nuffnang ads

Sunday, October 31, 2010

Mari berkongsi : cara menguruskan kewangan kita

Semenjak  2 menjak ni sonok lak membaca.. dulu p sekolah malaih sgt nak baca buku ka , belajag ka apa.. dulu aku memang pemalaih sesangat.. al balog liat org utara kata  hihi.. seb bek sekolah spm suma grade elok.. keja pun ala ala padan la ngan kelulusan yg takat SPM ni..

Bila dok saja saja, kepala selalu suka pikiag cam na nak uruskan kewangan secara lebih effective, hrmm sounds like I m in financial problem kan hihi. tak la.. saja ja cari cari pny cari, baca baca punya baca.. here is for us to share some info..and perhaps could be very useful for us future ~ for next year plan.. hehe.. hope so. Lets have some few minutes to focus ..

kita Perlu kan perancangan kewangan yang teliti..  sebahagian dari perancangan kewangan adalah    seperti berikut

*kita kena gandakan kewangan kita melalui beberapa contoh ni
     - Akaun simpanan
     - Fixed deposit
     - Amanah Saham
     - Tabung Haji
     - KWSP
     - ASB
     - Saham Bank Rakyat
   Yg ni paling mudah untuk kita buat la kan..lain lain tu mcm Warrant
  option, saham bon kerajaan dan mcm mcm lagi

*Pengurusan Pengaliran Tunai* (membabitkan nilai bersih kewangan yg ada sekarang selepas tolak utang suma)
 Secara amnya ini akan menunjukkan samada kita menikmati kebebasan kewangan atau mengalami masalah kewangan i.e belanjawan, setle hutang atau pun mampu membuat tabungan

*Perancangan Pelaburan*
Setelah kita dah tetapkan jumlah amount yg kita simpan, kita patut menimbang pula di mana kita leh laburkan duit tu untuk mendapatkan pulangan lebih tiggi compare ngan akaun simpanan biasa.. hrmm ASB ka . .FD ka..better than normal saving akaun la..

*Kenal pasti  perbelanjaan yang perlu* .
kita kdg kdg berbelanja melebihi kemampuan akibat terpengaruh dgn akhbar, promosi iklan dan                         mcm2 sumber ..la ni suma pun kita mau yg mahai atau up to date la.. i.e handpon,fesyen n mcm mcm la .semata mata mengikut peredaran masa .. yg ni boleh kita tepiskan kot hihi(my previous post tu keperluan n kehendak tu related la )

*Tetapkan kadar simpanan harian. *

Cuba la kita letakkan sekurang kurang 5ringgit sehari sebagai simpanan harian tetap kita. Means tu   kalu kita simpan RM5 X 20hr (hari bekerja ) kita ada simpanan sebanyak 100ringgit setiap bulan. Setahun kita mampu simpan 1200. jika 1200 di simpan dan digandakan dalam ASB dalam kadar estimate ja la 8% means tu untung dalam RM96 .jadi simpanan dah jadi 1296 setahun. Cuba try dalam masa 5-7 thn.,,. Kira tgk dah berapa tu..  ..


*Penggunaan Kad Kredit.*
kita suka pakai dulu , bayag kemudian. Tu mcm trend dah la ni. Boleh la kalau nak pakai tetapi kena bijak la menguruskan. Kalu silap kira mcm terjerat dah la.. Kad kredit kita patutnya pakai 1 sahaja, kita perlu cepat cepat bayar jumlah penuh yang kita pakai tu. .tp memang perlu expert la cara pengiraan dia (some card charge 1.5% per month some less than that), dan perlu expert untuk tau tarikh ‘statement date, due date & cooling period tu, so jangan bayag lebih dari due date tu.
Dan kena bayag lebih dari minimum payment yg ditetapkan tu. K.


*Menilai dan Menyemak semula perbelanjaan kita*-

kalu boleh tu kita list down kan apa yg kita perlu beli, dan apa yg sekadar sebagai kehendak saja. Selepas tu kita analisis la balik, whether benda ni masih perlu di beli di budget kita bulan depan atau tidak. Kita boleh kurang kan sedikit demi sedikit barang yg merapu dana tu i.e kalu p shoping market untuk beli barang dapug, kita senaraikan la sabun minyak, kopi tu suma atas sekali sebagai benda yg paling penting, yg lain lain masih boleh dikurang kan .. tul tak.. Kunci kewangan bijak adalah menyediakan pelan yang di tulis dan seterusnya diikuti la. (jgn la draf saja tp tak buat lak )


*Tetapkan perbelanjaan tetap seperti duit keta, duit umah dan hal ehwal lain lain yg tetap setiap bulan*.jgn mis duit keta n umah tiap tiap bulan sebab walau mcm mana pun yg tertunggak tu tetap kita perlu bayag gak.


kita kena cari jalan kearah financial freedom,, jgnla kita pikiag umah besag, keta besag tu depa bebas dari masalah kewangan , dia mcm ‘besag periuk besag la lagi kerak nya” jadi yg penting tu, bkn factor kenaikan gaji , kenaikan pangkat dan miliki rumah besag agam keta mewah.. tetapi (ccris n ctos problem).Biag kecik pun gaji kita.. the most important is.. CARA kita menguruskan.. kdg yg gj kecik tu.. lagi senang tak dak utang , ada sikit belanja sikit.. kita tak nampak mungkin kat umah yg besag tp simpanan dia kurang dari yang begaji kecik kerana bijak berbelanja..hihi..

Kalu ikut kan byk menda lagi yg boleh kita perbaiki untuk menguruskan kewangan kita ni. Ni saja aku summarizekan untuk bahan info dengan cara simple n rilek supaya tak la nampak tension sgt kita ni.. hehe.. bab duit kalu pikiag memang tak leh habeh..jadi aku rasa.. as ciciwi menulis ni.. mai kita cuba tahun depan.. improvised our budget.. yg mesra kuarga.. dan tidak membebankan suami or isteri tu hihi.. ‘mesra rakyat’??? no no no.. I believe ‘mesra keluarga..’ ..   jgn la nak menyimpan sampai kedekut teruih kat anak anak n isteri lak na.. patut patut la.. tau..


Duit tu perlu ,tp duit bukan segalanya.. Duit bukan segalanya.. tp segalanya perlukan DUit .. hihi tu fakta…tu..:-) smile my frens..


CICIWI MENULIS ^ ^


 

Seleksi..pilihan artis kita tanpa mekap

Mai kita ushar.. depa pun cam kita gak .. kan .. hihi..
Sharifah Amani
Misha Omar
Nisdawati
Lisa Surihani
Intan Lydiana
Julia Zidgler
Dayang Pujaan hati ku..
( i m of her fans.. ) hihi.. 

Fafau

Apa pun.. paparan ni saja sonok sonok ja tau.. hihi.. Lisa tetap maintain comey kan.. ?


Friday, October 29, 2010

HOUSEWIFE VS HOUSEHUSBAND…



 

Cam na.. nak kira nie...  boleh ka husband tak bekerja dan si isteri ja bekerja. Means tu suami tu dok umah jaga anak, jaga rumah ,duit belanja lain lain isteri yang tanggung? – house hsband

Susah tuh!! Ada ka lelaki yang sanggup tak dak rm di tangan dan harap si isteri ja menanggung suma perbelanjaan rumahtangga… duit rumah duit kereta, bil utility lagi..duit makan minum pebelanjaan harian.. ishkkk penat la wei… mana boleh

Kalu pun la kita (isteri) bekerja..dan si suami lak dok umah, boleh ka si suami menjalan keja umah mcm si isteri buat yg sesempurna isteri buat. Pelik kan? Takkan suami tu nak p market, nak masak, nak siapkan anak anak, nak basuh baju, kemas rumah.. nak iron baju nak lipat bj tu???

Agak agak la boleh ka depa buat keja rumah tu sesempurna si isteri.. hehe.. masak sedap sedap, dapug mau kemaih, bj lipat mau urut dulu elok elok teratug…ha.. bj nak jemug tu kena elok elok . Kalu ikut logic la kan, isteri kalu tak keja.. dia surely t jaga anak dia dari  baby smpai skolah suma. TAPI kan, kalu suami jaga anak..? cam na gayanya erkk.. 
Bg susu dia, ndoi kan dia nak tidug, mandikan dia.. suap makan dia tambah2 lak baby 2 bulan ke atas ala kira baby la.. kena lak anak ada 2 ka 3 ka.. hehe mau telondeh kain pelekat tu hahaha…

  

Imagine la tgk wei…kalu cam tu.. hsband leh tahan ka.. keja kat ofis kita behenti cukup time.. tp keja umah tak kan habeh selagi kita tak tidug !! yes it is?? Cuba tnya suri2rumah tu tgk .. hehe.

 Eerrrr… rasa kalu la suami tu leh buat tu suma, apa pandangan si isteri tu  kat suami dia aaa.. ?

Kalu la pulak , memang nak jadi cerita suami selama ni memang bekerja.. tiba tiba tak bekerja di sebabkan alasan tertentu.. so dia tak pernah buat keja rumah or jaga anak tu suma.. isteri bgn pagi p kerja. Balik keja, tgk sinki penuh ngan pinggan gelas semua, isk nak basuh lagi.. pas tu nak kena masak lak tuk suami n anak anak kan..Bj bersepuk sepuk kat dalam bilik.. tak dikemas... rumah berhabuk tak di sapu.. anak anak tetap p hantag katnursery atau pun baby sitter.. 
Balik umah kalu dalam keadaan cam tu,sure la TENNNNSIOOON sang isteri fuhh!! Takkan hsband nak goyang kaki ja kot??? Ishk… banyak cantik…. Hehe….. tak tau la samada leh ka aku ngadap menda cam ni kalu terjadi. eeerrr dugaan la kot kalu camtu… hehe . Semoga Allah memelihara rezeki kami seadanya J

 Rasa rasa ada jadi dak benda cam ni? Househusband or hsband yg tak bekerja.. goyang kaki ??? “WIFE WORKING HUSBAND JERKING’ (meminjam dialog dlm Salam Namaste lakonan Saif Khan n Pretty Zinta)

Sebaiknya la kan perlu  cari jalan di mana tanggungjawab seorang isteri n seorang suami telah pun ditetapkan. Walau bagaimana besag pun gaji dari isteri bekerja, suami tetap perlu bertanggungjawab dari segi nafkah zahir batin. Isteri bekerja memang banyak membantu si suami dari segi keperluan dan kehendak tu.. tp tak bermakna si isteri perlu di pertanggungjawab kan sama seperti suami.. ya..

Perkahwinan adalah satu perkongsian.. jadi susah sama sama susah...bila senang tu ingat ingat la .. ya
:-)
CICIWI MENULIS ^ ^




Wednesday, October 27, 2010

Sofea Jane dah bergelar Datin






 Sofea Jane lani sudah bergelar Datin kerana suaminya iaitu Meor Zain Azman telah dianugerahkan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk. Bila suami dah ada title Datuk, secara automatik la isteri akan dapat gelaran Datin kan. So, tahniah ciciwi ucapkan kepada Sofea Jane kerana sudah bergelar Datin.
Ni gambag depa masa kawin dulu :-)


semoga bahagia selalu .. daripada ciciwi


Keperluan dan kehendak hari ini


Hari ni taraf hidup semakin meningkat. Lumrah alam la bila gaji nek keperluan dan kehendak pun naik sekali. Napa kita tak leh maintain  ka belanja mcm yg kita ada la ni.hrmm

Dulu masuk keja gj 700 ja, mampu buat saving sampai 2k setahun ( tu masa aku stat keja thn 1996)
La ni gaji dah 2ribu lebih nak saving 200 pun semput dik ooi hehe..
Memang pun taraf hidup dan meningkat, dan kita dok hambat perubahan tu jadi kita rasa kita mampu untuk ada apa yg perlu dan apa yg di kehendaki kan.. hehe
La ni main main ka.. keja kerani pun dah mampu pakai keta vios kan.hehe (rezeki la tuu kan)
Bila gaji dah naik, kita pun mula la pikiag nak tukag keta la, nak renovate umah la nak berjalan jalan la.. ada saja la yg bermain kat pikiran tu kan. Sampai saat la ni pun rasanya kehendak tu lebih di utamakan dari keperluan kan hehe.. ni la pmpuan.. mami j hahaha
Nak suma pun lebih dari orang lain, kalu orang sebelah pakai keta vios, kita nak pakai crv lak ~~ ape menda nak bersaing kot situ kan… tu la  kan salah satu contoh ja kalu dasar nya keta tu satu keperluan, wira pun dah kira baik dah, tp dek kerana orang sebelah dah tukag keta pakai CRV kita pun dah tukag keperluan tu jadi kehendak.. ni fenomena hari ni terutama perempuans.. asal ada yg lebih ja dari kita, nak la rasa tak puaih hati tang mana mana tu. Meletakkan kehendak lebih dari keperluan kan ??

Hehe.. aku pun lebih kurang cam tu gak kot. tp cuma not so obvious la since my salary pun 'ciput' ja kan hehe.. tp naluri cam tu kadang kadang dia mai gak pusing seround kat pala aku ni .. ikut hati mati.. ikut rasa binasa..harap dapat la tetap iman ni hihi

Dulu memang pun ber ia ia nak beli benda yg mahai mahai.. tp la ni semenjak dah kawin dah ada anak ni.. thinking pun dah lain sikit la… suma budget pun untuk anak anak ja (mostly) .. kalu tak dak utang memang syok la  belanja untuk depa.. hehe. 

Kerana kehendak melebihi keperluan tu la hutang bertampok payah benor nak menyetelkan hehe.. tp rezeki anak tetap ada hehe , tu pun aku kena syukur sgt sgt dah tp walau macam mana belanja pun aku tetap akan pastikan ada ruang untuk bersedekah dari gaji ku tiap tiap bulan tu walau pun cuma sedikit..

As for future moving forward,I think ireally need to improvise myself seriously…need me to identify what is my needs or it is just a kind of unnecessary things (which could be avoided I believe!!) hehe, aku kenal pasti betui betui dulu, kalu tak perlu barang tu tak yah la membazir…. Dahulukan keperluan dari kehendak.. mudah2an ok la budget aku tahun depan InsyaAllah
Ya... now have to start to draft what is my azam baru for next year.....hrmm nak kira azam ni untuk di applikasikan pada 'awal muharram' atau pada new year 2011 dalam erti kalendar omputeh??...hehe... 

pikiag la nooo... :-)



CICIWI MENULIS ^ ^



Tuesday, October 26, 2010

Seleksi pilihan keluarga artis kita

Faizal AF4
Keluarga Besar Tomok
EIzlan Yusoff
Aidid n Norzie
Erra Fazira... 
Ahmad Idham
Amy Mastura

Salleh Yaakob



SEMOGA BAHAGIA SELALU DARI PADA CICIWI… 

Makanan yang baik untuk anak anak kita...

Minyak Zaitun
mengandungi asid lemak tidak tepu yg dikelaskan sbg monounansaturated yg mampu merendahkan kolestrol berbahaya dalam darah



Buah Tin
Buah tin mengandungi garam, lemak dan juga kolestrol tetapi mengandungi lebih tinggi kandungan galian yg lain seperti kalium, serat dan zat besi

Habbatus Sauda'
mempunyai ekstrak yang dijadikan sebagai terapi untuk mengaktifkan  enzim adenylylclase yang bertanggungjawab terhadap perubahan spesific dlam peringkat peringkat usia
Kismis
dapat menguatkan jantung , menghilang kan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa.Kismis dapat meningkatkan keupayaan untuk menghafal
Kurma
mempunyai khasiat yg banyak dan menjadi makanan utama Rasulullah S.A.W.Kajian membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga

Delima -
Buah yang terdapat dalam syurga yang kaya dengan unsur zat besi

Madu
 Mengandungi aneka zat makanan spt karbohidrat, protein, asid amino, vitamin, mineral, dekstrin, pigment tumbuhan,komponan aromatic dan antibiotik







Monday, October 25, 2010

Mana lebih berat... suami atau isteri??

Opss tajuk nya mana lebih berat .. hehe tapi bukan berat badan ya…
Saja nak ngomong ngomong kosong ja sebab dari my observation .. I think wife responsible is more than a husband.. walaupun hakikat nya husband berat dari segi tanggungjawab menjaga kuarga i.e makan minum pakai..pergi kerja cari rezeki buat family.. pas tu balik umah.. rilek main ngan anak anak.Tu tanggungjawab yang kita nampak zahir nya.. di sebaliknya sebenar nya berat lagi kot hehe…kena lak isteri had sempoi sempoi… pnya…haa.. berat la bahu kiri dok kena tanggung hehe…
Tu berat tang suami… mari kita lihat berat nya sang isteri pulak
Ni story mori rutin isteri yang bekerja….
Bangun pagi seawal 5.30 siap kan breakfast anak anak & suami, pas tu kue 6.30 mandi.. n solat subuh..kejut kan anak anak suami untuk p sekolah, n p keja…
Siap depa suma makan pagi, bawak anak yang tak sekolah p nursery, dan hantag anak yg p sekolah kat sekolah depa.. kue 7.30 dah setel hal anak anak.. sampai lah kat tempat keja dalam kue 8- 8.30.keja stat kue 9 atau 8.45 for banker… pas tu keja la tot tet tot tet tot tet.. habeh keja kue 5.45 or kalu tak habeh ot sikit dlam kue 6.30… rushing p amik anak dari nursery sekali dengan anak yg balik sekolah tp dalam jagaan nursery tu… pas tu letak ja hanbag.. terus mandi solat.. dan nak siap kan makan malam lak.. kena lak ada anak kecik yg umug 3 thn kebawah.. nak susu la.. nak terberak la.. suma nya perlu kita buat.. then terus ke dapug siapkan dinner.. ada la lauk simple simple yg nak kita masak.hmmm pastu makan.. kita la jugak nak mengemas makan tu nak basuh piggan mangkuk suma.. pas tu tgk homework anak lagi… tot tet tot tet… kue 11… tidug kan anak yg kecik tu..anak yang dah sekolah tu..tidog la sendiri hehe…
Solat isyak waktu panjang.. ooowwh sempat lagi.. pas anak anak dah tidug… time tu la baru nak menyembang ngan husband.. kena lak husband perlukan dot dot tu.. hmmm bg seround.. kue 12 lebih tidug.. pas tu esok pg bangun dengan rutin yang sama….

Hmm yang mana lebih penat.. lebih berat.. ??
Hsband bgn makan pg..siap nek moto vrrroooom p keja teruih…
Balik… mandi, tgk tv.. makan malam siap…makan n habeh tu…smbung tgk tv sambil berbaring kat sofa panjang tu…. Then wife gak kemaih kemaih… kan issh… anak pnya keja skolah wife  gak kena tgk alasannya dari suami tu… tak leh tahan kalu anak tu tak mau paham yg dia ajag (nanti nak marah budak tuu) . aiseyyy.. kita dulu penah jadi budak budak gak… kan..~~
Becoz nowadays most of women is working , berkarier kan..tired la… balik penat.. nak kena jadi surirumah pulak …buat keja keja rumah.. tu tak temasuk squeeze time nak iron baju nak basuh baju nak sidai baju nak lipat lagi…fuhhhhhh
For a 24hours applicable fully we have just rest about 5 hours… isnt it…
Bg ku ,,, aku seorang isteri, serang ibu…seorang anak pada ibubapaku dan yg utama seorang hamba pada Pencipta…penat gak tuu… hehe tp penat tu la yg menandakan aku rasa bahagia sebenagnya…penat tu yang membawa makna kita tidak kesorangan.. dan kita ditemani oleh insan insan yg kita sayangi
Tp sang suami.. kalu bole tu tolong la siket… takkan tgk bini terhoyong hayang sorang sorang kot.. at least tolong la kemaih lepaih makan malam ka.. tu pun dah kira baik tau hehehe.. sabtu ahad lain la cerita..…
Sometimes we just don’t want to seek for their help becoz they will nagging and nagging arrrr..,so better don’t do it!!

Tang mana buruk si isteri tu.. kalu dia dah jalankan tugas n tanggungjawab kat famili dalam 24jam sehari tu.. hargai lah tau.. hehe...
Anyway I do love my life.. my family..and always love all this responsibity. and I believe this will bring me joy in my life as I wish!!
Sayang suami ku… man burn…. Wa ccca… hehe


Ciciwi menulis ^ ^


Sunday, October 24, 2010

Benarkah Suami cari lain bila isteri dah tak cantik??

It is very subjective isnt it?? Hmm suami cari lain sebab isteri dah tak cantik??( Not all husband like that larr ).. beh tu kawin tu hanya semata mata kerana kecantikkan ka

Mungkin alasan cari lain tu sebenag nya bukan terletak pada kecantikkan semata mata.kadang kadang sebab godaan dari pihak ke 3 yg tak perasan mereka tu sebenagnya sedang meruntuhkan satu kebahagiaan yg dah lama terbina. (could be one of the reason la )

Suami kalu la boleh nilai pengorbanan isteri tentulah akan lebih menghargai isteri tu. Sebab apa wanita atau perempuan itu tak cantik selepas kawin beberapa tahun?? Kita ni pmpuan… bila dah beranak , shape kita t lain sikit.. walaupun kita mampu turunkan berat badan, tp cutting kita akan tetap bebeza… ada kembang sikit hehe…

Tp munkin  kita perlu ubah dari segi penampilan untuk sesuaikan dengan bentuk badan yg dah berubah tu.. imagine perut kita dah besag ada gendud gendud sikit.. kita p pakai bj sendat hmmm tak kena kan??? Nak muda kan diri tp kena sesuaikan ngan bentuk badan kita.. gak.. suami tengok ish.. tak elok tp tak nak la habag kat isteri sebab takut kecik hati.. sayang la katakan (dlm hati.. looking for another one .. younger n prettier ~~I guess, hehe)

Kita ni pulak .. lagi suami tak tegug.. dok rasa elok tu la…hehe…

Suami ni bagi aku la kan ,depa suka kita pikiag sendiri.. apa yang patut n apa yg perlu  kita buat.. kan?? Apa yang sesuai ngan perwatakkan kita la ni..i.e. umug kita… Kita kadang tu di sibukkan dengan anak anak yg amat perlukan perhatian sepenuhnya lalu kita terlupa tuk hiaskan diri kita untuk suami kita hehe..err nak hiaskan diri cam na lagi agaknya kan..tima la kami ni (seadanya sepertimana boleh jatuh cinta satu masa dulu kan…)

Tp suami takkan tak leh paham tu kot.. ?? nak yang cantik je ka…
Dulu pun sebelum kawin we all cantik gak la… slim melim jerr.. yu all la kasi we all tak cantik .. hehe .. mana leh sama cam sebelum kawin..u all knew it !!!

Tul tak..

Tp bagiku lelaki ni macam mana kita jaga pun kalu dia nak cari lain dia akan cari lain..1000 alasan nanti bagi… kalu kita tak jaga dia 100% pun kalu dia tak mau cari lain dia takkan cari.. sebab anak dia bin binti dia tu ada ngan kita.. and that will last forever for sure....hehe

Isteri2… pandangan aku la kan.. keikhlasan kita untuk jaga anak2 n suami kita tu la akan menjadi penawar kasihsayang kita pada kuarga..kita tak leh harap apa yang kita beri tu untuk kita terima balik yang sama dan serupa ~~.InsyaAllah , Allah tau la nak bg apa yg stimpal dengan apa yg kita usahakan tu.. kan
Camna pun kita buat peranan kita sebaik mungkin untuk dinilai di mata Allah, jadi tak yah la nak pikiag samada hsband tu nak hargai atau tidak (nak cari lain ka dak ).. sebabnya kdg kdg sesetengah lelaki tu ada ego sikit, depa tak nak tunjuk depa tu care n concern kat kita..,dan ada lak sesetengah lelaki tu cari pmpuan lain kat luag sekadar peneman bkn untuk kawin kali kedua tu.. cam saja suka suka ja pun (perhaps feel great kot)

Lafaz akad tu bagiku sangat berat bila AKAD tu la sebenag nya Allah amanahkan kat suami tu si isteri… jadi jagalah amanah Allah tu baik baik na… walau macam mana hebat pun si girlfren kat luag tu takkan sama dengan isteri kita yg telah lama tidug sebantai ngan kita.. yg lebih mengenali kita..sedalam dalam nya

Cantik tu perlu.. tapi bukan segalanya… kalau kawin kerana cantik.. maka sedarlah.. cantik tu akan pudar jugak satu hari.. kalu kawin kerana keikhlasan menyayangi.. Allah redha … ikatan dengan keredhaan Allah kan kekal mudah mudah- insyaAllah … AMIN



JADI FOR CONCLUSION OR AS FOR MY SINGLE OPINION is.. no… la , suami cari lain bukan kerana kita tak cantik semata mata… tp munkin ada alasan lain yg sangat lebih subjective… depends on de situation.. kan…

Note to wife:: hehe…aku pun tak cantikk.. hsband aku kata dia nak kawin ngan aku sebab aku tak cantikk hehe.. senang jaga.. org lain tak mau hahaha…(well I hope same apply to him… nobody can get along with him except me!! Hopefully  hehe  

Note to husbend

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak

Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka......


Ciciwi menulis ^ ^


Rajnikanth de super hero

Ni photo raji kanth sebelum di mekap jadi hero



Ha… kat bawah ni da di mekap…hencem tak hihi



Ngan aisywarya tuuu ,…dlm film robot 



hihi... da mekap nmpak muuda kann...


teringat aku antara dialog yg paling aku ingat dlm film sivaji de boss

sivaji : napa mak beranak aku hitam sangat
mak sivaji : buat apa beranak putih, nanti cepat kotog ....

betui gak kan he he ...hitam pun menawan...dasat depa leh mekap nampak muda 15thn kan...

 Ciciwi menulis ^ ^

Anne Dan Farah Diana dah bertudung


Anne Dah Farah dah bertudung

Cantik kan? Hrmm ayu ja depa ni pakai tudung,  tampil dengan imej terbaru iaitu imej bertudung, sedap mata memandang! aku bab hiburan ni slow sikit.. ni baru baca pasai Farah pakai tudung dalam keluaran buku Nur keluaran November baru ni..memang seronok baca kisah dia..hehe.Rezeki tetap murah walaupun betudung. kan .. Farah stat bertudung sehari sebelum Israk Mikraj.hrrmmm bahagia nya.. very sweet ..Soowwy lambat sikit.. kan farah dah pakai semenjak August lagi hehe.. aku baru nak post lak ... tak pa la.. kan :-)


CICIWI MENULIS ^ ^

Saturday, October 23, 2010

Belajar masak sebelum kawin atau selepas kawin

Kalu ikut kan aku la kan.. aku ni jenih tak pandai masak gak sebelum kawin, sebab aku nak mak aku ja masak untuk aku hehe memang la sedap kan sebab seusia kita keluag kat muka bumi ni, tangan dia yg masak n suapkan kat kita so, memang la kita rasa tu la de best dlm dunia ni.. wlpn p hotel 5 bintang cukup time nak gak balik umah makan, even sambal belachan tu pun.. mak pny ayag tngan jugak yang mengancam syahdu gila hehe…

Times up , time to have my own family dan aku pun berkahwen la… My husband jenih suka makan, apa apa benda yg boleh di makan dia mesti makan, sedap ka tak sedap pun dia balun gak, tak cerewet. Dulu masa tengah couple tu dia kata tak pandai masak tak pa.. jgn tak boleh teruih. For him nasi goreng pun kira baik dah, tp dia kata kalu orang nak betandang takkan nak masak nasi goreng gak.~~~yeah yeah betoi gak.~. after married everything was  changed. U have to cook dear.pls!!! that statement (ns goreng pun dah kira baik) is no longer valid..errr,,

Bila dah pindah rumah dok asing, perasaan nak masak for hsband tu menjadi jadi, so start la belajag masak masak 1 benda demi 1 benda.(belajar dari bonda ku ja.. org lain aku tak nak).At first tu mcm tak menjadi la sangat.. ala ala boleh telan la hehe..

Mula mula memang dapat kritikan (fuh berasap telinga tuuuh),kena sound gak ngan hsband aku tu time tu mcm rasa tak mau masak dah hehe.. tp bila pelan pelan dok adjust tang mana yg kurang.. wah.. menjadi jadi dah lauk aku.. aisey.. ni dah 4thn lebih kawin.. mcm mcm dah terror masak nihh.. should believe in ourselves , rite??:-J

Bila umah terbuka time raya pun aku dah leh buat sendiri, masak periuk besag lagi tu.. hehe.. yg best tu tetamu puji masakan kita .. tu la afdhal nya.. hehe..semangat terus membara.. masak benda benda baru yg tak pernah tau. Allah memang Maha Menolong, aku ni kan jenih tak suka tnya… tak suka belajag kat orang. I think I can do it even only from my first observation.!! Pergghhh..  ego tuuu.. hihi
Tu kan bila aku p mana mana aku ushar ja org tu masak.. bahan bahan dia.. so balik umah aku try.. tu menjadi lak hehe.. sonok gila la (ciwici la tuuu) kan… ..kan…??husband aku semakin membulat, bila org tegug dia.. kata dia berisi, dia selamba jawab bini jaga baguih.. bulat la..



Hehehe bangggga mak nenek la aku hehe..

Dia kan yg penting adalah keikhlasan nak masak.. insyaAllah , Allah akan bg sedap gak.. wlpn kita sebenag nya tak reti pun hehe



Buat adik adik yg nak kawin tu.. bg aku penting kita belajag masak especially from our beloved mother tu  sebelum kawin dari selepas kawin..sebab selepas kawin , mak mentua kalu mai umah kita, tp kita tak reti masak.. potong la markah sayang dia.. kena lak kalu kita kena dok sekali ngan mak mentua.. .. ish malu dek oooi..

Belajar jgn tak belajar….ya pengalaman satu pengajaran.. hehe

Marriage is a wonderful journey actually but it’s could be complicated  sometimes...only sometimes is it??

Ciciwi menulis… ^ ^



Thursday, October 21, 2010

SUAMI BARAN … isteri perlu bersabar

Ya ka.. isteri perlu bersabar jika suami tu baran?? It is common situation la kan.. hmm ni soalan cepu mas.. la.. napa isteri ja perlu bersabar.??. naluri perempuan sangat lembut, penyayang dan memang pun anugerah dari Tuhan ada sifat sifat sabar tapi napa si suami tu  never relize ke (may be prentend not to) atau pun rasa bersalah ka dengan sifat baran yg kadang kadang sgt menyentuh perasaan si isteri. Si isteri nanti memendam air mata ja dengan sifat tu.. tetiba ja boleh marah.. dan marah kat depan org lain lak tu.. wlpun kaum kerabat kuarga sendri tp sian la kat si isteri tu. Air muka isteri kena jaga jugak bang oi.. jgnlah main marah ja tak kira tempat tak kira masa. Alang kadang lupa nak bawak sapu tangan baby pun leh marah kat depan org ..ish.. payah tu.. malu la si isteri. Perkara kecik pun nak di marah nak di beri amaran dgn nada tinggi… but can u say it is unintentionally ?? opss sorry  for me it can be controlled if we wanted to la kan.. Tp si isteri ni pulak sayang benor kat suami .. air mata ja bertakung sebab kecik hati ngan perangai si suami.. tp si suami tak perasan pun benda ni.. susah ka nak belembut berbaikbaik ngan si isteri tu.. apa yg telebih terkurang baik nya di bawak bincang secara peribadi la.. tak yah depan orang ramai hatta keluarga sendiri kan

Ni nak cerita la sikiet, tp memang pun penawarnya si suami yg ada sifat baran ni adalah la bila isteri dia seorang yg penyabar. Dia orang ni bkn tak sayang kat isteri tu tp Cuma tak leh tahan marah alias cepat marah even benda kecik kecik ja… masa dia owang tengah cool tu ,tengah dok beromantik tu .. time tu la leh bg sepatah dua hehe.. nasihat atau luahan hati.. memang menjadi …jgn la time dia marah, kita marah balik..nanti dia tak leh ubah perangai tu sbb kita pun sama. Bila time tgah marah ja depa tu .. kita diam ja.. bg dia kata apa yang nak kata tu .. bila kita diam akan timbul lah rasa simpati tu hehe.. tu strategi nya.. bila time dah simpati time nak nyondoi nyondoi nak bebaik nak minta maaf.. ha~~ time tu lastik la balik sebiji sebijik hehe.. bukan apa untuk kita bg tau supaya kurang kan sikit perangai yg mcam tu.. nyakitkan hati isteri.. Tuhan tak suka hehe… bukan kah isteri tu penawar di kala duka .. dan si isteri tu di jadikan dari tulang rusuk suami.. saling melengkapi bukan di jadikan dari kepala untuk dijunjung bukan pulak dari kaki untuk di pijak hehe.. am I right.. ??


Tapi camna pulak ngan isteri yang baran???? Jeng jeng jeng..


 ciciwi menulis…..^ ^

PERIHAL IBU MERTUA


 Ada ibu mertua yg betui betui sayang kan menantunya.. tapi menantu pulak yang tak pandai amik hati mertua. Selalunya lelaki tak berapa kesah tentang perihal mertua @ ibu kepada isterinya.. tapi si isteri la selalunya risau takut nak dapat mak mertua yang macam mana…hmm naseb kita kalu pandai bodek,mertua sayang la.. kalu kita buat tak endah.. tentu la ada hal nanti kan..

Dia kan konsepnya kan simple..kalu kita nak disayangi kita jugak perlu
menyayangi..

Dari pengalaman aku yg kawin tak la lama sangat.. mak mertuaku memang best in de world.. sporting n understanding. Tang masak menantu dia ni tak sedap pun dia kata sedap. Lama lama mmg sedap pun aku masak, siap mentua ni mention lagi.. hehe anak dia kata dia masak tak sedap dah lani.. tp tak pulak dia kecik hati.. mungkin dia rasa seronok ada org jaga anak dia elok elok kan hehe *** bintang for me..…

Cam ada beberapa kes ni.. mentua tu dari awai tak setuju anak dia kawin ngan si polan si polan ni.. tp anak dia bekenan nak jugak nikah la jadi apa
peranan kita as menantu nak amik hati si mentua. Boleh si menantu ni tak nak beralah? Tak nak pulak sembang ngan mentua ni sbb dah tau si mentua ni tak suka kan dia. Jadi lama mana sesuatu pekawinan tu boleh betahan tanpa restu org tua.. dan kita pula sebagai anak perlu la beralah.. dia nak terima tak terima tu.. terpulang . Janji kita dah buat apa yg perlu dan wajib sebagai anak… kan..?

Dia tak terima tu kita pulangkan balik pada Allah untuk menilai nya. Dalam hal mcm ni peranan suami tu penting la. Si suami perlukan kebijaksanaan untuk mendamaikan 2 2 pihak tu, sebab kalu termakan hasutan dari salah satu tu..mesti perhubungan tu tak bahagia akhirnya kan…

Aku nak coment la sikit pada menantu menantu yg tak berapa ok ngan mentua hehe… kita ni mcm mana hebat atau betui pun diri kita.. kita tetap kena hormat mentua tu macam ibu kita jugak sbb doanya sama mcam doa ibu kita..jadi betolak ansur n bertimbang rasa la.. tp jgn la pulak menurut suma sampai menyusahkan kita.. ada cara yg terbaik tp kena la doa mudahan dapat petunjuk mcm mana caranya hehe

Sbb kdg2 kesian tgk si suami kena ambush kiri n kanan…

Buat si mertua metua… apa yg anak pilih tu dia rasakan tu kebahagiaan buat diri dia.. terimalah seadanya.. sbb semua ibu mahukan kebahagiaan untuk anaknya.. kalu ada yg tak kena pada menantu tu tegur la.. nasihat la untuk membentuk ke arah kebaikan.. lambat laun nanti faham juga menantu tu.. …doa yang baik.. pulangan nya pasti baik insyaAllah...AAamin..











CICIWI MENULIS………








Tuesday, October 19, 2010

kad kredit oo kad kredit.



Sekarang live dan gaya hidup dah berubah kan.. hmm suma org yg bekerja mesti dah ada credit card tak kira la limitnya berapa. Dan yg masih tak dak mesti kepingin nak apply jugak walaupun government dah announce tax on card thn ni.

Dah ada yg silver mesti nak try yang gold pnya pulak hehe.. limit tok sah
kira lah kan

*Lambang – mutu- keunggulan**.. *

Shoping shoping walau 30 riggit pun nak swept gak.. hehe .. nak bg org ushar la kot kan hehe

Pakai pnya pakai .. statement mai pening kepala.. napa byk sangat… alamak minimum payment pun boleh tahan dah .. tu azam lah nak stop tak mo pakai dah. Hehe tapi tak leh la nak cancel sbb belen tu ha… kan dah sangkut..bayor la minimum payment tu tiap tiap bulan.pas tu ti pikir balik cam na nak settle ni mak ooi.. adeh ..

Bkn apa faedah credit kad ni..cuma 1 ja.. hehe.. nak beli barang tu tp RM
tak dak..nak jugak jadi boleh milikinya ..n pas tu  bayo la sampai habeh haha..

Pengajaran untuk sesapa yg nak mula pakai credit kad tu.. hehe.. once dah stat tu .try to calculate minimum payment sendiri jika statement belen byk ni.. kalu rasa tak mampu kat minimum payment tu.. better don’t use until u really afford to.. k

hehe aku dah kena... tanggung la.. adeh!!!!!

Ada apa pada P RAmlee :-)

Ni nak cerita..pernah tak terpikiag, apa yg ada dalam crita crita P
ramlee sebenag nya berlaku hari ni dlm zaman ni..? ada perasan tak??hehe. Aku ni pnya la terpaksa tengok sbb anak aku tu suka betoi ngan gambag gambag dia..
Imagine kan la kanak kanak yg umug dia 2 thn, gmbag pun hitam putih ja.. dia leh nga nga mengadap tv.. Astro kan sat sat ada P Ramlee.. aku leh tima la kalu gambag yg crita lawak i.e tu Bujang Lapok de siris ka .. do re mi ka..ni apa la hujan panas , ibu mertua la n putus sudah kasih sayang pun nak jugak dia tengok ,, janji ada muka P Ramlee..dia kata hensem hehe
Tu la nak tnya apa ada pada P Ramlee sehingga kanak kanak yg jauhnya berzaman tu leh minat kat dia..siap hafal dialog dialog nya kan?



Tp yg menariknya kisah seniman bujang lapuk tu.. kan..
Wataknya ramlee amik duit cik salmah ngan slamba je.. nak p cari keja n
part yang best tu tang hantaran dia…adaka patut cik salmah yg simpan duit kat pejabat pos dia nak guna untuk meminang cik salmah.. hehe
N benda tu ada jadi di sekitar kita … tul tak.. hehe.. ni from my frens
experience .. sbb umog pun dah lanjut.. nak tgu boyfren simpan duit lambat sgt..so dia advance kan dulu hantaran tu hehe. janji kawen ngan buah hati dia.. hehe….

Sama jugak kisah nya kat gambag bujang lapok bila mana sudin nak minang eton.. tp eton yg p gadaikan cincin mak dia buat belanja kawin..time tu 1000 ja hantaran dah mahai.. mak sudin nak pnjam kat adik beradik.. n pas tu nangeh nangeh g tau adik beradik tak mo kasi pinjam.. hehe.. pas tu eton terpaksa la curi cincin mak dia buat belanja kawin hehe.. moral of de story is.. lelaki tak dak duit ja nak kawin..pas tu pmpuan yg t adjust… hehe.. it happened nowadays laaa kan hehe

Tp bab pmpuan minang laki laki.. hantaran double dlm ahmad albab tak jadi la lagi kot.. may be future heheheh
Hebat kan p ramlee dia bg  contoh tu dan ada jugak org org lelaki aplikasikannya hari ni hehe..
Apa apun.. aku tetap minat gambag gambag dia …

Monday, October 18, 2010

kupu kupu syurga


Aku tak tau la napa selalu kalu tgk bebudak yg umur 5 thn kebawah nek moto
.. mesti naluri ku t bedoa kat depa .. mgkin sbb naluri ke ibuan ku ka..hmm
sbb kesian sgt kalu nengok accident yg melibatkan budak budak ni…anak aku
pun umur 4 thn sorang 6bulan sorang. Tu la imaginasi kan tu anak aku jugak..
then hati ku t bedoa kat Allah

‘Ya Allah pelihara la mereka ini dari kecelakaan.. sehingga sampainya mereka
ke tempat yg ditujui.. wahai malaikat yg mendengar suruhan Allah.. tatang
lah kupu kupu syurga ni dari di timpa kemalangan yang di sebabkan kelalaian
kaum dewasa…dalam arab tak reti la hehe Amin.

Bukan nak harap pahala dari doa ni tp hati terlalu sayu sedih pilu kalu
budak budak yg jadi mangsa kelalaian org dewasa.kan??

Sunday, October 17, 2010

napa ciciwi???

hmm napa nama blog aku ni ciciwi ?? apa makna ciciwi ni .. ciciwi ni kalu org penang ka utara ka sure ti tau maknanya.. saja aku elaborate sikit kat sini .. ciciwi tu means cam perak sikit la.. kalu dapat ssuatu menda tu.. dia jadi cam perak.. macam merak buih gak la hehe...nak kata personaliti aku cam tu.. hmm ada la gak kadang kadang tu.. bila jadi ja cam tu ada org dok kata aku ni ciciwi heh tu la melekat n best lak dok sebut perkataan ni.. kiranya sesapa yg blogger dari penang or utara ni sure tau la minah ni dari utara kan?? hehe then future t harap harap ada la supporter since my blog name pun simple n mudah tuk diingati kan... hhmm hopefuly.. n yg best nya.. aku ni bangga jadi anak penang dengan bahasa yg loghat pekat tuh!!! aku kalu sembang ngan minah dari KL ka Johor ka.. susah sikit la depa nak paham dah la laju, loghat lak pekat gila.hihi.. insyaAllah dlm catatan seterusnya aku akan tapih la.. bahasa yg bg orang senang paham kan... nationwide gitu... hehe..
ok tuk masa ni., yg ni dulu .. hehe ada lagi pas ni,. dlm catatan yg lebih simple dan harmoni.. ya..

Saturday, October 16, 2010

Pengenalan

hi ... baru nak berjinak jinak dalam bidang blogging. as a new comer sesapa yg nak membantu .. most welcome la.. aku mula minat nak berbloging ni bila cousin aku dok dapat rm dari blog dia.. fuhh menarik tuh
bukan senang la, tapi take time is it.. no problem..kalu ada rezeki ada la.. kalu tak pun.. aku kena keja keras la gak seperti biasa...
t aku dah ada idea yg byk kan lepas ni aku kan update daily.. ni baru opening hehe..
baru nak mencuba.. kalu salah tolong la ajarkan yer...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget