nuffnang ads

Tuesday, September 18, 2012

susu oh susu


Hi hi hi… salam lama … .. long time no c.. long time never being here..
J
I know sometime will very hard for me to squeeze in time jotting for ciwis… tp hati tetap tak lupa..
Masih teringat jugak kat ciciwi ni.. haha getting 2nd anniversary this October…

Kat sini adalah beberapa kali cici tulis tentang anak ke 2 cici yg sangat tak mo minum susu… since born.. ever!
Hehe.. tp nak buat cam na.. after being go thru all these .. he turn 2yrs.. and SAY NO MORE TO susu..
Mula mula tu memang agak depressed gak.. takut dia tak membesar dengan nutrisi yg cukup.. al maklumlah dari baby pun dah tak cukup susu.. so berat badan dia ala ala .. ja.. even the weight calculation is still under ok… but he does look small by others…
Heheh.. n yg best tu.. time cici lak pulak kena mengadap ‘eh kecik nya. Small size nyer… etc’ .. tesentuh hati gak actually…
Then.. came one fine day where he got sick.., met doctor.. after ;timbang; doc said why so little only??? Heheh.. what to say
I have informed her that he was not keen for milk.. since born.. , the doc came out with the solutions to try lactose free milk!!! Ishhhh..
Why don’t she let me knw earlierrr daa… heheh ok la.. dah terlambat pun nak try… agak frustrated gak.. so solutions from me, minum aja la susu kotak Dutch lady 1-6yrs tu, yg chocolate tu.. boleh gak la dia minum 1-2 kotak per day.. hmmm let it be, I m out of it edi..

Bila tersembang pasai budak2.. ni.. terjumpa satu mamat cha ni, he is working with me , a young father.. then
Tersembang pasai susu, so cici pun cerita la that my kid doesn’t keen for milk n his growth a little bit slow..
Guess???
He said good!!!.. dia kata.. good la dia tak mau minum susu, means dia tak bergantung kat susu untuk survive, dia ada self immune sendiri yg kuat
U tak percaya ke, dia akan rely dengan makanan2 yg pejal spt nasi, sayur ikan n daging etc tu untuk membesar…de best part is si cha ni kata dia akan lebih sihat
Dan susah sakit!!! Then he gave me some example.. dia tnya ada tak anak u kerap sakit masa dia minum susu.. I said ada la.. dlm 2-3month once…
So dia bagi tau kat cici, nowadays susu containing a lot of scientific ingredient e.g DHA, SA GA all those chemical ingredient.. which it is worth for the brain development
And physicall progress tetapi badan mereka mudah sakit n senang terjangkit mcm demam, selsema bronchitis tu suma.. ala bla bla..
Then depa ni hyperactive which sometimes could be out of control.. coz they are smart.. de more we train de more sel sel otak berhubung…
Dia kata kat cici.. if u didn’t trust me, try la after 6 month c whether dia ada jatuh sakit atau tidak…or his apetite increase tak for makan nasi tu suma…
Hmmm ,. Mcm tak pecaya gak.. dia kata 2 years takpa dah .. they all can growth jugak even without susu… J.. hati kemudian rasa lapang sikit la..
Then..
Story ni cici tulis selepas 6 bulan adief stop susu.. , rahmat Tuhan.. sama ada betoi atau tidak teori yg cha ni bagi.. he is doing well ..sihat Alhamdullillah..
Dlm 6 bulan ni hanya sekali dia demam tu pun tak yah p kinik… bg sekali ja stanby paracetamol syrup tu… n demah non stop..again it was rahmat Tuhan.. alhamdulillah sembuh tanpa cici ke klinik n being charge near to 100 each time … n I was again thinking…it was miracle for me.. doa cici selalu bg dia senang minum susu..
Cici ingat lagi sampai kena punch 1 -2 auns by syringe each time feeding him kesiannya..punya keterpaksaan untuk bg dia susu.. since born..
Tp memang la baby memang kena minum susu untuk membesar. 1st six month memang begantung kepada susu.. tp selepas tu depa dah makan pejal.. kan.. hehe
Selepas dah memang tak minum susu, dan hnya minum susu kotak tu pun bila ada stok kat umah.,.he is even better la.. cergas.. makan selera.. cakap pun dah boleh.. n bg cici yg naïf ni, terasa sangat dah rahmat Allah…tiap yg Dia bagi jadi mesti ada hikmah yg tersembunyi.. cici tak tau sama ada ibu2 di luar sana percaya teori ni… tp bila cici dah rempuh dan nampak jugak rahmat dan kelebihannya.. I felt very humble.. kita sebenagnya dok bergantung kat susu lembu.. di olah mengikut kepandaian ciptaan manusia.. yes, memang betoi..
Anak cici yg 1st minum anmum.. containing DHA, SA bla bla berjela… since mengandung dah minum pun.. .. cici tak concern pasei brain masa tu.. tp org kata baguih.. so I tried…
Memang la baguih untuk otak,. N tumbesaran suma tu.. tp memang my reen senang demam 1-2 bulan sekali.. behatuih2 gak dia pnya ubat since baby sampai 3 thn .tp yg best tu memang la DHA, SA tu cepatnya cakap, bijak besembang.. aktif n superb aktif.. potpetpotpet… sonokla anak2 bijak kan.. siap kawan sepupu record mulut potpet tu sampai sekarang bila jumpa dia akan mainkan yg dia recodkan untuk bg reen tgk balik masa kecik2 dia.. hehehe.. tp sangat mudah demam,. Batuk non stop… bila ada org selsema.. dia mesti tersangkut jugak.. heheheh
La ni dah 6thn ok la kan.., dengan tak lalu makan.. tak suka makan nasi masa 2-3yrs tu heheheh pening kepala..


So my moral of the story for all these is…

Susu tu penting untuk baby… tp bukan segalanya.. masih ada jalan penyelesaian.. biar la org kata kecik tp dia kuat.. sihat tubuh badan.. cergas…
Susu lembu yg telah diolah takkan dapat menandingi ciptaan Tuhan yg ada kat ibu tu sendiri.. segala DHA tu suma dah ada siap dalam tu..hehehe for brain for physicall growth.. selengkapnya
Oleh kerana cici dah explore dari ke 2 2 anak cici.. , so cici dapat la Nampak perbezaannya dari apa yg cha tu cuba sampaikan ada jugak betoinya..
Dia kata kecik pun badan dia kuat.. compare dengan yg berisi tp kerap sakit2 sampai masuk wad.. kena cucuk2. Then he asked me.. Which one you want???
Sesungguhnya Allah bg segala yg baik tp kita tak Nampak.. frust la kecewa la sakit hati la.. kalu bersangka baik dari awai tentu cici tak raplah cam tu dulu hehehehehe
No matter how cici berdoa untuk adief finaly keen minum susu.. sampai akhirnya drop susu teruih… rupanya Allah bg hikmah nya iaitu
1)     DHA.. tidak hanya ada pada susu, ianya kan ada kat ikan, ikan sardine de most
2)     Kelebihan kismis, kurma madu.. tu suma.. yg Allah janjikan kelebihannya dalam Quran.. untuk umat islam .. cici dah try since dia stop susu alhamdulillah memang ada keberkesanannya.. dan yg best tu tak dak pun bahan2 yg mudarat dlm tu wlpn di olah oleh manusia jugak!
3)     Dan perlulah bersangka baik terhadap Allah Taala.. dan sesungguhnya mcm mana kita rasa itu yg terbaik.. Allah lebih tau apa yg lebih baik untuk kita.. jadi besyukur la.. di setiap pemberiannya….

Aaaaaaminnnnn….

:-p..

To be continued…




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget