nuffnang ads

Saturday, May 7, 2011

Gelisah ku kian reda...

Aisey.. palsapah la pulak neih.. aduhai cici
Memang gelisah melisah kalu time nak bagi susu , bila baby kita tak mo minum susu.. this is my second one, rasa cam napa kan baby tak mo minum susu
So nampak susut la badan tu.. well.. memang kegelisahan ni dah pun di tempuhi 1 thn lebih.. ya la time baby kan dia tak mo minum susu, bila dah masuk 5-6 bulan dah leh makan pejal.. ok sikit rasa, berat dia normal.. tak la masuk underweight even seems smaller than other toddler.. tp tu la.. Cuma tak nampak chubby ja..should be greatfull dia sihat n ceria.. owkey!
So gelisah melisah ni, tercari cari jugak penyelesaian nya cam na? so surf punya surf.. ada la terbaca beberapa info mengenai masalah ni..
Menurut seorang pakar kanak kanak .., potensi baby tak mo minum susu ni, dari pada 100 orang munkin 5 orang yg akan hadapi masalah ni, tak dapat kesan puncanya..
Katanya.. ianya agak normal dan tak perlu dikhuatiri jika berat badan dia naik setiap bulan.. wlpn sikit sikit, seharusnya baby yg biasa berat yg perlu naik setiap bulan pada peringkat 6 bulan pertama adalah 500gm -600gm.. for my Adif ni dia naik 200-300gm everymonth.., doctor kata ok.. tak pa.. tp cici yg risau lebih la coz mana p ja.. org t tegug dia kecik la ringan la.. , mana tak risau, dengan tak mo minum susu tu.. but no one could ever understand that! Ish ish.. la ni pun Adif minum jugak.. sikit sikit la, not to give up.. ku redah jua, kalu kata tak sedap susu tu, aisey.. dah cuba enfagrow perisa vanilla.. ish tak sedap lagi ker hihi
 N surf punya surf.. masuk jugak kat website Pa&Ma, tgk forum kat situ,, bkn cici saja yg hadapi masalah ni.. ramai jugak rupanya, so cici memang pahamla ssangat.. as a mother concern kan..
Buat kaum ibu yg hadapi masalah ni.. .sabar tu memang la paling maximum punya cici paham sangat dah.. perasaan kita bila anak kita di tegug kcik ringan tu suma.. tp never to never give up k.. dari survey cici, pakar kata dah masuk setahun ni, mcm mcm boleh kita ikhtiarkan untuk gantikan susu tu, seperti, bancuh susu tu, buat kan puding ka, kalu buat makanan spt cereal, tu leh jugak sulam kan susu,boleh jugak bagi sekeping cheese setiap hari, (menyamai segelas susu), yogurt la .. apa apa ja.. yg berasaskan susu tu..
Haa? Got it? N kalu kita tak bg susu formula kita rasa baby akan kurang dapat DHA, kan?? haa. Pakar ni maklumkan kat kita , DHA sangat penting masa 6bulan pertama.. dan seterusnya penting jugak la kan.. tp yg mustahak tu time 6bulan pertama …is a must, after that period..tak la maximum sgt DHA ni, kalu Adif dah setahun.. dah leh jln dah  lari, dah bergerak aktif. .lagi la jenuh nak paksa dia minum susu botol kan.. when he starts to call abah, mama,, kakak.. cicak.. katak.., bird and other a few words meaning to say.. there is nothing much to worry, kan.. am I rite.. ?ada la DHA tu absorb jugak kot hihi.. pelan pelan kayuh la cici.. sabor
Cici dah lega sikit.. kalu tidak.. raplah tau.. la ni let Adif have his own development progress.. not to paksa him dah kan , kashian kdg kdg tu kena peluk dia kuat untuk minumkan dia 4oz hihi..minum la dalam 4 kali sehari.. sikit ka tu?.. average at this age he should drink at least 18oz – 22oz, kira dia dapat 16oz ja.. hihi hampir hampir jaaa.. hahaha tp tak sampai jugak
Pakar tu kata, biag dia main aktif, burn the calories so dia akan lapag.. time tu lebih memudahkan dia untuk  makan n minum,
Arrgghhhhh . harap lega ni berterusan la..
Redha doa n tawakkal tetap kena seiring cici.. nak besarkan anak tentula mcm mcm pancarobanya.. unpredictable .. kita tentunya maukan yg terbaik tetapi..kalu ada sikit sebanyak ujian tu.. kena la sabag tahap maximum.. mencari redha..mencari tawakkal.. as my previous entry.. sumanya pasai menda ni la…
Oh Adif.. kau menguji diriku… haaahahaa… mama sayang .. .sayang sangat sangat.. love u all dear…


Tak kisah la apa org nak kata ... yg penting anak mama sihat n cargas.. superbbbb !! thats rite...


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget