nuffnang ads

Tuesday, November 30, 2010

Salt Free Lady


Hrmm tesentuh hati gak,bila terbaca satu entri kat blog ni,when she suddenly being diagnosed as nephrotic syndrome which I believe she must be tough enough to face it..Tiap penyakit ada penawarnya. So buat pesakit pesakit penyakit ni..ciciwi.. sure ly will say.. sod ba ro na..byk berdoa , byk rujuk pada Allah..-Kepada Mu kami sembah, Kepada Mu Kami Mohon Pertolongan….-surah Al fatihah. Yakin beserta tawakkal.. insya Allah sembuh gak nanti

Lets have a few minutes to read about neprothic syndrome n its treatment..

NEPHROTIC SYNDROME N PERAWATAN

-penyakit yg berkaitan buah pinggang, dlm buah pinggang normal ada glomeruli sejenis penapis halus .bfugsi utk menghalang albumin (sejenis protein) drp keluar ke dalam air kencing
-glomeruli ni rosak atau bocor. menyebabkan 3g protein keluar melalui air kencing dlm masa 24jam daripada badan.dipanggil proteinuria. ini menyebab kan badan kehilangan byk protein

penyebab
penyebab kerosakkan glomeruli tidak diketahui,ada juga di sebabkan jangkitan kuman dalam darah, *syphilis, penyakit antibodi (systematic lupus erythematosus) , penyakit darah sejak lahir or kencing manis.

phatophysiology
pengeluaran protein melalui air kencing menyebabkan badan akan kehilangan byk protein dlm darah, kekurangan protien dalam salur darah menyebabkan air keluar dari salur darah ke dalam tisu badan, Ini menyebabkan bengkak muka,tangan n kaki yg dipangggil edema atau bengkak air. Hati juga mula menghasilkan lebih byk lemak di dalam darah sebagai reaksi kehilangan protein makan terjadi lah Hyperlipidemia atau lemak berlebihan dlm darah

Gejala
pengidap menjadi lemah, tidak bermaya. kencing berbuih2.mata n muka kelihatan bengkak pd waktu pagi setelah bgn dari tidug.kaki kelihatan bengkak pd waktu petang akibat berdiri.
perut kembung n cirit birit boleh berlaku


diagnosis

  • air kencing dipstick - level protien yg tiggi dlm air kencing satu satu masa, mungkin di sebabkan nephrotic syndrome
  • air kencing 24 jam dikumpul untuk mengira jumlah protein secara lebih tepat
  • Darah - Neprotic syndrome menyebabkan protein yg rendah di dalam darah n lipid yg tggi. Kiraan creatinine atau Urea yg tiggi dlm darah menunjukkan fungsi buah pinggang mgkin terganggu
  • Biospi- sedikit sample tisu buah pinggang di ambil untuk menentukan jenis jenis nephrotic syndrome, Ini sangat penting kerana minimal change nephrotic syndrome boleh diubati dan mmpunyai masa depan pemulihan sgt cerah 
  • komplikasi antibodi badan menjadi lemah, air yg berkumpul di selaput paru paru n tisu badan menyebabkan pembiakan kuman.ini menyebabkan jankitan paru2 dsbg
perawatan
ubat steroid (prednisolone) diberatkan mengikut berat badan shingga tiada protein dlm air kencing. kemudian dos ubat ini akan dikurangkan secara perlahan2sekiranya muka dan badan bengkak air sehingga boleh mengancam nyawa maka diueretics atau ubat kencing akan diberikan mengikut kes dan berhati hati 

Diet - pengambilan garam perlu dikawal.jgn mengambil garam berlebihan.pengambilan air hendaklah dikawal pengambilan kalori n protein yg baik adalah penting


May be we can follow this blog to update us on how she’s gone thru all this…
http://www.salt-free-lady.blogspot.com


Monday, November 29, 2010

seloka kanak kanak dulu dulu

Pen merah pen biru,
U marah I love u


I have a pen
My pen is blue
I have a fren
My fren is you.

Pecah kaca
Pecah gelas
Sudah baca
Harap balas

(tu ayat nak mengorat la, hntag surat ja dulu dulu kan??)

Bila nak tulis kat diari masa nak ujung ujung semester sekolah tu, member member t tulis apa?



Ilmu itu pelita hidup

Masa itu emas



Belajar la bersungguh sungguh



Cinta bunga pada bunga , bunga akan layu
Cinta pada manusia, manusia akan mati
Cintai lah pada Allah, kerana ianya cinta yang abadi…
(yg ni dalam diari sekolah ku thn 1990 , nukilan Cikgu Sabariah….cikgu kelas 6 biru hihi)



Tu dolu dolu punya pesen, la ni mana ada tulis diari dah hihi, keep in touch in fb ja tuhh..
Leh download aktiviti harian n gambag updated n pas tu post kat wall la ,comment kat member member la..
Hihi.. mana ada dah zaman hantag surat.. pecah kaca pecah gelas tu suma kan?Hrmmm tu suma zaman aku dulu time 1990 ke bawah pnya :-).






CICIWI MENULIS ^_^



Sunday, November 28, 2010

Siapa yang paling cantik, di antara yang cantik

Mai kita tgk di antara Miss India yang berjaya menang Miss World/ Universe , hrmmm sapa yg paling cantik.. ??

Miss World 1966
Reita Faria, Miss Word 1966
Aisywarya Rai Miss World 1994
Sushmita Sen, Miss Universe 1994
Diana Hayden, Miss World 1997
Yukta Mookhey, Miss World 1999
Priyanka Chopra Miss World 2000
Lara Dutta, Miss Universe 2000

Sapa yang paling cantik di antara mereka...
Aisywarya, Sushmita, Priyanka n Lara Dutta adalah antara Miss India yg berjaya di dalam industri perfileman Bollywood.. hrmm Ciciwi minat ngan Priyanka... tp Lara Dutta pun best gak. Boleh la layan mata tgk kecantikan depa kan..



 CICIWI MENULIS ^_^





Terdengar Guruh di langit...

Guruh dok dengag dah ni…. tp ni  adalah guruh yg pasti akan turunkan hujan .. hihi tak kira lebat atau tak, kalu nak ikut ikut lebat la gak.. ni aku dok atug budget ni nak wat apa bonus upcoming neh… biasa la aku nih.. bila pun aku ti atug elok elok nak bg arrangement yg ada saving sikit, belanja sikit… ada la sagu hati sikit untuk kaum kerabat terdekat , last last belen dalam akaun.. ala ala leh cukup makan for next month ja hihi

Kat dalam family aku ni kira aku ni agak ‘boros’ gak la..easy comes easy go., mcm makcik aku ni.,dia bekerja tp sat ja gj dia rapat untuk anak anak saudara dia la hihi.. , dengag ‘hujan’ nak mai ja.. mula la dia curah curah ayag dalam tempayan dia hihi.. sama gak cam ku  nie so ada la hamba Allah sepupu aku ti kata mana nak tumpahnya kuah makcik tu kalu tak kat nasik aku???? Hihihi..

… tp ni aku bukan dengag guruh kilat yg berdentum saja… tp guruh yg berserta awan mendung yg pasti turunkan hujan. bulan depan yeeeeeeeeha… rezeki anak la tuuh… alhamdulillah…syukur..

 

Berapa you all bayag for nursery???? since aku ni mak n pak aku yg jaga anak anak aku.. so ada la certain2 amount for them on monthly basis and it has been fixed every month in my budget  without fail.. so kan if aku bonus kira mak aku pun bonus gak la..bkn nak kira as employee n employer tp rasanya.. biag la penat lelah for whole year mak jaga anak anak tu ada gak xtra for her which I always consider it is a bonus for my mum tooo.. daripada nak bg kat org.. rasanya it is worth and worth to at least contribute something to our beloved mother rite??? Kan ? Cam aku bila ada yearly increment, ada gak increment for my mom…forsure,…cukup puas hati , lega dan lapang dada dapat bg something extra kat mak,. sian kat mak.. sure letih jaga anak anak aku tuuuhh.. hihi….

 
 

Dengag guruh di langit… ujan akan turun- pasti
…patutlah tempayan ni dok tirih memanjang ni hihi…
 

YEEEEEHAAAAAA……!!!

Syukur Alhamdulillah…. Amin…



CICIWI MENULIS ^_^



Thursday, November 25, 2010

4 tahun yang lalu 26 November 2006

hari jumaat malam sabtu tanggal 24 November 2006, aku ada sdikit tanda2 nak bersalin.. so bergegas la p hospital besalin.. check check memang otw la tu.. hihi.. so apa lagi kena la tahan kat wad dah.. tuggu lagi…

Sakit contraction tu hanya Allah la yang tahu hihi.. bapak mentua aku agak arif dalam petua petua ni.. katanya nak bg mudah bersalin makan telug mantah..dia pun baca la yg patut2 pnya kat telug tu suh aku makan sekali gus.. fuuhhh!! memang pun tak pernah sumug kala hidup aku mkan telug cam tu hihi.. terpaksa la~~, dah la dok wad third class… ada saja doctor training mai cek ,, berulang ulang kali, naik rimas aku…(stress sesangat)

Sampai la malam perut memulas sangat dah.. hsband ada tuggu kat luag wad..just in case la kan…tp nurse tu kata belum lagi.. lambat lagi …rasa nak nangeh ja nie.. telug aku dah makan, ayag selusuh dah minum, ayag kembang fatimah pun dah minum…. Ya Allah sakit gila gila la.. kan??hihi…

finally  aku pun ditolak ke labour room jam lebih kurang 11mlm…suma persiapan dah depa buat.. malangnya time tu doctor in charge pun doctor training gak.. yg check aku bersama sama doctor training yg lain siang tadi…pas tu.. contraction jadi slow lak… cek nadi anak .. alamak its slowing down!!!.. ‘si nurse yg agak senior tu selamba ja cakap, anak awak ni jantung tak elok’.. hmmm dah la tgh sakit ni.. dia g tau cam tu lak.. cemas la kan ..… dah jam 12 lebih time tu.. last sekali depa decide kena buat caesarean gak sebab kemunkinan baby kat dalam tu lemas..

Aku n suami memang cemas la jugak, risau gabra suma ada kan.. of course la hihi. dalam cemas tu aku sign ja surat kebenaran caesarean tu… Then aku di tolak ke bilik operation.. di bius dari pinggang ke bawah .. sedag gak time tu..; halfly conscious kot..blur blur…

Masuk ja bilik tu.. aku kesejukan… ‘doktor.. saya sejuk ni’ hihi, teketag ketag maklumla aircond tgh malam buta  doctor kata sabag ya.. sekejaap ja (ayat memujuk)’’ hrmmm sengap sat.. pas tu aku pun di letakkan pam oksigen tu…uwwekk ‘’’doktor saya nak muntah…’’’ doctor senyum ja,,, dan keluagkan pam oksigen tu.. hihi.. pas tu.. aku cakap lagi.. lambat dak doctor… ish… banyak songeh la pmpuan ni, perut tu tgh di potong time tu … hihi..

Aku leh nampak bayi aku tu dikeluarkan melalui pantulan lampu kat atas tu.. then…Finally baby aku selamat di kuagkan jam kira kira 1.30 pagi pada hari ahad 26.11.2006, sempat la aku dengag tangisan yg pertama.. pas tu teruih pengsan.. hihi.. sampai la esoknya…

 Pagi pagi jam 10pagi aku bukak mata.. fuhhhh legaaaanya.. baby dah selamat tidug di tepi katel aku… alhamdullillah…lega.. tersentuh hati aku bila tgk dia ada d tepi , normal sumanya… sihat.. baby girl seberat 2.85kg… hmmm bahagianya… welcome to a wonderful world dear… mama loves you….Nur Hazreen-Hepy Besday sayang..…

Wlpn kuag kot tingkap tapi…. Mama tetap sukur tak terhingga..sebab Allah tetap memelihara kesejahteraan puteri sulung mama.
Thx tu suma kakitangan hospital PP yg cekap dan cepat..trima kasih…

Bagi ku ianya kenangan yang indah di sebalik kesakitan yg tak terlafaz…





Petua untuk mudah bersalin ni.. baca ayat qursi start dari rasa contraction tu.. don’t stop.aku dapat tahu benda ni bila pregnant yg 2nd.. it was a miracle~~ really.. I ve done it whole night since I was admitted , dlm 4 jam cam tu.. its delivery time and guess??? Aku bersalin normal for my second… alhamdullillah…. Miracle daripada kalam suci Allah…

Loves you all.. my lil’l prince n princess….


CICIWI MENULIS ^_^



Kandungan nutrisi penting dalam perkembangan otak baby

Kandungan nutrisi penting dalam perkembangan otak baby

Kandungan nutrisi yang terbaik untuk otak bayi adalan Air Susu Ibu dan makanan yang mengadungi nutrisi penting, seperti Protein, asid lemak perlu (EFA), Kolin, gangliosida, besi dan vitamin. Berikut adalah beberapa nutrisi penting untuk Perkembangan otak bayi

*Protein*
Komponen asas protein adalah asid amino sebagai struktur pembentukan otak.Beberapa asid amino seperti taurin, triptofan dan fenilalanin mempunyai peranan penting sebagai neurotransmitter. Beberapa makanan yang tinggi protein Adalah ikan , susu (Air Susu Ibu & susu formula) daging, telur , soya dan lain lain

*Asid Lemak Perlu*
Asid lemak essential sgt penting bg otak bayi. Beberapa asid lemak essential adalah seperti Asid Arachidonic (AA) dan Asid docosahexaenoic (DHA) diperlukan untuk membantu perkembangan saraf dan boleh meningkatkan kemampuan untuk menyelesaikan masalan (problem solving intelligence) bayi. Selain itu , AA dan DHA juga mempunyai fungsi yang berguna untuk mengoptimumkan pembangunan retina bayi

*Kolin (Choline)*
Kolin adalah sejenis neurotransmitter yang disebut pembentuk asetilkolin. Kolin juga merupakan sebahagian daripada lesitin (lecithin), yang dapat membantu proses pembentukan sel saraf

*Zink*
Selama masa pertumbuhan, zink memainkan peranan penting dalam perkembangan otak bayi dan perilaku. Kurangnya diet zink pada bayi boleh menyebabkan munculnya beberapa masalah pembangunan seperti lemah, defisit konsentrasi, emosi, kemahiran motorik dan memori.Zink boleh didapati dari makanan yang tinggi kandungan proteinnya seperti daging, daging ayam, ketam dan salmon.

*Gangliosida (GA*)
Ganglisosida sangat penting bagi kecerdasan bayi, memori, merencanakan fungsi utama dari otak, dan pembangunan sel saraf. Ganglisoside berperanan sebagai modulator yang menghantara maklumat dan merakamnya di otak. Ganglioside banyak terkandung dalam susu ibu, khususnya dalam enam minggu pertama menyusui

*Besi*
Mikronutrisi ini adalah nutrisi yang paling penting dalam perkembangan kognitif bayi. Juga, besi mempunyai fungsi sebagai kofaktor enzim yang membantu dalam proses meabolisme tubuh. Kekurangan zat besi akan menyebabkan gangguan dalam perkembangan mental bayi dan psikomotor

*Vitamin B Kompleks*
Beberapa jenis vitamin B yang diperlukan untuk proses pembangunan otak,vitamin B1, Vitamin B6 dan asid folat (Vitamin B9). Jika keperluan gizi ini tidak dipenuhim, maka perkembangan otak dan system saraf akan terganggu

Selalu kita mengatakan bahawa ada dua factor utama yang boleh kita lakukan untuk meningkatkan kecerdasan bayi, kecuali factor genetic yang diwarisi dari orang tua dan tidak dapat diubah lagi. Masih ada dua factor yang boleh kita lakukan untuk membuat otak bayi berkembang dengan sempurna, iaitu stimulasi dan nutrisi…


Sekadar info from a mama to a mama ya...

CICIWI MENULIS ^_^ 

 

Wednesday, November 24, 2010

Final AJL 25



30 buah lagu yang dipertandingkan tp hanya 14 ja terpilih untuk ke final Anugerah Juara Lagu 25(AJL25). Saingan bermula sejurus selepas tiga pusingan separuh akhir Muzik Muzik berakhir baru baru ni
Eh? tahun ini cam nampak lebih banyak saingan daripada artis lelaki kan??
Ni ha lagu yang akan final nanti
Faizal Tahir - Hanyut
Shahir - Kebahagiaan Dalam Perpisahan
Hafiz - Noktah Cinta
Meet Uncle Hussain - Drama King
Adira - Ku Ada Kamu
Yuna - Cinta Sempurna
A.P.I - Pelita
Tomok - Berlari
Black - Sofea Jane
Hujan - Mencari Konklusi
Faizal Tahir - Selamat Malam
Bunkface - Extravaganza
Stacy - Jahat
Anna Raffali - Tolong Ingatkan Aku



sapa lak nak menang nie hihi...hrmmm as usual la, kat AJL selalunya unpredictable... kdg2 result cam tak kena ja ngan minat aku ..apa apun tetap aku bagi sokongan la... layanzzzz 


CICIWI MENULIS ^_^



25det @ dua kupang lima det..

Dah lebih sebulan stat buat blog nieh.... hrmm lama gak aku tuggu nak buat blog ni sbb tak dak internet kat umah.Pc pun dok pakai yang gedebab tu lagi masa tu.. pas nak dijadikan rezeki aku, NUBE la penyelamat, pas dapat arrears tu ,aku proceed ja ngan apa dok tuggu ni.. date 10.10.10 ,PC aku pun sampai.. beli pun yg cokia pnya ja with budget  not more than 2k hihi sbb matlamat pun nak cuba blogging.. so pas dah complete pc di pasang.. one week after baru org streamyx mai pasang package combo ngan tepon umah.
Ok la kot.. Se umug kala hidup memang aku ni buta IT sikit .. tp main redah belajag sendiri ja .. hihi Once settle internet suma., I just try in error..ja so tu yang intro aku cam seketot ja sbb tak well plan.. tgk tgk dia publish betoi haha..Hrmm at first tu memang la rasa cam nak cari income.., pas tu rasa it would not be that easy.. tambahan org cam aku ni yg agak blur IT hihi..
Tp jadi gak.. cuba riki riki sendiri how to create our blog,, how to earn from blogging..
Pas tu nak tag nufnang la pulak.. punya la seksa aku nak paham kod kod tu html pa balaghana.. tp finally I did it.. from my own effort after 1 week pnya try hahaha
Buat masa ni aku dengan bangganya meng announce my first earning from NUFFNANG is 25deit… hahahaha.. kalu utara kata dua kupang 5 deit..dan bahasa betoinya RM 0.25 sen hehehe.. fuhh jenuh gak nak himpun RM50 tuhh ,, tp tarapapa..aku pnya sonok tgk akaun aku dah stat ,riuh p cita kat mak aku, adik kakak suma
Hahaha n cita gak kat suami tsyg tu ..dah dpt 25deit.. dia ngan senyum sinis.. kata wooow?? Byk nya.. huih?, boleh beli moto sebijik!!! Perli la tu.. hihi..
Tak pa.. yg penting semangat masih membara.. n now bkn rm ja matlamat.. la ni, ianya dah jadi hobi aku,, malam malam buta mengadap pc, dari buta IT ni .. aku dah cuba selongkag sikit sikit.... well usia n education level bkn penghalang dah, nak belajag sampai reti.. take time la kan.. tak pa aku tunggu.. sampainya time aku celik IT hihi.. modah modahan, apa apa pun tima aceh byk2 kat uncle nang, sgt bermakna bagi ku.. ma aceh ma aceh ma aceh.. ma aceh daun keladi tu tau!!



CICIWI MENULIS ^_^

Monday, November 22, 2010

Ku sangka panas hingga KE……..



L… hari ni mangkit pagi pagi.. cuaca kira cantik gak la.. cerah besinar walaupun ada la sikit tompok tompok mendung tp ciput ja, apa lagi… aku pun siapkanlah mr red scoot aku tuh,, nak p ofis…vrrrroom…(mendung tak bererti hujan???)
Dalam 15 minit perjalanan aku dok rasa ada something dok hambat aku …apa lagi speed gak la.. selalu bawak scoot aku tu , aku make sure estimate 60km/j ja kalu terlebih aku kurangkan, kalu kurang aku up siket la… make it just nice 60km/j ~tp dek kerana something tu dok hambat aku.. aku pun speed sikit lagi sampai 80km/j… belah nek tak ingat hihi.
Si awan mendung yang ciput tadi tu makin besag… aku dok blah tp dia dok mai gak dekat dan dekat huhuhu… … rasa dan ka tak dan nieh.. dalam lepas 10 min gak dok main hambat hambat ngan awan tu,  sampai di satu tempat.. prrrrooooih !!!! dia turunkan jugak si hujan tuu …, basah lencun aku. ofis agak lagi 10 min baru nak sampai ni … adehhh… lencun lokoih la…  dah la pakai bj kurung hari ni. apa kan daya.. ku sangka panaih hingga ke ofis.. rupanya hujan jugak…di tengah jalan , baju ujan malaih nak bukak hihi… dah lencun ingat kan bos kata tak pa la u balik la,, nothing important…hrmm maaapla… mana ada rules cam tu kan.. mau tak mau kan, dok la dalam ofis sejuk kedi ngan basah lokoih tu,  tarapapa…my works has to be perfectly done gak hihi..

Monday blues… lazy lazy lazy….as usual… lerrrrr

CICIWI MENULIS ^_^

Saturday, November 20, 2010

Another info to share... meh... baca meh, ni ciciwi baca kat utusan Msia online lak...






Taugeh mampu membantu meningkatkan kesuburan wanita dan merangsang peluang untuk hamil. Bagi kebanyakan kita, taugeh hanyalah sayug  biasa yang dihidangkan dengan mcm mcm  cara. Taugeh @ togei ni jugak merupakan antara bahan penting dalam penyediaan mee, soto, kerabu dan mcm mcm jenih masakan lagi

Walaupun togei ni  kira tak la mcm sayug mahai yg lain spti brokoli atau asparagus, tp dari segi khasiat serta zatnya, taugeh ternyata mempunyai kelasnya yang tersendiri hihi. 3kupang (30sen) pun banyak dah leh dapat  J

Kandungan proteinnya tinggi, manakala rendah lemak, tiada kolesterol, sodium yang sederhana menjadikan taugeh sayuran yang semestinya dinikmati. Apatah lagi taugeh juga kaya dengan vitamin B, folate, vitamin C, zat besi serta potasium.
Oleh kerana kekacang yang mengandungi kanji serta gula yang tinggi menghasilkan pucuk hijau yang dikenali sebagai taugeh maka sayuran itu menawarkan karbohidrat yang rendah berbanding kacang yang menjadi punca tanaman tersebut. Ia juga merupakan sumber makanan kaya dengan serat.

Apa kata meh kita tgk panduan membeli dan menyimpan taugeh @ togei (dlm loghat utaranya) 

* Pastikan taugeh segar dan rangup. Pucuknya juga mesti lembut. Semakin pendek taugeh semakin lembut teksturnya. Sememangnya agak sukar untuk menentukan kesegaran taugeh yang telah dibungkus. Petuanya, lihat hujung taugeh untuk menentukan kesegaran sayuran tersebut. Taugeh yang dijual dengan cara terendam di dalam mangkuk hendaklah disimpan di dalam peti sejuk. Taugeh yang dijual dengan cara tersebut juga hendaklah disenduk mengggunakan senduk atau sudu, elak menggunakan tangan.
* Elak taugeh yang lembik kerana ia telah kehilangan bahan pelembap di dalamnya serta vitamin C.
* Simpan taugeh di dalam peti sejuk menggunakan beg plastik untuk mengekalkan kesegarannya. Jika anda membeli taugeh yang telah siap dibungkus, keluarkan dan bungkus semula dalam plastik yang lebih besar untuk memberi ruang kepada sayuran tersebut dan mengelak ia daripada bertindih antara satu sama lain. Untuk memperoleh vitamin C, gunakan taugeh dalam masa beberapa hari selepas dibeli.
* Cuci taugeh menggunakan air sejuk untuk menghilangkan kotoran. Buang taugeh yang telah layu dan berwarna kekuningan. Buang akar taugeh sebelum dimasak.
* Jangan potong atau hiris taugeh sehingga anda ingin memasaknya. Menghiris taugeh terlalu awal menyebabkan kandungan enzimnya hilang dan merosakkan vitamin C yang terkandung di dalamnya.
* Proses memasak boleh merosakkan vitamin C yang terdapat di dalam taugeh. Untuk menyelamatkan vitamin C, kukus sayuran tersebut sebentar dan masukkan ke dalam ramuan lain sebelum digoreng ringkas.


CICIWI MENULIS ^_^

Penyayi Elyana pulak kahwin ….





Baru ni aku post  Raja Farah baru kawin, ni turn penyanyi lagu Kalis Rindu, Elyana pulak mengakhiri zaman gadisnya apabila selamat diijabkabulkan dengan Khairul Anuar Hussin kemarin 19 Nov . Elyana, 23, yang mengikat tali pertunangan dengan Khairul, 35, pada Julai tahun lalu menerima mas kahwin RM80 dan wang hantaran RM22,000. Pasangan itu sepakat mengadakan majlis resepsi esok di Duchess Place dan bakal diraikan pada 27 November ini dalam satu lagi majlis resepsi di kediaman abang Khairul di i Balai Bomba dan Penyelamat Mentakab, Pahang.


La ni hantaran suma pun 5 angka woo,.,.jenuh boyfren nak kampoi hihi… Tahniah dan selamat pengantin baru dr ciciwi……semoga hepy smpai bila bila




CICIWI MENULIS ^_^

Friday, November 19, 2010

Pamela bakal bintangi filem Dr. Rozmey





Selepas menerbitkan filem 2 Alam yang mula ditayangkan kepada orang ramai , dR Movie Production kini merancang untuk menerbitkan sebuah lagi filem pada tahun depan.
Menariknya, filem itu bakal dibintangi pelakon sensasi dari Hollywood iaitu Pamela Anderson. Pamela merupakan seorang pelakon seksi kelahiran Kanada yang cukup terkenal dalam industri perfileman Hollywood sejak tahun 1990-an. Menurut Rozmey, tajuk filem yang akan dihasilkan itu masih belum diputuskan namun ia bakal mengisahkan mengenai seorang wanita warga asing yang telah terdampar di sebuah pulau.

Penerbitnya, Datuk Dr. Che Rozmey Che Din berkata, dalam filem itu nanti, Pamela akan memegang watak utama.



Betoi ka sumber ni , saja terbaca kat kosmo online tadi..
Hihi…cam na agaknya Pamela ni belakon film Malaya noooo.... fuhhh!!!! hihi...



CICIWI MENULIS ^_^

Wednesday, November 17, 2010

Sebulan sudah…carca marba ka blog aku??

Salam
Hi.. hai..hye…

Hari ni genap la sebulan ciciwi ni stat blogging 16 NOV…
Ri tu tak bg tau pun konsep apa la ciciwi ni.. sebab plan nak tulis blog dah lama dah.. tp tak tau nak buat camna.. slowly belajag sendiri.. asalnya rasa cam nak cari income.. tp once I ve been here.., rasa blogging ni is some kind of hobby lak, income tu bkn senang gak nak himpun.. tp rasa sonok lak update n upgrade neh,.,. rasa having fun lak.. ushar ushar blog org .. then have a new follower which ajnabi la for me (I do appreciate it!! semestinya).. hihi.. that’s  realy inspired me to do , n to write better…insya Allah. nama pun tak plan betui betui.. teruih ja boh ciciwi bila adik aku suka sebut ciciwi aku ni.. hihi…ok la..jalan teruih.. tp konsep apa …??
Hrmm as my title here is ciciwi menulis.. so this blog is actually written from what is inside my mind.... apa yg terpikiag yg tu la aku t tulis, mostly ianya berkenaan apa yang aku baca, apa yg jadi dari persekitaran kehidupan kita.. I am a mother, a wife.and  as a lady in 30++ , mostly tu penulisan aku mengenai pelbagai kisah kehidupan rumahtangga, n keluarga..dengan cara aku.. ciciwi..:-) (kot la…
J)

Nak boh crita kehidupan aku, rentetannya.., aku rasa my life not much interesting activity untuk dikongsi..coz aku ni  jenih suka dok umah n tidug ja.. lega kalu dapat duk rilek kat umah bila cuti,jarang jalan jalan outstation pa menda..hihi tak berapa minat (pulus kureng la hihi). Nak cerita pasai  anak anak.. hrmm  ada 2 anak yg aku pun tak tau nak mola dari mana.. pening ngan kerenah depa hihi…

Tp tak nak la specific crita atau topic  tu ja kan.. t boring lak-stagnant .. tu la rasanya aku kena creative kan sikit kaaa..taroh cerita artis.. kalu boleh tak nak la cerita gossip atau crita2 yg mengaibkan atau meng condemkan depa…tak mo la kot kan hihi.. tp gossip gossip hangat la org suka  hihi.. tak bek.. la kan..

Tak pa.. meh jadi diri sendiri. apa yg terpost kat sini adalah apa yg sedang keliting dalam pala aku (berlingkar di minda ku –bahasa bukunya) so.. nak kata carca marba ka.. apa ka.. itu bagi aku adalah putaran kehidupan kita.. apa yg jadi dlm kehidupan kita tak kira la kena mengena dengan org yg hidup atau pun telah tiada hehe~~ targeted viewers tu.. hrmm not sure lak.. hihi, sapa sapa yg sudi menyinggah.. baca la.. ni atas ilham aku ja.. tak terror tara mana pun.. masih dalam proses pembelajaran……apa yg telintas tu la apa yg nanti aku tulih..
So as a conclusion tu.. tak dak  specific concept la na,suma pun campug sekali….. carca marba la jawabnya (yeszza.. ciciwi from penang kan.. ~~).. hihi


Moga moga Allah bg ilham yg menarik untuk aku kongsikan kat masa depan nanti.. insyaAllah..

 

CICIWI MENULIS ^_^ 

Monday, November 15, 2010

Gossip atau mengumpat –sama ka??

Kdg kdg kat email berjela, forward p forward mai akan terkuag la cerita gossip artis Malaya kita buat benda yg tak senonoh la , keburukan dia la.. kebaikkan dia la, aku pun memang tak terkecuali gak benda benda cam ni.. mcm baru baru ni.. ada email
dok sebar kan tentang Fazura puny cerita.. dot dot dot…pas tu kan.. as usual la.. kita pun sonok la forward sana sini.. kononnya tak niat la nak malukan dia sbb kita tak kenai dia kan, saja for fun
J

Sekali tu pas aku forward kat colleague office tu,,. ada satu mamat ni.. dia
buat kuag hadis ni mai kat aku..Hrm,, again..rasanya leh share sikit sebanyak hadis mengenai mengumpat ni..

Mengumpat era moden
J .. tp hukumnya.. sama la kot kan ..


Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan
seseorang kepada orang lain.Rasulullah S.A. W. menjelaskan mengenai
mengumpat separti sabda nya bermaksud "Mengumpat itu ialah apabila kamu
menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"

(Hadis Riwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk
apabila menyebut atau menceritakan keburukan Biarpun tanpa menyebut nama
pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya.Memandangkan betapa
buruk dan hinanya mengumpat, ia Disamakan seperti memakan daging saudara
seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula
daging saudara sendiri.Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa
yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar
bertaubat.Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang
diumpatkan.Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu
akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat

abda Rasulullah S.A.W. bermaksud:Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat
itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila
dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya."Dan sesungguhnya orang yang
melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang
yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)

Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia Tidak dirasakan lagi
sebagai satu perbuatan dosa. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh
semua.Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri
pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Allah akan
membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya.Sabda
Rasulullah S.A.W. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman
dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu
mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban
saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya,dan dia akan
mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri"

(Hadis riwayat Abu Daud)

Pas terima email dari mamat ni .. terkedu la sat.. ala kita rasa menda menda
ni biasa ja tak niat nak mengumpat kan…. Tp ianya di kategorikan sbg
mengumpat la pulak..once again nak Tanya ni…mengumpat ni selalunya pmpuan
kan hihi.. ya ka erk??? La ni lelaki pun sama tumbaih kot.. hahaha..same to
same ..:-)
 
CICIWI MENULIS ^ ^

Sunday, November 14, 2010

Raja Farah dah kawin




Raja Farah sudah pun bergelar isteri kepada Megat Bashirun Qhuyum baru baru ni (12 November 2010) dengan sekali lafaz sahaja. Tahniah ciciwi ucapkan kepada Raja Farah dan suami. Semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat dan cepat-cepat menimang cahaya mata. (ayat biasa la untuk org baru kawin kan  J )
Raja Farah menerima mas kahwin secara tunai sebanyak RM888 dan tujuh dulang hantaran turut membalas sembilan dulang hantaran kepada pihak lelaki. Antara hantaran yang diterima Raja Farah seperti telefon bimbit iPhone 4, pewangi dan alat solek Dior, tas tangan Coach, pulut kuning, sireh junjung, dan lain-lain.
Manakala hantaran berbalas dari pihak perempuan kepada suaminya pula adalah seperti telefon bimbit iPhone 4, dompet dan tali pinggang Dunhill, jam tangan Tissot, kek dan lain-lain. Namun wang hantaran telah dirahsiakan atas kehendak Raja Farah dan pihak keluarga suaminya.
Dengag cita depa nak bulan madu kat  Pulau Sipadan dan juga Raja Ampat di Indonesia, bestnya bulan madu.. baru baru kawin ni kan...hihi terkenang la pulak....










CICIWI MENULIS ^ ^ 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget