nuffnang ads

Saturday, April 30, 2011

Bila Hati Berbisik 2

Mencari redha.. mencari tawakkal, mencari takwa.. mencari iman dah ehsan…
Sukar kah untuk kita menemuinya… di atas bibir.. terlafaz sudah, di dalam hati.. katanya tertanam sudah…namun.. sejauhmana rohani menerima nya…
Tiap sujud mengharap belas ehsan Allah, mengharap kasihnya Allah, memberi segala RahmanNya, dan RahimNya..yg Maha Luas sifatNya, didalam doa , tangan kita tadahkan…tetap kita dambakan kasihNya…
Susah untuk meluahkan Nya di atas bibir mahupun di atas kertas.. kerna biar jiwa yg sentiasa patuh tunduk sujud .. berkalam tatkala sedang mengadapNya..’
Sesungguhnya Allah adalah dekat, namun jauh kita rasa kerana sifatnya manusia biasa yg tercalit  dengan dosa. Tak tergambar betapa alphanya kita dibuai keindahan dunia yg sementara, mencari kebahagiaan dunia yg indahnya tetap sementara, hingga lupa bahagia yg kekal di alam sana, masih tercari cari jalannya, petunjuk di sediakan sudah.. namun masih juga leka mencari lazatnya hidup di dunia..
Sesungguhnya.. kita tetap sedar, sedar akan kealphaan diri ini, tetap jugak tunduk mengadu..tatkal ujian datang melanda,  di kala air mata jatuh memohon agar di beri petunjuk dan hidayah, mecari pengampunan dari Mu.. indahnya rasa ketika itu.. dekat nya rasa tempat kita mengadu, Ya Allah.. Maha Suci sifat mu, tercatat segala keindahan diatas 99 namaMu, mewakili sifat Mu yg Maha Sempurna dari segala apa ..biar takwa, atas iman , biar iman di ikhlas kan jiwa… tidak kerana terpaksa sujud ku padaMu yang  Maha Suci, tidak kerana nama rukuk ku padaMu yg Maha Mulia.. tunduk ku pada Dzat yg menciptakan…, sempurnanya sifatMu.. Segala puji bagi Mu Tuhan sekalian alam..
Mencari cari Dzat yg katanya tersembunyi…jauh rasanya, kerdil rasanya, rendah rasanya dengan apa yg sedang kita lakukan terpalit dan tercatat sifat nya kita manusia biasa yg selalu di buai alam yg mengasyikkan , alpa sudah jadinya..
Bila hati ini berbisik.. tiada apa yg dapat ku ungkapkan lagi.. semuanya pada kala jiwa ini .. merenung sifat Mu Ya Allah..99 nama Mu di depan mata… satu menjadi rahsia.. selidik dan periksa… bertentang dengan mata….

Wallahualam…

Tuesday, April 26, 2011

Jambu mula menyengat--- tak ley tahan…

MAHARAJA LAWAK.. yg memang pun champion champion di pertandingkan sekali suma.. ahah..si JAMBU ni menjadi jadi lak nih.. aiiiila.. sonok gelak.. 
kalu penang.. i c.. we called it GELAK Mampuih hihihi...serius.... MUKA LEGEND HATI CUTE 

Aduiila.. keraih perut gelak kat depa ni.. ML minggu ke empat memang kaw kaw punya lawak hihi.. teringat ja dah nak tergelak, idea yg sangat bernas.. olahan dan di persembahkan dengan cara yg bersahaja.. tabik spring lar… tak tau nak kata apa.. ada ka si Yus tu buat watak Nora Danish.. hihi.. tak ley tahan .. tang lari setempat tu lagi la ..menggelikan hati.. ish ish … idea superb!!!!
Untuk minggu ke empat ni.. memang JAMBU terbaik laa…. Kalah sat Jozan tu…
So my top list in de final… suka… JOZAN, NABIL n JAMBU… hihihi… sure keraih perut gelak nanti final..

Minggu first.. ok ok la.. 

Minggu ke 2.. lawak naik keraih perut jugak..
gaya Yus kononnya dok sembang ngan Zila Bakarin hihi...
Minggu Ke 3,,, ci pole pole walana cikeduk hihi....
ape pun tak boleh.. :-)
hihi.. gaya Yus jogging ..dlm Minggu ke 4, 
tak leh tahan...tang lari nieh adeh!! 

Ish mau kalu depa champion camna.. haa.. memang pun ada muka lawak depa ni.. compare ngan zizan n Johan yg ada gak muka macho hensem .. ni .. memang muka lawak betoi… MUKA LEGEND HATI CUTE<>>>cici vote! hihi









Dunia Tanpa Sempadan

Dunia lani tiada sempadan, asai kata sakit hati.. mcm mcm boleh jadi… nawaitu yg baik pun leh p kot lain hatta sahabat sendiri…, cemburu iri hati ni tak mana sudahnya..
Cukup cukup la tuuu..
Tang nak buat kita dirasuki SI Syai tu, bila dah buat Si Syai tu hilang p dah, jauh mana penyesalan pun tak guna seh.. yg nak tanggung tu tak pasai pasai kena mengadap lak.. Hrmm Allah bagi jadi tiap tiap manusia tu ada lebih ada kurang, tak kemana lebihnya kita, dan tak pulak sempurnanya milik kita tu, bknkah Allah saja yg sempurna sifatNya..
Ish.. tu la kata .. iman ni tak leh di juai beli, takwa kita tidak terletak hanya pada sekeping kain yg menutupi kepala kita..kalu dulu leh la kata rambut sama hitam , la ni dah tudung  pun mcm mcm pesyen .. tentula tak sama lansung lansung hihi….
Ni apa yg cici tulis berdasar kan pemerhatian, dan peristiwa yg terjadi di sekitar kehidupan cici… kesian sungguh tengok seorang hamba Allah ni.. ujian tak putus putus untuk nya.. .. kenapa la org sampai rasa sanggup nak niayakan orang secara halus halusan.. apa untungnya.. ? kepuasan diri? Kalu nafsu Si Syai tu ada ,,, sampai bila pun takkan puas!
Dunia tanpa sempadan.. makhlus halus lagi la takdak sempadannya.. sememangnya ianya bergantung pada sejauhmana dayatahan kita, nak menepis…maksud kata pertalian kita dengan Sang Pemilik Langit dan Bumi ni…yg tu saja yg dapat menghadang kita dari segala mcm nawaitu manusia n syai yg tak mau melihat kita senang… dengan kalimah kalimah yg dah disediakan untuk kita hanya perlu amal dan yakin saja.. tp tu la.. time tengah muda ni, kita ada sedikit kealpaan yg memboleh kita di jengah dengan benda benda yg tak diingini.. ish.. sakit hati ni mcm mcm bentuk…ada yg ok.. ada yg sampai berdendam kesumat.... nahaaiii… kalu la leh turn back zaman dulu.. rasa byk menda kita leh pebetoi kan

At first, memang tak mau seriously percaya dengan benda halusan ni.. tp
I ve seen it clearly ,makes me think to jot it down since it happened so close to me.. well, not easy  just to say ‘redha’… sapa kena sapa tau la kan.. Cuma kita di sekeliling ni boleh tolong doa, tolong bagi semangat… tolong dari sudut apa setakat yg mampu
Orang kata, yg ni kesilapan kita,, kurang nya amal kita..jadi mudah la dijengah oleh si SYai tu.. dan ada jugak yg kata boleh kita lawan sendiri.. solat..dan segala bagai..
Tp dalam kita tak sedag, bukan kita nak mengampu dan mengaggung kan si ‘Bomoh’ tp cuma meminta pertolongan di atas kelebihan yang Allah berikan padanya…, tp kena tgk jugak pesyen apa pya ‘Bomoh’ okey? Yg dok minta beratuih2 tu.. bukan bomoh ‘ bomau’ namanya.. tolak tepi lah…
Yg penting.. betapa apa yg kita ikhtiar cara mengubati tu biarla kita didorong untuk terus bertawakkal, berhajat dan bemunajat.. dan meletakkan sembuhnya segala apa yg tersembunyi tu dari  Allah jua…
‘kepadaMu kami sembah, kepadaMu kami beri pertolongan’


Kita mungkin dah buat kesilapan tu time kita tengah muda, zaman enjoy org kata.tp takkan la kesilapan tu dibyr dengan satu dendam, yg sampai nak musnahkan kehidupan orang, tak sedar kah di akhirat nanti jenuh nak cari orang yg kita niayakan tu ish..
Kalu boleh, nak ja cici tembak ngan senapang gajah.. biag bekecai.. pas tu taruh kat kandang rimau.. biag di lapah oleh rimau tu.. ish…
Tengah marah cici.. this is too much…
Ya Allah, di atas apa yg Engkau bagi sakit perit ni, kepada Engkau jugak Kami pohon agar di beri sembuhnya… atas namaMu Ya Rahman, Ya Rahim…
Kami pulangkan segala perbuatan yg buruk tu pada Mu Ya Allah untuk Engkau hitung kan..


Amin …


Thursday, April 21, 2011

Planning tak salah kan :-)

La ni masa berjalan sangat cepat..
Dalam rasa baru ja new year, sekarang dah masuk pun bulan 4..hrmmm kena folow de flow la  hihi
Dlm kita rasa , kita perlukan berapa tahun lagi untuk perbaiki taraf hidup kita.. year by year..
Dulu masa time nak kawin, rasa dah plan dlm masa 5 thn kawin ni, byk menda leh settle dan pebetoi yg patut patut tu
Tp masa dah berlalu apa yg plan tu tak menjadi pun lagi ni adehhh….

Selalunya mangkit pagi pagi tu, mind t dok pikir nak tuggu sabtu ahad..coz nak cuti …
On de way perjalanan nanti dok pikir, bila boleh ada bisnses sendiri, yg boleh kita buat keja kat umah .. haa, tak la terikat 9-6 tu kan
Nak ada simpanan sendiri, yg boleh bg rasa financial freedom tu… la ni bkn la teruk, Cuma nak kata enjoy , leh p melancung tu suma belum lagi..
Dulu masa belum kawin, dok plan ngan man burn tu, nak bukak akaun simpanan bersama la,satu akaun for travelling, satu akaun for future saving n satu account untuk modal kot kot leh bukak bisnes pa apa ka nanti hihi..
Hrmm la ni, dah 5thn plan tu.. satu pun belum menjadik lagi ni..
So for future saving hrmm ok,,, ada la sikit sikit.boleh la tp yg lagi 2 tu.. hampeh.. tak menjadik pun.. ish.. ada saja la yg jadi halangan..
Cam ne..

Hihi..
There come another  5years ahead , would it be same like 5yrs ago.. or better or turn to worst still??
Aiii la.. kita memang merancang, dan ungkapan biasa Allah la yg menentukan..
Planning tak salah, Cuma cara kita nak capai apa yg diplan tu la yg payahnya.. ahakksss hihi.. memang patutnya.. idea bernas aku ni selalunya menjadi kat orang lain.
As far I cant help, tried my best to help.. hrmm, tp untuk diri sendiri.. uish payah benor.. napa ya..

Tak pa..
Playsmart cik cici.. move ahead, with tawakkal biar la apa yg dah di lalui tu berlalu pergi, biarla apa yg perit kemarin n hari ni tu untuk cerah n gembira pulak esok hari,

Hantaran vs Mas Kawin

Kemarin ada terdengar n termenonton satu ceramah dari seorang ustaz, mengenai hantaran n mas kawin ni..
Ustad ni ada la dok tegaskan tentang mahainya mas kawin n hantaran la ni, at first I was slightly agreed with it. Memang pun hantaran la ni mahai mahai compare ngan 5 tahun dulu, bg family aku, soal hantaran ni bukan satu persoalan utama, lebih utamakan sederhana, jgn nak kata nilai tu rendah sangat dan tak pulak tinggi sangat, hatta kelulusan degree pa balaghana suma.. bkn apa tak mau beban kat si menantu tu kemudian hari.. yg akhirnya turut rasa susah tu anak pmpuan kita jugak..
Yes.. persoalan yg di ke utarakan, apabila ada nya nilai 10k kat hantaran tu, apa kelebihannya sang dara yg di pinang tu. Complete ka sebagai sang isteri di kemudian hari.. apa jaminannya? Masyarakat kita tak pulak kira kot situ betoi dak?, most of ‘ hantaran’ akan di nilai dari segi, pelajarannya , kerjaya nya dan rupa parasnya… n ada jugak yg bagi alasan sebab cost kenduri la ni tinggi..hrmmm not to comment so much abt this..just need us to think wisely.. for me ianya sekadar persepsi masyarakat melayu yg kdg kdg lebih kan adat dari agama kadang kadang la kan including me of coz J
Dlm 10k ni beliau ada juga mengulas tentang betapa sempurnya si dara yg akan jadi isteri solehah, untuk masak kat suami, segala jenis masakan kiranya terror la.., pandai pula menjahit.. segala jenis jahitan i.e sulam pa mak nenek tu suma, bukak pintu time hsband balik kerja, kemas kan cadar.. yg perlu diganti tiap tiap hari, servicing beyond expectation I guess.. sapa tak mau jadi isteri solehah betoi dak, tp jangan la dinilai dari 10k yg dah diberi sebagai hantaran tu kita kena buat menda menda tanggungjawab ni suma.. kalu pun hantaran 2-3-4 ribu pun, tentunya tanggungjawab nya tetap serupa..tetap juga nak bg yg terbaik kat sang suami tu…
Kita akan tau ini tanggungjawab kita sbg sang isteri..bkn hanya kerana 10k ok…? Coz kita bukan anak patung, beli mahai fungsi nya banyak..ini manusia.. yg rasanya si boyfren tu sanggup redah untuk memiliki sebuah cinta untuk mmbina sebuah mahligai di dunia ni..tp hantaran ni pun mak pak dia yg pegang pun , bkn si dara ni.. nilai hak milik si dara adalah pada mas kahwin yg nilai nya tak lah sebesar mana. Am I rite??

Lafaz akad yg terpikul kemudian hari tu , sememang nya tetap dalam Rahman Allah, tetapnya Allah yg menyempurnakan segala sesuatu, kerukunan sesebuah rumahtangga bkn sekadar kat betapa perfectnya sang isteri siapkan makan minum, dan segala bentuk kerja rumah tu..yes… itu tanggungjawab isteri…I m not against it..
Tp bukankah perkahwinan tu satu perkongsian.. kita sang hawa dijadikan dari tulang rusuk adam untuk didampingi, bukan dari kepala untuk dijunjung, dan bukan pulak dari kaki untuk di pijak.. nilai cinta, nilai kasih n nilai setia terhadap sang suami, melebihi dari apa yg terletak kat nilai 10k tu, penyatuan dua jiwa yg telah tercatit dari sebelum kita dilahirkan lagi..makna kata hantaran dari pihak lelaki tu tak perlu la diungkit betapa berbaloinya membayar hantaran se demikian rupa..ish…
Sounds serious u cici..! yes I am..
I m a wife~~ so memang paham la berat nya tanggungjawab kita di kemudian hari..kita tak nafikan perlunya masak , menjahit tu suma of coz.. Cuma please hantaran n mas kahwin ni ada lah sebuah  nilai yg diberi  sebentar cuma, takkan dapat dihitung dengan pengorbanan sang isteri kemudian hari…
Islam tu adil, mas kawin tu tanda pemberian ikhlas dari sang suami terhadap tulang rusuk yg Allah dah ciptakan untuknya.. biarlah ianya ikhlas biar apa pun harganya.. jgn la kata dah mahai kena buat cam ni cam tu cam tak ikhlas lak..

So kan.. as for conclusion of all,,,this is my single opinion..coz… memang pun nilai hantaran mahai la ni, zaman semakin berubah, dulu gaji 1000 hebat la seseorang tu.. la ni gaji 2000 pun ish.. jenoh lagi..
Biarlah ianya satu pengorbanan suami terhadap cinta nya, dan isteri pula menerima nya dengan redha…
Semoga Allah saja berhak menilai nya… mudahmudahan
Amin…


Monday, April 18, 2011

JOZAN MY favorite




MAHARAJA lawak yg menggabungkan para para finalis raja lawak himpunan siri 1 sampai 5 dah pun 3 minggu ke udara..mula tu cam tak nak layan sangat Raja Lawak ni suma, tp kerana Jozan turut bertanding, ish tak leh la nak mis.. my favorite!! haa lagi satu, tu juri juri pun memang profesional la.. cara komen tu tak la nak condemn orang, dan tak pulak kosong ja.. respect abang Mamat Khalid n Ahmad Idham, cara penyampaian kritikan tu tak menyakitkan hati.. selamba ja dan berlapik gak la org kata..

tp ada gak yg rasa tak puaih hati, cici tak tau la ni gimik dari Astro atau pun tak dirancang, bilamana Mamat dari   Sepah mencabar kredibiliti juri untuk buat lawak muzikal komedi tu .. ish, tak sessuaai la pls, depa dah bg komen cantik punya kat Sepah, apa lagi yang dia nak pun tak tau la
respect kat juri juri ni suma, sahut cabaran n menjadik lak tu..Tabik spring cici for all of them...

Minggu ke 3, Jozan memang cici suka betoi, tak kira apa la org nak komen nak kata apa, tp bagi cici depa memang talented.. haaa .. Superb, bg sesapa yg tak beli mustika lagi ni.. haaa Maharaja Lawak ni dah memang hanya akan ke udara kat WARNA k..cerdik betoi Astro ni, bg test dulu kat Prima na. pas tu kalu nak kena lak beli additional mustika tu.. hihi...

ish.. berulang kali gak tgk ML minggu ke 3 ni ish tapi  ada gak yg tak best.. .. wish he could be 'nyah' soonest possible! please la.. tak leh layan lansung budak sorang ni.. hihi.. hrmmm tak pa la..
rasa rasa Jozan ni,  depa dua orang ada chemistry kot, kalu tak dak salah satu cam tak berapa menjadi la hihi..
aaa cici suka.. GOOD LUCK guys!!!
Nabil pun best gak miggu ni,i lllloike.. hihi..

Monday, April 11, 2011

APA YANG KITA CARI



duit bukan segalanya 
tp segalanya perlukan duit..
apa yang kita cari... 
Terpulang pada tafsiran..

Kaya duit hati susah tak mo
Kaya duit hati senang ok..

Kaya duit miskin budi bahasa tak mo
Kaya duit kaya budi bahasa ok

Kaya duit anak anak tak tentu hala tak mo
Kaya duit anak anak berbudi pekerti ok

Kaya duit miskin amal pada Allah tak mo
Kaya duit amal ibadat di jaga ok

Kaya duit tp kedekut tak mo
Kaya duit suka bersedekah ok..

Kaya duit miskin senyuman tak mo
Kaya duit suka tolong orang ok ..

Kaya duit mak bapak terabai tak mo
Kaya duit mak pak di jaga rapi ok

Kaya duit menunjuk nunjuk tak mo
Kaya duit rendah diri ok ..

Kaya duit hambat kat pangkat tak mo
Kaya duit serba sederhana ok…

Kaya duit suka membazir tak mo
Kaya duit suka simpan simpan ok..

Rezeki datang dari Ilahi
Kepada Allah kita syukuri..
Letak mana duduk diri
Cari cari dan terus mencari…



from cici... @  adreen


rahsia awet muda...

Sungguh tak dak benda leh nafi yg ni.
Saja dok tengok tengok orang ..ya memang tak leh nafi .. absolutely rite..
Nak awet muda tu memang pun bila solat kita tak tiggai kan, 5 kali sehari amik wudhuk, 5 kali sehari kita cuci muka exclude time mandi la. (kita mandi 2 3 kali ja sehari kan)
so ayag wudhuk yg membasahi muka tu la akan buat kulit kita lembab, tak kering ..
ada jugak aku ni dok perasan, kakak kat tmpat aku keja ni..
dia solat tak tinggai even kat ofis ni, tahun ni dah masuk umug 38.. tapi muka still maintain ja.. tak nampak sangat garis garis halus @ penuaan tu..yes tolak tepi kita sebagai perempuans ni nak mekap tu suma.. tp dari sudut amalan kita pada Tuhan.. tu sebenagnya sangat bernilai
tak kira apa pun alasan kita bagi.. solat tu mustahak.. secara tak lansung.. nur kat wajah tu terpancar samada kita terperasan atau pun tak.. haaa.. awet muda tuuu..
hihi..
my self? No no .. wajah aku dah ada garis garis penuaan tu.. so can u imagine myself dulu? Haa.. dok teller kat bank k.. zohor n asar sure miss punya.(nahaii shouldnt be a reason k!). time muda dulu so so.. ja.. I m not good hihi hawag lak jugak hihi la ni dah tua tua ni dapat lak dok kat admin dept, so masa tu ada la kelapangannya sikit (tu pun jenuh nak pebetoi!)~~insyaAllah.. kan tu la dok perasan kat kakak ni she looks younger than her age la aisey... kita tau kelebihan dia tu tang solat yg dia jaga.. bila solat kita jaga, raplah pun takdak so... apa lagi tak dak raplah senyum memanjang .. sure la tampak muda ishhh.. i wish i could be de same hihi.. aiyoooo aku? hrmmm... not yet hihi tp betoi la kan once kita amik ayag sembahyang kita akan cuci muka kita.. of coz.. clean n clear ..i m sure everybody does agreed with me about this.
what I can say is..once lepaih solat tu.. hihi nampak muka cerah la of coz  ,,,baru dicuci kan..
kelebihan dari sudut ilmiah.. tentunya semua sedia maklum..saja mengulas dari sudut pandangan sendiri …

tak percaya ka?
Cuba tgk org yg jaga solat tu.. kulit depa cam na? cantik n sekata.. tok sah la dok ingat cntik tu sbb cream moisturizer tu suma.. hakikatnya Allah bg kat depa nur disebalik jatuhnya ayag kat muka tu yg beristilah wudhuk tu .. haa ni belum masuk bab mengaji quran tu suma lagi..jenuh la aku nak pebetoi menda ni suma.. rasa dah lama tak dok lagu ni.. huaaaaaaa.... L.. bizi letih tu suma jangan nak buat alasan la cici oi!!
Solat jugak dapat bg kita tenang.. kadang kadang time kepala berserabut.. nahaaiii ..tak tau nak cerita.. tp once dok ja kat tikag sejadah tu .. its a miracle.. even of coz problem tu tetap problem tp cam cara kita mengadap problem tu could be different kan ish ish,. iiiiya..

Aisey nak wat kuliah mlm lak cici ni.. hihi..
Saja saja only only bas yuhi... coz its running in my mind.. so sharing la siket.. wokey! Hihi


Tuesday, April 5, 2011

excited for...

.06512
Ye ha…
Sonok lak kenduri kendara sedara sedara ni.. kan.,tp apa yg buat kita sonok tu?
Behimpun adik beradik, pakai lawa lawa, mekap mekap suma.. beh tu apa lagi yg sonok nya.. adik beradik kumpul tenaga saling membantu la, in term of servicing guest tu suma..
Tp dalam masa yg sama, ada jugak melawa tak mo buat keja keja ni suma.. hrmmm
For myself,…aku pun sama jugak mau ja nak melawa ni tp bab bab keja jalan sehhh hihi..

Saja la baru ni kan kduri anak sepupu.. so apa lagi dapat la ushar sekitar persekitaran tu..
What my mind concern is.., either kita buat majlis mengikut agama, adat atau pun dah mai kategori pembaziran yg ketara…yes of coz kita nk buat semeriah meriah nya..
Yg tu sure…kita sanggup kuag kan beribu ribu ringgit untuk cantikkan pelamin, deco dewan tu suma.. time tu pandai lak kita korek cari duit nya.. kan? sanggup berhabisan u… janji look perfect! ‘raja sehari’ya.. me too , aku pun ciwi gak dulu nak yg paling elok tp budget burst.. amik yg package cokia ja.. tp sure la janji elok ..
Tp tu time aku 5 thn yg sudah, boleh lagi buat kat umah kampong…la ni suma main buat kat dewan.. belanja lagi besau….
Simpan bertahun tahun, kasi ranap in one day occasion ja pun hihi..hrmmm tu la.. nyatanya..kita rasa nak cari duit susah tau.. tp time kawin..fuhhhh,.. sapa kata kita tak dak duit bila tgk deco all that kind of ‘my wedding dream’ haha..

Dulu aku kawin kan… nasi lauk pakai hidang talam tu one by one,ada la kakitangan yg in charge kat penang kira di gelar ‘bentara’ tu.. lipat duit buat bunga 5hengget.. letak kat dada tu.. ha.. so we are officially in charge ! tp la ni most of pun dah serve by buffet kena la beratug kat situ ikut turn.. zaman dah berubah! Hrmm nak wat cam na.. ikut ja la..
Pelamin kita pun setting biasa biasa ja rambu ramba bunga bunga ala… kecik ja.. coz rumah pun kecik.. la ni buat kat dewan haaa.. pelamin makkk oi.. cantik ngan besag .. tp dok kat atas situ merenjis renjis sanding for only 20minit? Pas tu p makan.. n pelamin tu dok la kat situ.. we paid for it k!  … .. tak pa la.. face de fact la kan…
Alamak.. terkenang lak time aku bersanding dulu ni… adeh….. dup dap dup dap.. haha..its 5 years ago….


tanda bersyukur....

Ada satu soalan ter tuju kat aku tadi..
Bila dok dengag mcm mcm dugaan orang lain dok face, rasa cam ya la kalu kita rasa kita pnya dugaan hebat, kita mungkin lupa ada yg lagi hebat dari kita dugaan dia~ apa yg perlu adalah kita renung dan bersyukur atas nikmat yg Dia bagi kat kita ni
Hrmmm Apa yg boleh kita buat nak tunjuk kita tu bersyukur? Apa tanda yg kita bersyukur?
Jwpn aku simple.. syukur n redha tu dia seiring, nak cari syukur atas kata ya la.. tp nak zahirkan tanda syukur di mata manusia ni camna ?
Kalu kita marah.. tentunya kita zahir kan marah tu., melenting ,muka merah padam suma.. kalu sayang boleh la kita zahirkan belai  membelai.. nyatanya dari sudut pandangan mata kasar ni, memang pahamlah unkapan sayang tu..
Tp syukur n redha tu boleh ka kita zahirkan pada pandangan mata kasar? Hrmm rasanya biar lah rahsia kita dengan sang pencipta kan?
Redha tu pun sama, atas kata redha la dibibir ni.. dari sudut penerimaan tu.. ish,,.ada jugak ayag mata nak bercucuran tatkala hampir tewas ngan dugaan tu kan..
Tanda syukur dari sudut rezeki yg melimpah ruah tentunya kita leh belanjakan ke jalan Nya.. tu suma dari sudut pandangan leh la nampak..
Tp bg aku rahsia amalan kita hakikatnya Allah saja yg tau..biar la Allah saja yg nilai di mana letak amalan kita nawaitu kita, either kita sujud sebagai tanda syukur, atau apa pun sebab nya..
Yg pasti kita tetap hamba, yg sujud pada Tuan nya mengharap rahmat belas ehsan dari Tuan nya dan bukan pula mengharap ganjaran semata, kita bukan pekerja yg dibayar upah yg tetap.. kita adalah hamba,, yg perlu menurut perintah Tuannya.. dan tak dapat pulak kita tetapkn harga nilai dari amalan kita kan.. so biag la Tuan kita ja yg bg ganjaran sebab hanya Dia ja yg dapat mengenali keikhlasan kita hrmmm ~kan??

Dalam hati tu syukur kita tak dapat kita gambar kan, tak kan dapat ada sesapa yg boleh nilaikan sebanyak mana kita bersyukur..
Aku pun apa yg tak face sebelum kahwin.. mcm mcm bentuk ujian mai, kena jugak face..sedih pilu, geram risau tu suma ada.. life go on jugak.. sampai masa ni , masih ada jugak dugaan tu tak kan habeh selagi bernafas.. dok main redah ja.. tanpa keluhan, kerana yakin n redha aku dan syukur tertanam dalam hati insyaAllah ,,,  sedih pilu aku masa dulu dah berbayar dengan apa yg ada hari ni.. hihi.. so munkin apa yg aku dok redah la ni .. masa ni.. untuk masa depan la pulak.. takkan putuih la kan.. hihi mudah mudahan...
Apa lagi.. biag la org nak kata apa pun.. redha kita , syukur kita tak kan ada sapa dapat nilai melainkan Allah.. .. nak main jawapan specific aku tak pandai la.. agama ni atas yakin kita pada Allah, tak reti la cam na nak huraikan secara ilmiah..
Redha di bibir, syukur di hati.. biar lah rahsia ku hendaknya. … amin… J



gaduh tanda sayang??

Betoi ka tak betoi..
Ya ka .. aku rasa ada betoi gak.. memang time gaduh nek tok nenek tak ingat apa.. main hantam kasi puaih hati hihi.. janji tak simpan dalam..Kalu tak puaih hati, tak buat kuag lagi la naahaiiii bara tu dok tertanam sekali dia burst.. jenoh la kalut nak pebetoi kan.
Well, time kalu aku yg buat silap ni.. say sory n sengap .. buat bodo ja.. nak kata apa pun tahan la telinga tu.. bg en Man burn buat kuag ja apa yg dia bara sangat tu .. Tp sat ja settle!! Sebab dah buat kuag kan so puaih hati hihi..
Tp kalu time si en Man Burn lak silap.. nahaaai tahan la pulak, aku punya bara tak la nak melenting tu.. tp dlm baik punya bahasa beletiag non stop.. 
Haha.. rasa sonok kasi pot pet pot pet.. hihi.. sbb kalu aku simpan Man burn tak suka sbb leh nampak kat muka chom ni.. so dah dia mau kita buat kuag.. so..siap la..
Tu la rasanya gaduh gaduh tu buat rasa cam sayang ja.. ala…lebih kurang gaduh gaduh manja ja gituu.. hihi lepaih dah setle.. senyum ja dua dua orang , dok gelak balik hahah..
Kasi clean n clear.. k, jgn simpan dalam.. nanti parah bernanah haha.. time gaduh ni terlebih itchy lak rasa ni adehhh..haha~~~~I m lovin it hihi..

So ciwis .. gaduh pun nak cerita ka.. hihi..
Haha.. saja gatai!!! Sbb baru kena ambush ngan man burn.. turn aku buat silap aku lak hahah.. lawak lawak .. bila teringat, aku memang pun silap n bengap ..hahahah..
Tak pa.. janji he’s doing fine.. hihi...       


La la la l,,. Ci ciciciciciiciwi.. betoi!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget