nuffnang ads

Thursday, April 21, 2011

Hantaran vs Mas Kawin

Kemarin ada terdengar n termenonton satu ceramah dari seorang ustaz, mengenai hantaran n mas kawin ni..
Ustad ni ada la dok tegaskan tentang mahainya mas kawin n hantaran la ni, at first I was slightly agreed with it. Memang pun hantaran la ni mahai mahai compare ngan 5 tahun dulu, bg family aku, soal hantaran ni bukan satu persoalan utama, lebih utamakan sederhana, jgn nak kata nilai tu rendah sangat dan tak pulak tinggi sangat, hatta kelulusan degree pa balaghana suma.. bkn apa tak mau beban kat si menantu tu kemudian hari.. yg akhirnya turut rasa susah tu anak pmpuan kita jugak..
Yes.. persoalan yg di ke utarakan, apabila ada nya nilai 10k kat hantaran tu, apa kelebihannya sang dara yg di pinang tu. Complete ka sebagai sang isteri di kemudian hari.. apa jaminannya? Masyarakat kita tak pulak kira kot situ betoi dak?, most of ‘ hantaran’ akan di nilai dari segi, pelajarannya , kerjaya nya dan rupa parasnya… n ada jugak yg bagi alasan sebab cost kenduri la ni tinggi..hrmmm not to comment so much abt this..just need us to think wisely.. for me ianya sekadar persepsi masyarakat melayu yg kdg kdg lebih kan adat dari agama kadang kadang la kan including me of coz J
Dlm 10k ni beliau ada juga mengulas tentang betapa sempurnya si dara yg akan jadi isteri solehah, untuk masak kat suami, segala jenis masakan kiranya terror la.., pandai pula menjahit.. segala jenis jahitan i.e sulam pa mak nenek tu suma, bukak pintu time hsband balik kerja, kemas kan cadar.. yg perlu diganti tiap tiap hari, servicing beyond expectation I guess.. sapa tak mau jadi isteri solehah betoi dak, tp jangan la dinilai dari 10k yg dah diberi sebagai hantaran tu kita kena buat menda menda tanggungjawab ni suma.. kalu pun hantaran 2-3-4 ribu pun, tentunya tanggungjawab nya tetap serupa..tetap juga nak bg yg terbaik kat sang suami tu…
Kita akan tau ini tanggungjawab kita sbg sang isteri..bkn hanya kerana 10k ok…? Coz kita bukan anak patung, beli mahai fungsi nya banyak..ini manusia.. yg rasanya si boyfren tu sanggup redah untuk memiliki sebuah cinta untuk mmbina sebuah mahligai di dunia ni..tp hantaran ni pun mak pak dia yg pegang pun , bkn si dara ni.. nilai hak milik si dara adalah pada mas kahwin yg nilai nya tak lah sebesar mana. Am I rite??

Lafaz akad yg terpikul kemudian hari tu , sememang nya tetap dalam Rahman Allah, tetapnya Allah yg menyempurnakan segala sesuatu, kerukunan sesebuah rumahtangga bkn sekadar kat betapa perfectnya sang isteri siapkan makan minum, dan segala bentuk kerja rumah tu..yes… itu tanggungjawab isteri…I m not against it..
Tp bukankah perkahwinan tu satu perkongsian.. kita sang hawa dijadikan dari tulang rusuk adam untuk didampingi, bukan dari kepala untuk dijunjung, dan bukan pulak dari kaki untuk di pijak.. nilai cinta, nilai kasih n nilai setia terhadap sang suami, melebihi dari apa yg terletak kat nilai 10k tu, penyatuan dua jiwa yg telah tercatit dari sebelum kita dilahirkan lagi..makna kata hantaran dari pihak lelaki tu tak perlu la diungkit betapa berbaloinya membayar hantaran se demikian rupa..ish…
Sounds serious u cici..! yes I am..
I m a wife~~ so memang paham la berat nya tanggungjawab kita di kemudian hari..kita tak nafikan perlunya masak , menjahit tu suma of coz.. Cuma please hantaran n mas kahwin ni ada lah sebuah  nilai yg diberi  sebentar cuma, takkan dapat dihitung dengan pengorbanan sang isteri kemudian hari…
Islam tu adil, mas kawin tu tanda pemberian ikhlas dari sang suami terhadap tulang rusuk yg Allah dah ciptakan untuknya.. biarlah ianya ikhlas biar apa pun harganya.. jgn la kata dah mahai kena buat cam ni cam tu cam tak ikhlas lak..

So kan.. as for conclusion of all,,,this is my single opinion..coz… memang pun nilai hantaran mahai la ni, zaman semakin berubah, dulu gaji 1000 hebat la seseorang tu.. la ni gaji 2000 pun ish.. jenoh lagi..
Biarlah ianya satu pengorbanan suami terhadap cinta nya, dan isteri pula menerima nya dengan redha…
Semoga Allah saja berhak menilai nya… mudahmudahan
Amin…


3 comments:

nadeafu chan said...

saling lengkap melengkapi :)

Drama Mama said...

Setuju setuju. Yang penting masing2 tahu nak jalankan tanggungjawab masing2 selepas berumahtangga. Benda2 remeh temeh cam hantaran lah apalah, takyah la ambik port sangat kan. Takleh ungkit-mengungkit baru harmoni rumahtangga. :-)

I've heard this somewhere; Nabi saw bersabda "sebaik2 wanita adalah yang maharnya rendah". and then i've heard ada ustaz tu mengulas tentang sabda tu, yang dimaksudkan rendah tu bergantung gak la pada kemampuan bakal suami. kalau dah dia mampu nak bagi 10k, apa salahnya kan. i think what it meant was jangan sampai menyusahkan, sampai kena hutang sana sini. As long as mampu, kira ok lah. Itu dari perception saya yang tak berapa arif bab2 agama ni lah, harap2 tak menyimpang. hehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

adreen said...

hihi , yah, kak anum pun tak tera baba ni tp cara dia perli kita ni ,ada terasa sikiet la.. h ihi..takkan nak perfect dan dan kot hihi.. sat la,, t dah sethn dua dah expert la bab rumah tangga ni kan hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget