit la kan.. tapi la ni kampung tu dah ramai penduduk, membangun jugak la dengan projek perumahan la,
Kemudahan infrastruktur la kira tak la ulu sangat kan.. tp dek kerana malam tu memang sunyi jugak la..
Cici pernah kena tindih jugak oleh makhluk halus tu, hihi.. time tu geram mak nenek, bila baca Ayat Qursi pun dia tak mau hilang,,, seb bek dalam minda ni hapai sikit Yaasin
Entah la cici pun kasi hantam saja .. baru dia kuag.. dan yg best tu, bila bukak mata nampak lembaga hitam mak oi punya la besag hihi..
Menyumpah cici kat dia , dah la mai org tak panggei.. nak blah pun sua muka jugak buat apa.. sbb lampu bilik kan kuning tu, so boleh nampak la dia.. ish...
Cici ni penakot .. tp bila kena mengadap menda ni tak tau berani ni mai kot mana.. kasi hantam..
Menurut ahli expert yg ronda dalam kampung ni, dia kata dia leh nampak menda ni merayap merata rata, Cuma mungkin dia singgah sat.. ka main main..
Hantu raya kot cam tu, pak moh ni la kata baca ayat qursi 7 kali setiap kali lepas sembahyang berserta ayag ke9 surah Yaasin.. tentu depa lari kepanasan..
Tak berani hampiri kita.. ok ada paham ?dan yg best tu ayat qursi 7kali dan ayat ke 9 surah Yaasin turut bertindak sebagai pendinding melindungi kita dari anasir jahat yg kita tak tau..

Tu la cici ni kalu dah masuk bilik nak tidug, tak keluag dah hihi.. minta doa bg tidug teruih sampai subuh, tak mau tersedag.. eeeee.. time kue 12-3 pg tu time tu depa cukup suka k..
Time tu jugak kalu kita bermunajat pada Allah, sesungguhnya sangat mustajab.. tp tu la time tu jugak la seram tu nak mai.. cam na hihi
So as for conclusion dari cerita seram ni...rrrrr..
Amalkan Qursi 7kali sebelum nak tidug, pas tu ngan Yaasin ayat 9 tu, pelindung kita..
Kalu dia mai nak ushar kita pun, tak leh mudaratkan kita takpa la.. biag ja kat dia.. dia pun tompang sekaki la.. rumah dia manusia dok peranap, so dia melewag la cari pot hihihi..
Cici harap Allah Taala bagi mind cici tak takot .. la..
Al maklumlah man burn la ni masuk shift malam balik, so tinggai kami anak beranak.. hihii.. aiyooooooo...kena la be tough sikit kan


Wednesday, July 13, 2011

eh apa menda nie????

cici aplied leave on 8hb July due to 7 July was Public Holiday for Penang kan..
then , dengan plan kononnya nk p KL la since jadi cuti ada 4 hari kan..
tp dek kerana ape ke menda perhimpunan ni.. kena cancel la plan tu..
aiyoo.. rasa cam tak leh terima la pemikiran yg macam ni..
dok elok elok kita nak berdemontrasi pa menda.. ya la ada agenda tu yg kononnya nak sampai kan memorandum la tp cara tu cam bukan budaya kita la.. , kita dah di pupuk dgn budaya keamanan ni.. rasa ni suma menyusahkan org lain ja..
all of these consider 'berjihad'?

apa makna jihad tu sebenagnya.. kalu yg cici paham, jihad tu berjuang untuk agama.. tp menda ni kira kerana agama jugak ka?
cam na tuuu.. cici rasa cam sgt tak suka demonstrasi pa balaghana tu suma.. buat malu kat pelancung asing ja..
dulu terkenal ja msia ni dengan aman damai la, berbilang bangsa dan agama pa tu suma.. la ni?
apa yg depa mau ni? nak jadi cam kat indon ka ? sikit sikit buat ramai.. berhimpun tunjuk protes?
at de end apa untung nya? rakyat yg dok buat ramai, sanggup letih kan diri.. berarak tak kebenda tu.. sapa yg untung?

habag mai sat?
who is the leader? i tot malay should have love each other.. now we fight for whom?
buruk buruk kerajaan,,, masih jugak melayu yg pegang pemerintahan ni.. .. so kita biagkan bangsa yg lain dok menjarum, cucuk kita untuk protes?
buat melayu melayu yg kat luag dok buat ramai tu.. , kita tak sempurna, dan takkan dapat pemerintah cam khalifah ar-rasyidin tu lagi dah..
nak cari apa kat msia ni? syukur la ..anak anak kita dapat makan minum, sempurna segalan nya.. nak p mana pun bebas..
ni sok ni kalu kata org lain (i guess other than malay or malay yg boleh tumpangkan hak kita kat cha ya or ha nun.) haaa...mau ka?

ni ka yg depa perjuang kan? mau hak kita disama ratakan..? nak ka anak anak kita pulak tadahkan tangan mintak hak kita kat depa?
agenda politik..ja tuuu..sedar sedar.. renung renungkan..
tak suka politik.. selagi anak anak dapat hidup dgn sejahtera.. dah syukur sgt dah...!!

nenek moyang kaya raya
tergadai seluruh harta benda
akibat sengketa sesama la kita
pribumi merintih sendiri...

anak kecik main api
terbakar hatinya yg sepi
air mata darah bercampur keringat
bumi di pijak milik orang..


Thursday, June 30, 2011

Kalu cici kaya.. raya.. dan kaya..

Apa nak buat kalu tersangat kaya, kira cici jadi JUTAWAN>.. ? apa.. rumah keta suma sure.. la.. , hutang mau kasi clear..
But to remain simple life I guess.. tak yah rumah besag, keta BMW tu suma
Cici nak satu teres house, yg corner lot , tp bukan umah teres yg besag, yg penghuni kawasan tu org kaya kaya.. tak mo tak mo nanti boring ngados.. suma tu.
Cici nak teres house yg ada jiran jiran melayu, yg ada satu kawasan perumahan di buka dengan budget rm200k kebawah..
Which it is affordable for middle class person, like what i am now!..
So kalu cici kaya.. cici nak develop kawasan tu..
Bg free kat mak sebijik umah, kakak n adik hihi.. dok la kami ramai ramai di kawasan tu..
Ada masjid atau surau, ada taman permainan.. alah..simple simple ja ...
Pas tu, keta cici.. my dream is to have Nissan sylphy, or VIOS, .. raphly range harga dlm 100k ja..
Cici tetap akan bekerja.. biasa biasa ja, anak anak pun akan p sekolah yg biasa, nak depa bercampug mcm biasa..
Cici tak mau duit yg banyak banyak yg tak kan luak tu.. cici nak rumah, nak bantu org org melayu .. cam projek rumah mampu milik ka kat kawasan kampung cici.. la ni projek di Penang ni nahaiii la.. nak cari for malays.. kalu ada pun ,,,flat flat ja.. tak nampak dah projek apartment sederhana untuk golongan sederhana.. yg nampak condo berjuta juta, teres berjuta juta.. untuk sapa? Cha ya nun alip la..

Cici nak kanak kanak yg kehilangan mak bapak tu, ada satu umah di sebelah umah cici, nak bg org jaga depa.. as my anak angkat tp dok asing la. .
Which perbelanjaan sekolah suma cici tanggung.. cam na cici jaga anak cici.. ad reen.. for them to mix around together gether hihi...
Pas tu for kanak kanak yg dok minta sedekah tu , rasa cam kalu terjumpa,, nak bg kat mak depa 500, bg tau kat mak depa jgn mai minta sedekah sini sampai 1bulan
I dont want to c them bring along infant to ’minta sedekah’. Kanak kanak tu akan di letakkan di bawah jagaan satu yayasan ciciwi…
Depa akan di jaga, di sekolahkan mcm kanak kanak lain.. tp mak pak dok diam diam.. la tgk ja.. our concern is for kanak kanak ja..

Opss lupa pulak..
Kalu dah duit belambak, for sure nak mak pak cici p mekah…either haji or umrah.., nak bawak mak ba p melancung wherever ever..
Nak beli umah untuk disewakan beberapa bijik pas tu , duit sewa tu bg kat mak n ba,,
Owh.. how nice if can contribute something like that towards our parent kan..
Cici nak mak dok depan umah atau tepi umah cici.., cucu cicit mak ada surrounding mak .. kira mak n ba tak sunyi la kan..

Then,,
What else..

Cici nak sumbang kan berhatus hatus kat rumah anak anak yatim tiap tiap bulan.. mengikut keperluan......

Then,,
What else...
Haa dah setle dah termakbul.. dok sengap sengap la.. mau apa lagi daaa..
hihihihi


Tuesday, June 21, 2011

Napa En. Nuff cici, kaku tak bergerak

Ciciwi nak tergolek dah ka
Tulun tulun
,,  seems like no longer interesting is it?
Hihihi.. cici tau, sei pa
Cici banyak celoteh saja kan,, gambag tak dak pun kan.. cam na nak layan mata,
Cerita p cerita my all about myself.. yg life memang pun nothing much interesting..
Only me~ cici, man burn and Ad-reen, choti family…
Life is about 4 of us to note here, but hrmmm what to say.. we love our simple life!
Opss..my man burn tak suka enterprame..
So cici anak beranak ada la jugak..


That’s me, with adreen.. luvly luvly.. argh, with my new looks ahaks..

Dolu dolu tu len tak.. ? ha,.. time muda, dok melewag tu.. sama tak cici la ni n before.?
Haa.. saja enterprame sikit.. na, with my frens...dulu dulu


Time ni tgh gemok gak cici,, sat ja naik 8 kilo dlm masa 4 bulan keja .. hihi.. aiyoo..
Kat opis dah panggei BUM.. (BAM) ha… tembam.. hihi nek ketat skirt tu hihi…
Tp dah kawin ni kurus la pulak.. hihi.. eh.. lupa ke RAHSIA KURUS CICIWI.. .
Ha sampai nek cengkung lak dah.. nak pam balik bagi kembung sikit..
Nek nipih pun tak rasa pa lak nanti ouch!! Hihi..
Shall upload cici bila dah berisi lak nanti.. okey!!! Tunggu bkn susah nak bagi kembung.. makan ja non stop!
Milo ais kasi hantam hari hari..sat ja kembung n kembang kan.. wokey..
Now onwards.. should find another way to make ciciwi more interesting to be visited!yeah.. let c..


Thursday, June 2, 2011

Legaaaaaa....


Aisey,. baru ada kesempatan nak update sat..
Cici tau bkn byk pun viewers cici.. hihi.. tp saja la kan.. update jugak.. for my own view hihi...
Letih kenduri , rasa balik umah nak tergolek ja.. cam tenggiling gulung badan tu .. haha.. tu la cici lately ni
Bkn apa.. letih sikit al maklumlah.. sibuk kan..
Kenduri ala kampung memang letih,, tp seronok la.. kat kampung cici masih amalkan gotong royong –bak kata kumpulan sepah –rewang
Kali ni rewang ni di buat kat umah cici.. tak mcm time cici n kakak dulu, kami majlis kat umah tok ... tp untuk adik cici... buat kat umah mak ja...
Dimulakan dengan acara masak sarbat ... fuhhh wangi tu.. kalu kampung masih lagi masak sarbat ni.. kalu katering rasanya sirap ja kot hihi.. Sarbat ni sebenagnya ayag gula dimasak bersama kayu manis dan ada la bahan bahan dia.. haaa mau tau lebih, p kedai kat little india tu, beli rencah sarbat
Nanti mamak tu bagi la..  jenuh berasap umah hihi..
So de next day tu acara potong memotong.. sayuran .. ramai org kampong turun bantu mak.. ikut ja arahan tukang masak, ingredient dah dibeli..so potong ja la..
For info, bapa cici nak suma ni style kampung.. tak nak catering..sbb katanya nampak lebih meriah la..suasana kenduri.Ya yg tu cici setuju.,. memang meriah.. bila ramai ada.. yg melatah, yg pokpek tak behenti la, yg jadi si penunjuk ajar la.. suma ada.. best
Yg best tu sambil si tukang masak dok goreng ayam..haaaaa kami ada kesempatan meratah ayam goreng tu.. tak tau pasai pa.. bkn tak pernah makan ayam goreng, Tp kalu ayam goreng kenduri ni hihi… nak nak jugak
Persiapan yg di buat secara manual memang letih.. kita jugak nak p settle kan kat dewan tu, nak atug pinggan n bufet suma.. siap kan..
Tp once done!..puas hati..
Acara kenduri berjalan lancar.. serba sederhana ja.. budget pun ala ala hihi.. yg penting semuanya tersusun dan paling penting majlis berjalan lancar..
Memang ada kelam kabut sikit sikit, mami cici turut buat kalut.. bizi la konon nya hihi..
Bizi tayang baju haha..for that wonderfull day, should hve consider me... as mami cici hahaha, the jarum in de making hihi
Settle dah pengantin di sanding, di renjis , makan pun tersedia.. opss. Raja sehari la katakan.. suma dah org siapkan apa lagi.. pelaaap ja la hihi…
So
Kepada Allah, semua kami amat bersyukur disebalik penat lelah, tergambar rasa kepuasan, perasaan sangat bersyukur semuanya sudah selesai...walaupun Persiapan berbulan bulan untuk majlis yg hanya sehari pun.. rahmat Allah bagi , cuaca cantik,, orang ramai kunjungi majlis.. pengantin di arak, kompang tersedia.. opss... my princess as flower girl! Luvly luvly..
Tp cici tak sempat rakamkan saat tu.. sbb tooooo bizi la..sowwwy...
Ok.. cici stop sat..
Bkn apa.. sat g melalut.. berjela sapa nak baca kan hihi.. Alhamdulillah.. syukur, tersangat sangat ,.. amin..


Monday, May 23, 2011

Menjana impian... susah ka...

eh dari mana mai persoalan ni...
indah planing dari tentu jadinya.. hihi..
bkn mudah nak capai apa yg kita impikan.. tapi bukan mustahil pulak untuk mencapai nya kan.. haa.. cici ni bukan apa.. teringat.. dalam tak sedag ni sebenagnya time dah rasa susah senang tu.. kita lupa ada jugak benda yg kita plan long long long time ago dah tercapai hari ni..
ya.. kalu kemewahan tu dak la kot.. its toooo far away.. far far away.. tp rasa rasanya cici tak pernah plan untuk hidup dalam mewah cuma tu la mungkin nak financial freedom kot.. dulu pun nak yg biasa..
dapat pun yg biasa la... takot.. sometimes day dreaming ni menakotkan.. high expectation could turn the other way round.. gedebuk jatuh sakit tak tau nak habag, pernah jugak rasa menda tu kan.. baguih punya dok angau kau lah bertahta di hati.. tau tau man burn cabut. terhempap sakit oooor... 
so cici dah biasa letak impian dalam sederhana.. for some,. they might thinks i looks nearly perfect.. opps.. bkn perfect.. tu, toooo perfect.. ya la what i meant tu impian sang dara la masa plan ngan kawan kawan kan..
nak kawin, nak ada anak, nak ada rumah.. nak masak nak deco rumah.. nak kerja.. nak anak dua~~ sepasang..yg tu impian cici n kawan kawan masa average umug 16/17 dulu hihi.. dulu sonok ja time remaja ni.. nak tengok sapa kawin dulu hihi.. ish ish.. itchy nie...
la ni, tak ka impian tu dah jadi kenyataan.. nak kata mewah.. senang??? no.. nahaiii.. istilah tu jauh betoi dari cici.. , ya.. nak kata senang tu munkin sebab ada gj bulanan..tp nak kata senang freee...argghhh belum lagi..
kalu satu impian jadi nyata.. nak pulak tertambah impian yg lain..am i rite? selagi bernafas ni naluri ni tetap berkehendak.. non stop.. bkn tak bersyukur.. no, cuma rasa impian tu tercipta dengan sendiri... naluri yg menjana impian ni, di kerah nya otak dan hati bersatu bekerja keras nak capai nya.. adeh.... letih la..
tp tu la namanya kehidupan.. kan cici dah redah segala mcm dugaan, berjenih jenih tak leh la nak cerita in detail , hihi
kalu cici mampu kenai sapa diri cici ni.. impian cici hanya boleh capai 80% takkan 100% perfect! thats me, tak dak apa pun yg boleh di kategori perfect .. meaning tu say semuanya dlm sederhana life cici..
rumah , kereta, carier anak n suami.. well thats what i aimed before.. nothing outstanding in my life,, nothing to make me say it loud..it is a normal ~~normal life.. which was dreamed last 15years ago..
haa... doesnt seems so proud of myself??? yea la.. its nothing to be proud.. cuma cici ingin lahirkan kat sini apa yg cici rasa..
cici suka life cam ni.. suka life simple yg tak dak apa nak dibangga... cici suka rumah cici , kereta.dan segala kesederhanaan dalam family cici anak beranak...
serius..... i do love this.. n again~ starting to have my new dream for another 10years.. who knows.. if  i could achive for at least 80% would be good enough ... am i rite..haha..

if my instinct insist.. lets push my heart n mind to work on it.. hihi.. lets c..
eeeeya... lets try cici.. what so big deal in having simple life.., but it is a must to ensure kids is doing well and also wasadtiah in de same time
!! hihi

only 80% trust me.. coz i know myself!! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget