nuffnang ads

Monday, February 28, 2011

terkini dalam sukatan pelajaran tadika...

Latest  from Nursery Schools: 
cid:_2_08EFC68008EFC2100007D1D44825783A
A:   APPLE 
cid:_2_08EFC90C08EFC2100007D1D44825783A

B:   BLUETOOTH 
cid:_2_08EFCB6408EFC2100007D1D44825783A

C:   CHAT 
cid:_2_08EFCDF008EFC2100007D1D44825783A

D:  DOWNLOAD 
cid:_2_08EFD07C08EFC2100007D1D44825783A
E:  E  MAIL 
cid:_2_08EFD30808EFC2100007D1D44825783A

F:   FACEBOOK 
cid:_2_08EFD5A408EFC2100007D1D44825783A
G:   GOOGLE 
cid:_2_08EFD83008EFC2100007D1D44825783A

H:  HEWLETT  PACKARD 
cid:_2_08EFDACC08EFC2100007D1D44825783A
I:      iPHONE 
cid:_2_08EFDD5808EFC2100007D1D44825783A
J:   JAVA 
cid:_2_08EFDFE408EFC2100007D1D44825783A
K:   KINGSTON 
cid:_2_08EFE27008EFC2100007D1D44825783A
L:    LAPTOP 
cid:_2_08EFE4FC08EFC2100007D1D44825783A
M:   MESSENGER 
cid:_2_08EFE78808EFC2100007D1D44825783A
N:   NERO 
cid:_2_08EFEA1408EFC2100007D1D44825783A
O:   ORKUT 
cid:_2_08EFECA008EFC2100007D1D44825783A
P:   PICASSA 
cid:_2_08EFEF2C08EFC2100007D1D44825783A

Q:  QUICK  HEAL 
cid:_2_08EFF1B808EFC2100007D1D44825783A

R:   RAM 
cid:_2_08EFF44408EFC2100007D1D44825783A
S:   SERVER 
cid:_2_08EFF6D008EFC2100007D1D44825783A
T:   TWITTER 
cid:_2_08EFF95C08EFC2100007D1D44825783A
U:   USB 
cid:_2_08EFFBE808EFC2100007D1D44825783A
V:   VISTA 
cid:_2_08E201D808EFC2100007D1D44825783A
W:   WiFi 
cid:_2_08E2046408EFC2100007D1D44825783A
X:    Xp 
cid:_2_08E206F008EFC2100007D1D44825783A
Y:  YOU  TUBE 
cid:_1_08E2097C08EFC2100007D1D44825783A
Z:   ZORPIA 

tapi  .... A still Apple kan???

do we need to show off??



Perempuan, wanita..bila beli apa apa yg brand ja.. mesti nak cerita cerita kat kawan kawan,” I beli handbag brand bonia kemarin.. rega 358ringgit….then, kemarin keluar jalan jalan ngan hsband shoping shoping sekali tgk perabot.. haa.. dapat la beli console table rega 600 lebih .. pergi survey kereta ingat nak tukag keta..thinking of buying aphard or at least chevvy..”
I don’t know la.. tp rasa cam tak berapa bekenan dengan sifat showing off ni..
I knew I have nothing to showing off, nothing even to speak about what I have, any kind of changes in my house furniture..or whatever la kan, coz I love my simple life, with RM yg ala ala sederhana,dengan keta pun sederhana.. umah lagi laa.~.cukup la untuk kami anak beranak la kan.. so I do proud of what I have.. hihi coz I have nothing to make me proud pun hahah.. tp kan napa ya.. is that all what perempuans will talk about?  Hihi.. mesti ada punya sikit pun nak story mory about how loving our hsband is?? Giving what we insist ..ala ala bby request something from maknya then, a wife lak merengek nak handbag baru dari hsband???
I m not in a good mood today, batuk yg sampai men serakkan suara ni.. selsema yg tak mau nyah lagi.. aleh aleh, very early in de morning, member ni mai nak cerita n tunjukkan handbag baru yg rega beratus ratus?? Eh eh.. bkn cemburu k.. its not me, aku dah pakai pun bonia mak nenek ni semua sebelum kawin, time anak dara melaram sampai kasut pun nak 3.5inch hihi.. tu dulu la k,  bila dah kawin.. all have changed..
Nop.. please don’t story this to me.. it sound childish k.. apa la.. pemberian sang suami pada isterinya.. iklas tu untuk kasih nya pada sang isteri.. bkn nak isteri tu tunjuk tunjuk k.. please understand that..

Kdg kdg memang terpikir, tgk pemberian rezeki Allah pada seseorang tu mlimpah ruah.. tp disebalik pemberian tu ada jugak yg sampai lupa.. dan bermegah megah pulak.. dunia o dunia.. bila takdak, bila dalam kesusahan kita mengeluh, bila ada bila terlebih ada , kita bermegah pulak..Munkin sebab tu Allah bagi aku ni rezeki dan segalanya serba sederhana, supaya aku tak bermegah megah kot?..supaya aku nampak nikmat yg banyak tu untuk aku syukuri kan??
Kesempitan hidup tu kadang kadang memang buat kita tunduk ke bumi merendah diri.. tunduk kita mengharap ehsan Ilahi.. bukankah Allah memberi apa yg kita usahakan? Mencari keberkatan dalam rezeki kurniaan tu.. sedikit Cuma pun kalu berkat .. selamat la hendaknya.. hidup perlu jujur, ikhlas... insyaAllah.. sikit pun akan rasa cukupnya..

For gurl out there, apa yg ada kat kita ni untuk kita syukuri.. tak perlu bermegah megah.. smua tu pinjaman seketika.. tiba masa tak tau bila bila kita boleh di uji .. ya.. baik beringat ya…

Thursday, February 24, 2011

boleh ke nak drive nie?

adakah kita terlalu tua ka untuk pandu kereta nie?

serius ni,, bunyi cam tak pecaya jer

Lihat bawah

  No joke !







[]

Presenting the New Mercedes Benz SCL600



[]
cantik nya… mak aaaiii!!!
    
  
  


 []
jadi..

apa yg special sangat tentang keta ni,,,


  
  
  
  


[]
hrmmm ni ok la belum cukup special





[]
ni pun ok la lagi.. boleh layan
 


Tapi




???? 
ni perbezaan yg sangat sangat berbeza..
.
.
.
.

.
.

.
.
.

.
.



  
  
  




[]


WHOA ! 
tak dak steering beb

tak dak pedal jugak, nak tekan minyak break tu suma….

  
  




 
[] 

drive ja ngan benda yg kat tengah tu,

Rasa rasa boleh ka kita bawak keta cam ni?



 
hrmm, munkin anak anak kita, boleh

Atau pun cucu cucu kita yg boleh..

ha, ni pengaruh dari video game dah masuk dalam life betoi…


tapi yg lebih merisaukan ialah…


Ha budak budak umur 4 thn pun boleh curik kereta ni.. hihi..
Dan pandu keta ni better than us!!

Ouchhh!!! Hihi..



Entry in English???



Hahaha.. tu soalan tau, bukan jawapan.. aku cakap English main belasah ja, betoi ka tak betoi ka grammar tu hihi.. malu gak nak fully write in english.. tp napa bila nak meng ayat ayat ni akan terselit gak english word ya.. awat bahasa melayu teruih tak boleh ka..Hrmm kalu grammar tu betoi tak pa gak kan hihi..
I m referring to myself la hihi.., aku memang tabik spring kat blogger2 malay yg boleh fully write in english.. memang best dapat baca english depa yg  complete ngan perfect grammar.. nak try tp tak berani sbb sat ni org baca.. hrmm  apa dok merapu nieh.hihi.
Sbb pernah nak jadi story gak, aku ber email email.. dek kerana ter kecik hati , terasa hati sikit ngan kata kata si minah ni.. aku sound in english la.. sbb rasa cam lebih sopan.hihi
Sekali dia boh selagu kat aku –“ ni.. english pun berterabog nak marah orang english pa menda.. sedag la kulit pun cam kayu maneh tu.. nak marah orang cam bawang putih apa hal”hahahaha…kira maksud dia tu aku ni dah la karpa..dok belagak sepeking berterabog..hahahaha..kan kena batang hidung sebijik??? Hihi..
Tp aku tak leh la nak esay kan melayu teruih.. mesti nak ter campug gak.. sbab seharian cakap pun campug campug gak english n malay nie..hihi  tak pa ka??? English aku nak kata terror perfect tu.. dak la,, maap la, ser ber ber. kalu nak kata buruk sgt..hrmm dak la kot.. average ja rasanya..markah dalam spm c5 (credit tuhhh) hehehe
Sendiri masuk bakui.. sendiri la angkat.. sapa nak angkat.. bkn ada cikgu nak check hihihi
Ni ha.. aku baru beli kamus oxford ni latest edition hahaha.. nak belajag balik, punca aku beli ni pasai, bila kena buat meeting minutes kat ofis and bila bos bg email.. aku kdg2 terblur sikit kat satu satu perkataan tu hihihi.. al maklumlah.. belajag takat menengah cam ni la jadinya. Tu la cikgu suh belajag pandai pandai.. ingat masa depan, sekitar 15thn yang lalu.. kalu la ni kalu baru aku nak belajag…15thn akan datang, cerah ka masa depan tu??tp tentunya boleh diturunkan kan buat anak anak aku la kan??  

Dari tadika seusia 5thn start belajag english, sehingga sekolah menengah seusia 17thn, tak cukup ka 12thn belajag english tuu??? Hrmmmm memang tak cukup sebab tak pernah amik serious, kalu nak seribu daya kan?

Saja aku mengulas kelemahan diri sendiri… buat sapa-sapa yg rasa aku kulit kayu maneh tu.. hrmmm ni dok try hard la nak pebetoi la grammar grammar tu k… ampun maap cek pohon for my grammar pollution yea…
Once again., aku tabik spring buat bloger yg fully english, teringin nak post dlm english lak . one day kot.. insyaAllah …


Tuesday, February 22, 2011

kawin lewat, best ka tak best??

Kawin lewat , untung ka rugi??

Nak dikategori kawin lewat ni umug berapa? Bg perempuan I guess before touch 30 tu ok lagi kot? Hrmm aku kawin dlm umug 27++, kiranya otw nak mai 28 jugak la...
Teringat juga time zaman remaja dulu, teringin nak kawin masa umug 22, so that estimate masa umug 30 tu anak dah darjah satu hihi.. kira pun muda kan time tu.. sonok la dok imagine suka duka alam rumahtangga, nak jaga hsband, nak jaga anak.. hihi.. tu la kita ni angan angan impian kdg2 tu sampai lupa hakikat bab jodoh ni Tuhan dah letak bila n dengan sapa kita kawin…kan? Terbaik tu hanya dari Allah semestinya..
Tp ya la.. kawin lewat ni aku rasa buat aku ni berdikari la kan, byk menda leh buat sendiri.. sbb tak dak sapa nak bermanja manja so kita jadi seorng yg tough, matured n independent..sampai la ni..most of leh kasi settle.. only need a permission from MR R tu..Nak shopping? Hihi aku redah ronda sorang sorang dulu.. kalu perlu baru ajak MR R hihi, senang sikit leh pilih lama lama… org lelaki biasa la kalu bab nak menunggu shopping ni awai awai dah serender hihi,,,hrmm rasa cam byk urusan leh buat sendiri, i.e service keta, tukag tayar keta..urusan pembayaran bil bil semuanya boleh buat sendiri.. tak la aku kata kahwin muda tu tak leh buat ni suma.. tp secara tak lansung, bila kawin lambat sikit ni ,, kita sedang mengejar usia kematangan tu kan
Ada jugak yg kawin muda agak kelam kabut sikit la, dalam soal nak uruskan sesuatu menda tu, saja ja cici cakap in generally la, bkn maksud nak angkat bakul tau..
Dari sudut kewangan, kita mampu buat saving secukupnya sbb kita dah mula bekerja dari usia muda.. so dpt la generate income siap siap .. sbb kalu dah kawin ni paham paham la kan.. commitment kita dah jadi berbeza..rm now is to be shared..hihi.. takkan nak tgk suami sorang sorang belanja kat anak anak.. sure kita pun nak jugak sumbangkan sesuatu kan?? Hihi.. that’s me la, tak dapat nak buat simpanan cam dulu, sbb nak penuhi keperluan n kehendak anak anak.. dan semestinya kita bahagia buat cam tu… tul tak??
Kahwin lewat ni , ruginya hrmm anak kita la.. kalu anak yg 1st kita dilahirkan masa umug 30 la , (for example), buat kita yg bekerjaya ni, munkin kita nak jarak anak kita tu dalam 2- 4 tahun, for second child may be sekitar umug kita 32-35 tahun… bila kita sampai umug 40 thn anak kita baru beusia 5-8 thn.. hihi.. agak letih sikit la.. kan.. estimate anak pun tak leh byk la kan, dari sudut pengalaman aku, my first baby was on my 28th yrs.. ok la kot.. tp my second child time umug 32 dah,  rasa tahap tenaga tu ada beza la sikit hihi.. hrmmm nak wat cam na dah kawin umug time tu.. kalu mai umug 40 kira second tu baru umug 8thn kan??aiyooo hihi..
Kalu kawin masa 22 dulu tentu umug anak aku yg 1st tu dah at least 10thn kot hihi.. yg second kot la 6thn.. lega dah, tp  hrmmm ni dok ada baby lagi, nak berjalan mana kenala usong a set of baby beg haha…isk! maleh nak berjalan jaauh daaaa hihi

Hihi.. tp tentunya ada lebih,  ada kurang kawin lewat atau kawin cepat ni.. sumanya cam dah disusun untuk kita…yg terbaik di antara yg baik.
For my single opinion ni.. average umug kawin dalam 26 ok kot.. bila financial dah stabil, kita dah mmpu berdikari, dah mampu untuk mgharungi gelombang tu future hihi..maksudnya kesediaan mental kita la kot..kan. kdg kdg yg muda pun matang jugak begitu jugak sebaliknya.. sumanya bergantung kepada keupayaan diri sendiri… janji heppy…

Thursday, February 17, 2011

Jangan Sambut Hari Ibu

i ve just received an email,may be we could have better understanding about mothers day,
lets have a few minutes to understand :-
Napa Tak perlu sambut Hari Ibu…

Hari ibu yang disambut pada 21 haribulan Mac setiap tahun telah diterima oleh semua penduduk dunia, tidak terkecuali negara-negara Islam sepertii Malaysia. Seperti "Hari Bapa" dan "Valentine", umat Islam, tanpa usul periksa menerima bulat-bulat apa yang diperkenal dan dianjurkan oleh dunia Barat. Maka berbagai ucapan dan ungkapan diluahkan kepada siibu yang kadang-kadang si anak hanya berkesempatan bertemu dengannya dua atau tiga kali setahun.
ASAL USUL HARI IBU

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokong nya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

Justeru, apakah justifikasi orang-orang Islam merayakan hari tersebut ?

Wednesday, February 16, 2011

Bapak Borek Anak RIntik

mana nak tumpahnya kuah kalu tak ke nasik.. hihi.. mai kita layan sat
industri bollywood ni mcm keturunan ja, byk yg depa warisi dari family depa ...


Abishek Bachan & Bapaknya


Vinod Khanna & Akshay Khanna


Rishi & Anak nya Ranbir Kaapor


Feroz & anak nya Fardeen Khan


Kamal Hassan & Anak gadis Shruti Hassan yg membintangin film 'Luck'


Shatrugan Sinha & anak gadis nya Sonakhi Sinha, artis baru bintangi film Dabang


ni sapa tak kenai, Rakesh Roshan & Hritik Roshan

Dhamendra ..Sunny N Bobby Deol

..
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

soon to be ?
Aryan Khan... uishh hensem lorrr 



 nak kata pun sure la anak anak depa hensem & lawa dari bapak depa kan hihi.. actually banyak lagi artis artis yg bapak borek anak rintik ni, kareena, karisma,Twinkle Khanna , Esha Deol, ish banyak lagi la .. pendek kata ada family background senang la betapak kat  industri bollywood ni,, ni lagi satu si hensem Imran Khan... aiyyooo 


Anak saudara si Amir Khan tu....ish ish ish... 

hrmmm layan ja la... 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget