nuffnang ads

Monday, May 23, 2011

Menjana impian... susah ka...

eh dari mana mai persoalan ni...
indah planing dari tentu jadinya.. hihi..
bkn mudah nak capai apa yg kita impikan.. tapi bukan mustahil pulak untuk mencapai nya kan.. haa.. cici ni bukan apa.. teringat.. dalam tak sedag ni sebenagnya time dah rasa susah senang tu.. kita lupa ada jugak benda yg kita plan long long long time ago dah tercapai hari ni..
ya.. kalu kemewahan tu dak la kot.. its toooo far away.. far far away.. tp rasa rasanya cici tak pernah plan untuk hidup dalam mewah cuma tu la mungkin nak financial freedom kot.. dulu pun nak yg biasa..
dapat pun yg biasa la... takot.. sometimes day dreaming ni menakotkan.. high expectation could turn the other way round.. gedebuk jatuh sakit tak tau nak habag, pernah jugak rasa menda tu kan.. baguih punya dok angau kau lah bertahta di hati.. tau tau man burn cabut. terhempap sakit oooor... 
so cici dah biasa letak impian dalam sederhana.. for some,. they might thinks i looks nearly perfect.. opps.. bkn perfect.. tu, toooo perfect.. ya la what i meant tu impian sang dara la masa plan ngan kawan kawan kan..
nak kawin, nak ada anak, nak ada rumah.. nak masak nak deco rumah.. nak kerja.. nak anak dua~~ sepasang..yg tu impian cici n kawan kawan masa average umug 16/17 dulu hihi.. dulu sonok ja time remaja ni.. nak tengok sapa kawin dulu hihi.. ish ish.. itchy nie...
la ni, tak ka impian tu dah jadi kenyataan.. nak kata mewah.. senang??? no.. nahaiii.. istilah tu jauh betoi dari cici.. , ya.. nak kata senang tu munkin sebab ada gj bulanan..tp nak kata senang freee...argghhh belum lagi..
kalu satu impian jadi nyata.. nak pulak tertambah impian yg lain..am i rite? selagi bernafas ni naluri ni tetap berkehendak.. non stop.. bkn tak bersyukur.. no, cuma rasa impian tu tercipta dengan sendiri... naluri yg menjana impian ni, di kerah nya otak dan hati bersatu bekerja keras nak capai nya.. adeh.... letih la..
tp tu la namanya kehidupan.. kan cici dah redah segala mcm dugaan, berjenih jenih tak leh la nak cerita in detail , hihi
kalu cici mampu kenai sapa diri cici ni.. impian cici hanya boleh capai 80% takkan 100% perfect! thats me, tak dak apa pun yg boleh di kategori perfect .. meaning tu say semuanya dlm sederhana life cici..
rumah , kereta, carier anak n suami.. well thats what i aimed before.. nothing outstanding in my life,, nothing to make me say it loud..it is a normal ~~normal life.. which was dreamed last 15years ago..
haa... doesnt seems so proud of myself??? yea la.. its nothing to be proud.. cuma cici ingin lahirkan kat sini apa yg cici rasa..
cici suka life cam ni.. suka life simple yg tak dak apa nak dibangga... cici suka rumah cici , kereta.dan segala kesederhanaan dalam family cici anak beranak...
serius..... i do love this.. n again~ starting to have my new dream for another 10years.. who knows.. if  i could achive for at least 80% would be good enough ... am i rite..haha..

if my instinct insist.. lets push my heart n mind to work on it.. hihi.. lets c..
eeeeya... lets try cici.. what so big deal in having simple life.., but it is a must to ensure kids is doing well and also wasadtiah in de same time
!! hihi

only 80% trust me.. coz i know myself!! 

I am back....

Bz dengan preparation kenduri kawin.. .. aiyooo.. tirih cici.., nak jugak tampung mana yg kurang kan.. so..what could i say..
Adik nak kawin.. bkn ada adik lain.. de only one.. ai la.. semoga Allah permudahkan segala urusan nanti..
Takut jugak plan punya plan.. yg nak menentukan tu tetap Allah.. jadi kena la sentiasa harap Allah pelihara apa yg kita rancang ni.. berserta rahmatNya
Jgn Dia bagi izin jd tp tak redha.. ish naahaaai.. harap rahmat belas ehsan la dari Allah ni..
Cici simple..
Budget untuk kenduri ni .. dok kira p kira mai.. boleh la.. dalam kategori sederhana.. priority tu kat jamuan untuk tetamu dan layanan.. takot ada yg terbabas.. tang lain lain part tu .. sederhana la.. kampong kan kita..tetamu pun para para kenalan yg biasa ja .. 
Al maklumlah.. time bz kita tak tau apa.. bila dah selesai baru nak dengag ...”rumah dah siap, pahat berbunyi..
Ish.. payah gak tu..
Cici nak suma berjalan lancar.. wlpn semestinya akan ada cacat cela sikit sikit tp harap ianya tak la ketara sangat yg boleh mencacat kan majlis keseluruhannya, insyaAllah...
Ai la . .sonok tp risau jugak seh...aiyooo bukan senang tau .. jemputan yg melangkaui 1000 orang.. jenoh nak melayan

Untuk adik cici....
Selamat pengantin baru in advance..
Welcome welcome..
Asam ada garam ada, madu ada hempedu pun ada .. aisey,, ingat senang ka kawin.. time elok rasa dunia ana yg punya.. time gaduh.. acccho.. takot lor..
Kalu kuat nya rahmat kasih sayang tu.. insyaAllah..kalu tak kuat..time tengah goyah tu cari la kekuatannya..
ikatan yg bukan terletak kat  tandatangan sebuah kertas tu.. kuatnya lafaz akad tu, pada Rahmat Allah yg perlu di pohon saban hari, ish tu yg payahnya.. time ok kita lupa.. time tak ok baru nnti ’MENCARI...
Biarla hidup sederhana tp bahagia na.. nak bg tips ni..
Jaga solat.. suma nanti terjaga.. insyaAllah, tu ja ,, tips dari cici hihi
Cici pun ala ala.. ja thats why kadang raplah jugak tu la pasai.. bg tips ni.. tak pecaya??? Cuba lah...

Ala gaduh gaduh tu biasa...la.. rogi la kalu tak gaduh kan.. cici suka gak gaduh gaduh ni.. t ada adegan pujuk memujuk.. kalu perfect ja boring la. aiyooo.. hihi..
Meh sini.. , kalu tak puaih hati kasi kuar suma.. kasi hantam.. pas tu.. rilek .. buat bodo ja.. ..haha..

Wednesday, May 11, 2011

i have no idea

Women will never be as succesfull as men because they have no wives to advise them?

The more you learn, the more you know,
The more you know, the more you forget
The more you forget, the less you know
So.. why learn.


Saturday, May 7, 2011

Gelisah ku kian reda...

Aisey.. palsapah la pulak neih.. aduhai cici
Memang gelisah melisah kalu time nak bagi susu , bila baby kita tak mo minum susu.. this is my second one, rasa cam napa kan baby tak mo minum susu
So nampak susut la badan tu.. well.. memang kegelisahan ni dah pun di tempuhi 1 thn lebih.. ya la time baby kan dia tak mo minum susu, bila dah masuk 5-6 bulan dah leh makan pejal.. ok sikit rasa, berat dia normal.. tak la masuk underweight even seems smaller than other toddler.. tp tu la.. Cuma tak nampak chubby ja..should be greatfull dia sihat n ceria.. owkey!
So gelisah melisah ni, tercari cari jugak penyelesaian nya cam na? so surf punya surf.. ada la terbaca beberapa info mengenai masalah ni..
Menurut seorang pakar kanak kanak .., potensi baby tak mo minum susu ni, dari pada 100 orang munkin 5 orang yg akan hadapi masalah ni, tak dapat kesan puncanya..
Katanya.. ianya agak normal dan tak perlu dikhuatiri jika berat badan dia naik setiap bulan.. wlpn sikit sikit, seharusnya baby yg biasa berat yg perlu naik setiap bulan pada peringkat 6 bulan pertama adalah 500gm -600gm.. for my Adif ni dia naik 200-300gm everymonth.., doctor kata ok.. tak pa.. tp cici yg risau lebih la coz mana p ja.. org t tegug dia kecik la ringan la.. , mana tak risau, dengan tak mo minum susu tu.. but no one could ever understand that! Ish ish.. la ni pun Adif minum jugak.. sikit sikit la, not to give up.. ku redah jua, kalu kata tak sedap susu tu, aisey.. dah cuba enfagrow perisa vanilla.. ish tak sedap lagi ker hihi
 N surf punya surf.. masuk jugak kat website Pa&Ma, tgk forum kat situ,, bkn cici saja yg hadapi masalah ni.. ramai jugak rupanya, so cici memang pahamla ssangat.. as a mother concern kan..
Buat kaum ibu yg hadapi masalah ni.. .sabar tu memang la paling maximum punya cici paham sangat dah.. perasaan kita bila anak kita di tegug kcik ringan tu suma.. tp never to never give up k.. dari survey cici, pakar kata dah masuk setahun ni, mcm mcm boleh kita ikhtiarkan untuk gantikan susu tu, seperti, bancuh susu tu, buat kan puding ka, kalu buat makanan spt cereal, tu leh jugak sulam kan susu,boleh jugak bagi sekeping cheese setiap hari, (menyamai segelas susu), yogurt la .. apa apa ja.. yg berasaskan susu tu..
Haa? Got it? N kalu kita tak bg susu formula kita rasa baby akan kurang dapat DHA, kan?? haa. Pakar ni maklumkan kat kita , DHA sangat penting masa 6bulan pertama.. dan seterusnya penting jugak la kan.. tp yg mustahak tu time 6bulan pertama …is a must, after that period..tak la maximum sgt DHA ni, kalu Adif dah setahun.. dah leh jln dah  lari, dah bergerak aktif. .lagi la jenuh nak paksa dia minum susu botol kan.. when he starts to call abah, mama,, kakak.. cicak.. katak.., bird and other a few words meaning to say.. there is nothing much to worry, kan.. am I rite.. ?ada la DHA tu absorb jugak kot hihi.. pelan pelan kayuh la cici.. sabor
Cici dah lega sikit.. kalu tidak.. raplah tau.. la ni let Adif have his own development progress.. not to paksa him dah kan , kashian kdg kdg tu kena peluk dia kuat untuk minumkan dia 4oz hihi..minum la dalam 4 kali sehari.. sikit ka tu?.. average at this age he should drink at least 18oz – 22oz, kira dia dapat 16oz ja.. hihi hampir hampir jaaa.. hahaha tp tak sampai jugak
Pakar tu kata, biag dia main aktif, burn the calories so dia akan lapag.. time tu lebih memudahkan dia untuk  makan n minum,
Arrgghhhhh . harap lega ni berterusan la..
Redha doa n tawakkal tetap kena seiring cici.. nak besarkan anak tentula mcm mcm pancarobanya.. unpredictable .. kita tentunya maukan yg terbaik tetapi..kalu ada sikit sebanyak ujian tu.. kena la sabag tahap maximum.. mencari redha..mencari tawakkal.. as my previous entry.. sumanya pasai menda ni la…
Oh Adif.. kau menguji diriku… haaahahaa… mama sayang .. .sayang sangat sangat.. love u all dear…


Tak kisah la apa org nak kata ... yg penting anak mama sihat n cargas.. superbbbb !! thats rite...


Wednesday, May 4, 2011

am i missing of something???

rasa cam hati ni ada ja yg tak kena nie,,
dah setahun lebih kena mengadap menda ni,, rasa cam ada menda yg tak kena, yg buat hati mesti t rasa tak syok
cici ingat cici dah mangli ngan benda ni, nak redha ja.. nak rasa ok la tak pa ,terima ja…. cam dah biasa la kononnya
tp time cici baru ja nak redha ni.. aisehhhh  kedepap kena sebijik lagi yg bagi down balik ... adehhhh!!!

seems like i m missing of something that makes me frustrated and 'tolenjik' again!!! hihi..
what ??? what is that???
kehilangan ape menda nie cici oi..!!!

redha, ? doa  atau tawakkal?
thats why rasa cam ni? being gone tru this kind of feeling for about  1 year.. hence i should  be able to face it..but still, HUWAAAAAAAAA, don’t like it la…

please cici.. doa n tawakkal kan kena seiring kan.? so??? face it lah!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget