nuffnang ads

Tuesday, September 18, 2012

susu oh susu


Hi hi hi… salam lama … .. long time no c.. long time never being here..
J
I know sometime will very hard for me to squeeze in time jotting for ciwis… tp hati tetap tak lupa..
Masih teringat jugak kat ciciwi ni.. haha getting 2nd anniversary this October…

Kat sini adalah beberapa kali cici tulis tentang anak ke 2 cici yg sangat tak mo minum susu… since born.. ever!
Hehe.. tp nak buat cam na.. after being go thru all these .. he turn 2yrs.. and SAY NO MORE TO susu..
Mula mula tu memang agak depressed gak.. takut dia tak membesar dengan nutrisi yg cukup.. al maklumlah dari baby pun dah tak cukup susu.. so berat badan dia ala ala .. ja.. even the weight calculation is still under ok… but he does look small by others…
Heheh.. n yg best tu.. time cici lak pulak kena mengadap ‘eh kecik nya. Small size nyer… etc’ .. tesentuh hati gak actually…
Then.. came one fine day where he got sick.., met doctor.. after ;timbang; doc said why so little only??? Heheh.. what to say
I have informed her that he was not keen for milk.. since born.. , the doc came out with the solutions to try lactose free milk!!! Ishhhh..
Why don’t she let me knw earlierrr daa… heheh ok la.. dah terlambat pun nak try… agak frustrated gak.. so solutions from me, minum aja la susu kotak Dutch lady 1-6yrs tu, yg chocolate tu.. boleh gak la dia minum 1-2 kotak per day.. hmmm let it be, I m out of it edi..

Bila tersembang pasai budak2.. ni.. terjumpa satu mamat cha ni, he is working with me , a young father.. then
Tersembang pasai susu, so cici pun cerita la that my kid doesn’t keen for milk n his growth a little bit slow..
Guess???
He said good!!!.. dia kata.. good la dia tak mau minum susu, means dia tak bergantung kat susu untuk survive, dia ada self immune sendiri yg kuat
U tak percaya ke, dia akan rely dengan makanan2 yg pejal spt nasi, sayur ikan n daging etc tu untuk membesar…de best part is si cha ni kata dia akan lebih sihat
Dan susah sakit!!! Then he gave me some example.. dia tnya ada tak anak u kerap sakit masa dia minum susu.. I said ada la.. dlm 2-3month once…
So dia bagi tau kat cici, nowadays susu containing a lot of scientific ingredient e.g DHA, SA GA all those chemical ingredient.. which it is worth for the brain development
And physicall progress tetapi badan mereka mudah sakit n senang terjangkit mcm demam, selsema bronchitis tu suma.. ala bla bla..
Then depa ni hyperactive which sometimes could be out of control.. coz they are smart.. de more we train de more sel sel otak berhubung…
Dia kata kat cici.. if u didn’t trust me, try la after 6 month c whether dia ada jatuh sakit atau tidak…or his apetite increase tak for makan nasi tu suma…
Hmmm ,. Mcm tak pecaya gak.. dia kata 2 years takpa dah .. they all can growth jugak even without susu… J.. hati kemudian rasa lapang sikit la..
Then..
Story ni cici tulis selepas 6 bulan adief stop susu.. , rahmat Tuhan.. sama ada betoi atau tidak teori yg cha ni bagi.. he is doing well ..sihat Alhamdullillah..
Dlm 6 bulan ni hanya sekali dia demam tu pun tak yah p kinik… bg sekali ja stanby paracetamol syrup tu… n demah non stop..again it was rahmat Tuhan.. alhamdulillah sembuh tanpa cici ke klinik n being charge near to 100 each time … n I was again thinking…it was miracle for me.. doa cici selalu bg dia senang minum susu..
Cici ingat lagi sampai kena punch 1 -2 auns by syringe each time feeding him kesiannya..punya keterpaksaan untuk bg dia susu.. since born..
Tp memang la baby memang kena minum susu untuk membesar. 1st six month memang begantung kepada susu.. tp selepas tu depa dah makan pejal.. kan.. hehe
Selepas dah memang tak minum susu, dan hnya minum susu kotak tu pun bila ada stok kat umah.,.he is even better la.. cergas.. makan selera.. cakap pun dah boleh.. n bg cici yg naïf ni, terasa sangat dah rahmat Allah…tiap yg Dia bagi jadi mesti ada hikmah yg tersembunyi.. cici tak tau sama ada ibu2 di luar sana percaya teori ni… tp bila cici dah rempuh dan nampak jugak rahmat dan kelebihannya.. I felt very humble.. kita sebenagnya dok bergantung kat susu lembu.. di olah mengikut kepandaian ciptaan manusia.. yes, memang betoi..
Anak cici yg 1st minum anmum.. containing DHA, SA bla bla berjela… since mengandung dah minum pun.. .. cici tak concern pasei brain masa tu.. tp org kata baguih.. so I tried…
Memang la baguih untuk otak,. N tumbesaran suma tu.. tp memang my reen senang demam 1-2 bulan sekali.. behatuih2 gak dia pnya ubat since baby sampai 3 thn .tp yg best tu memang la DHA, SA tu cepatnya cakap, bijak besembang.. aktif n superb aktif.. potpetpotpet… sonokla anak2 bijak kan.. siap kawan sepupu record mulut potpet tu sampai sekarang bila jumpa dia akan mainkan yg dia recodkan untuk bg reen tgk balik masa kecik2 dia.. hehehe.. tp sangat mudah demam,. Batuk non stop… bila ada org selsema.. dia mesti tersangkut jugak.. heheheh
La ni dah 6thn ok la kan.., dengan tak lalu makan.. tak suka makan nasi masa 2-3yrs tu heheheh pening kepala..


So my moral of the story for all these is…

Susu tu penting untuk baby… tp bukan segalanya.. masih ada jalan penyelesaian.. biar la org kata kecik tp dia kuat.. sihat tubuh badan.. cergas…
Susu lembu yg telah diolah takkan dapat menandingi ciptaan Tuhan yg ada kat ibu tu sendiri.. segala DHA tu suma dah ada siap dalam tu..hehehe for brain for physicall growth.. selengkapnya
Oleh kerana cici dah explore dari ke 2 2 anak cici.. , so cici dapat la Nampak perbezaannya dari apa yg cha tu cuba sampaikan ada jugak betoinya..
Dia kata kecik pun badan dia kuat.. compare dengan yg berisi tp kerap sakit2 sampai masuk wad.. kena cucuk2. Then he asked me.. Which one you want???
Sesungguhnya Allah bg segala yg baik tp kita tak Nampak.. frust la kecewa la sakit hati la.. kalu bersangka baik dari awai tentu cici tak raplah cam tu dulu hehehehehe
No matter how cici berdoa untuk adief finaly keen minum susu.. sampai akhirnya drop susu teruih… rupanya Allah bg hikmah nya iaitu
1)     DHA.. tidak hanya ada pada susu, ianya kan ada kat ikan, ikan sardine de most
2)     Kelebihan kismis, kurma madu.. tu suma.. yg Allah janjikan kelebihannya dalam Quran.. untuk umat islam .. cici dah try since dia stop susu alhamdulillah memang ada keberkesanannya.. dan yg best tu tak dak pun bahan2 yg mudarat dlm tu wlpn di olah oleh manusia jugak!
3)     Dan perlulah bersangka baik terhadap Allah Taala.. dan sesungguhnya mcm mana kita rasa itu yg terbaik.. Allah lebih tau apa yg lebih baik untuk kita.. jadi besyukur la.. di setiap pemberiannya….

Aaaaaaminnnnn….

:-p..

To be continued…




Monday, March 12, 2012

Multivitamins for kids..

Panduan buat ibu bapa
Di sini terdapat sedikit panduan buat ibu bapa dalam menggunakan makanan tambahan atau juga dikenali sebagai suplemen oleh Jawatankuasa Nutrisi bagi American Academy of Pediatrics:
1. Sekiranya kanak-kanak itu hanya mengambil makanan sayur-sayuran sahaja sebagai sumber makanan, maka dia perlu mengambil suplemen vitamin B12
2. Sekiranya kanak-kanak tersebut mempunyai kurang selera makan, maka boleh diberikan makanan tambahan yang terdiri daripada multivitamin. (harus diingat bahawa sukatan makanan tambahan ini adalah tidak melebihi dari sukatan yang disyorkan (RDA)
Makanan berkhasiat
Pastikan ibu bapa membaca label makanan terdahulu sebelum membeli produk makanan di pasaraya. Ini kerana dengan membaca label makanan, ibu bapa akan dapat mengetahui jenis vitamin dan mineral yang terkandung di dalam produk tersebut. Malahan membeli bahan makanan yang semulajadi berkhasiat juga adalah jauh lebih baik buat si kecil. Di antara jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak ialah:
Jenis vitamin: Vitamin A
Fungsi: Penting bagi mata
Sumber: Lobak merah, telur dan marjerin

Jenis vitamin: Vitamin B1
Fungsi: Penting bagi membekalkan tenaga kepada badan
Sumber: Gandum, daging dan susu

Jenis vitamin: Vitamin B2
Fungsi: Penting bagi membekalkan tenaga kepada badan
Sumber: Susu, daging dan ikan

Jenis vitamin: Vitamin C
Fungsi: Penting bagi meningkatkan pertahanan badan terhadap penyakit
Sumber: sayuran warna hijau dan buah – buahan sitrus

Jenis mineral: Kalsium
Fungsi: Penting bagi pembentukan tulang dan gigi yang kuat
Sumber: Susu dan keju serta lain-lain produk tenusu

Jenis mineral: Zat besi
Fungsi: Penting bagi pembentukan hemoglobin bagi sel darah merah
Sumber: Ikan, telur dan ayam


sumber : nural.com.my

suri rumah sepenuh masa

cici cuti hari ni... 3 consecutively..hmmm sonok nya.. amin
was thinking to become full time housewife.. fully utilize my day taking care of my kids..
sonoknya...., tetapi.ni baru 3 hari,, kalu agak 10 hari.. boring gak tak 
kadang kadang tgk life orng sonok, di beri peluang untuk jaga anak anak sendiri, ada rezeki extra di sebalik usaha depa sendiri.. how nice.. cici belum masa lagi.. tp selalu tgk apa yg cici idamkan ada kat orang lain..Allah bg cici nampak apa yg cici mau tu ada kata depa.. jaga anak anak,hantag anak p sekolah.. masak makan minum suami n anak anak,.. just go on a very common routine la..like what my mum did before.. 
tp memandang kan keupayaan n tahap kestabilan tak mencapai level yg memuaskan lagi..so must go on this way first..early morning heading to office.. late evening... heading to mum house... n at nigt only be at home.. 
very normal routine... hm, yet.. i still hapy wif all these kinda routine.. 

yg penting kena la syukur,, apa yg Tuhan bagi itulah yg terbaik.. its ok may be tak sampai masa untuk cici jadi full time housewife lagi... perhaps one day.. after i m ready.. 
boleh tambah lagi sorang seh hehhe... 

ok.. after a long long time never touch this ciciwi.. hope i m back in this blog... updating my interest, my journey my thought... though ciciwis viewers.. ciput jer pun hehehehe.. ok ok .. ta alif taa.. may see u guys in next posting... tata

Thursday, January 26, 2012

solutions....

2012, if Chinese they believe this year, water dragon year bringing a lot of prosperous, wealthy and healthy. We as Muslim not to 100% believe in that, but seem to hear a good things, sounds interesting and not to worry further on our journey in this year.
Hmm
Bukan nak percaya
Ada satu cha ni , dia nak ubah tempat dia kat ofis, pilih la tempat tu katanya , ‘belakang bukit, depan laut’ will bring a good fortune to him
I guess it sounds interesting for us to know further, this so called feng shui I guess. So cici pun tanya la how does he describe as ‘belakang bukit, depan gunung’ hehe so dia pun gitau, makna kata belakang dinding depan kosong kira tempat duduk kita tak mengadap dinding .. terbuka la kiranya yg menggambarkan laut. So bg kepercayaan depa, laut yg lapang dan luas tu kebahgiaan n ong la kiranya, so kita belakang kan bukit yg byk dia pnya liku2 n look forward facing the sea .. lebih kurang cam tu la… don’t know how true it is.. cici mengadap bukit hehe semak kepala otak la kot hehe

Turn back to my subject.what is my best solution
This year, would say that I ve setting my best arrangement to clear all those nonsense that was created last year! Bahana credit card yg mbuat jiwa ku resah gulana.. tak sangka cici will be that far … hehe.. by right I should able to salvage my savings at my best! Nak buat cam na dah terjebak.. dok mengadap penyakit ni kira2 dekat 6thn dah ni.. gara gara nak pakai tak mo plan elok elok ,.. nahaiiii.. mengadap dan mengidaplah! Hehe..

In this first month in 2012, i ve drafted all my debt, into one list in the excel program, which indicated all the total individual card outstanding balance, with the minimum payment obligations. So… I was interested to see there are some cards with the lowest outstanding balance to be clear soonest
This could be my 1st solutions, If I managed to settle it of, may be I can use this minimum payment amount to top up my next outstanding card to expedite the clearance of this second outstanding card… hmmm sound interesting?? then if I was again manage to settle of this second card sure n forsure I can top up and managed to setle the 3rd card and again, i think this could be work out!
And in believing that ‘susah dulu senang kemudian’. its better for me to struggling within short period  in comparison to pay the minimum and follow the flow which takes so long to clear of, sigh!!

Nampak cam senang.. but yet to come nobodys now, planning tak salah,, yg penting, setelah disenaraikan segala yg ada, if cici tak pakai dah kad yg ter’gatai’ pakai tu, boleh reduce sikit lah .. kan, so kan must be tough enough to fight this time, kalu ada rezeki lebih fuhhh! .. owh my UNION nego  gaji lebey sikit la.. 10% pun alhamdullilah sukur la increament tu, kan ku gagahi untuk mentadbir kewangan dan menselaraskan kembali kedudukan kewangan ku
Hehe..

Hati cici percaya, Al-Waqiah tu magic.. miracle dari kalam Tuhan, yg Allah dah janjikan untuk pengamal2nya.. so?? Dari cici nak percaya fengshui or tahun naga mak nenek tu.. why don’t I put 100% believe dengan keramat dan kelebihan Al-Waqiah yg Tuhan dah janjikan buat kita suma.. – jauh dari papa..
Amalan sedekah tu suma boleh buat murah rezeki,, de more we give de more we will get back..

Its my mistakes, my stupido-pedo p guna kad nek tak hengat.. ! ayo yo tanggggguuuungg ler…

2012, here I come.. let c how my journey to achieve financial freedom!
Yeeeha.. chaiyuk chaiyuk hehe

Sunday, January 22, 2012

gangguan

Kat umah cici ada gngguan, aduhai..
Cam ner..
Cam nie… kita kalu rasa dia mai, ada gngguan, kena tindih tu,.. memang bara gila la kat dia.. kan
Dah mai tgk sudah la.. tok sah dok tindih.. tak leh ka, dia tu nak bg tau kat kita dia mai la tu hehe
Hmm cici pernah experience benda ni, kat umah cici, kat umah mak cici.. memang bara la.. geram tak leh bergerak, kelu tak leh fight
But since I believe, tak dak satu benda boleh mudarat kat kita melainkan izin Allah, got it? Dia kan time ni adakala baca Qursi tak lepaih lorr.
Ingat main main ka.. hehe.. pak mentua cici pesan ada yg depa tak takut ayat quran.. tp depa takut pada kalimah syahadah,
Bukan nak cakap takbur.. rasa cam nak suh dia mai, I want to face it, pas tu nak tanya dok mai buat apa..? ada apa apa yg tak kena kat sini ka..
Nak tumpang dok ka,, aisey, jgn kacau la ni rumah anak adam.. p la tempat yg tak dak anak adam pnya hehe

It is not the matter of how to facing it, but it seems just to frighten us.. well, let me say this,
Tak pa.. nak mai ..ushar2 ok .. I cant stop it, tp nak mai nak ngacau, nak bg tau kata u mai.. tak yah la dok diam diam tak leh ka?
Hehe ,tp dia tak kacau pun budak2 kecik yg ada kat umah ni, should be if this things really exist, sure la budak2 ni tak senang dulu kan.. ??

Dengan kalimah yg Allah dah sediakan untuk hambaNya yg mahu mengamal.. so, cici.. lets facing it okay??
.. dia mai ngan jubah ka, dengan rambut dia ka.. berani tu mai dari Allah,  hehe .. kalu cici Berjaya mengadap benda ni..
Nanti cici cerita kat ciciwi. Ni tau!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget