nuffnang ads

Monday, October 25, 2010

Mana lebih berat... suami atau isteri??

Opss tajuk nya mana lebih berat .. hehe tapi bukan berat badan ya…
Saja nak ngomong ngomong kosong ja sebab dari my observation .. I think wife responsible is more than a husband.. walaupun hakikat nya husband berat dari segi tanggungjawab menjaga kuarga i.e makan minum pakai..pergi kerja cari rezeki buat family.. pas tu balik umah.. rilek main ngan anak anak.Tu tanggungjawab yang kita nampak zahir nya.. di sebaliknya sebenar nya berat lagi kot hehe…kena lak isteri had sempoi sempoi… pnya…haa.. berat la bahu kiri dok kena tanggung hehe…
Tu berat tang suami… mari kita lihat berat nya sang isteri pulak
Ni story mori rutin isteri yang bekerja….
Bangun pagi seawal 5.30 siap kan breakfast anak anak & suami, pas tu kue 6.30 mandi.. n solat subuh..kejut kan anak anak suami untuk p sekolah, n p keja…
Siap depa suma makan pagi, bawak anak yang tak sekolah p nursery, dan hantag anak yg p sekolah kat sekolah depa.. kue 7.30 dah setel hal anak anak.. sampai lah kat tempat keja dalam kue 8- 8.30.keja stat kue 9 atau 8.45 for banker… pas tu keja la tot tet tot tet tot tet.. habeh keja kue 5.45 or kalu tak habeh ot sikit dlam kue 6.30… rushing p amik anak dari nursery sekali dengan anak yg balik sekolah tp dalam jagaan nursery tu… pas tu letak ja hanbag.. terus mandi solat.. dan nak siap kan makan malam lak.. kena lak ada anak kecik yg umug 3 thn kebawah.. nak susu la.. nak terberak la.. suma nya perlu kita buat.. then terus ke dapug siapkan dinner.. ada la lauk simple simple yg nak kita masak.hmmm pastu makan.. kita la jugak nak mengemas makan tu nak basuh piggan mangkuk suma.. pas tu tgk homework anak lagi… tot tet tot tet… kue 11… tidug kan anak yg kecik tu..anak yang dah sekolah tu..tidog la sendiri hehe…
Solat isyak waktu panjang.. ooowwh sempat lagi.. pas anak anak dah tidug… time tu la baru nak menyembang ngan husband.. kena lak husband perlukan dot dot tu.. hmmm bg seround.. kue 12 lebih tidug.. pas tu esok pg bangun dengan rutin yang sama….

Hmm yang mana lebih penat.. lebih berat.. ??
Hsband bgn makan pg..siap nek moto vrrroooom p keja teruih…
Balik… mandi, tgk tv.. makan malam siap…makan n habeh tu…smbung tgk tv sambil berbaring kat sofa panjang tu…. Then wife gak kemaih kemaih… kan issh… anak pnya keja skolah wife  gak kena tgk alasannya dari suami tu… tak leh tahan kalu anak tu tak mau paham yg dia ajag (nanti nak marah budak tuu) . aiseyyy.. kita dulu penah jadi budak budak gak… kan..~~
Becoz nowadays most of women is working , berkarier kan..tired la… balik penat.. nak kena jadi surirumah pulak …buat keja keja rumah.. tu tak temasuk squeeze time nak iron baju nak basuh baju nak sidai baju nak lipat lagi…fuhhhhhh
For a 24hours applicable fully we have just rest about 5 hours… isnt it…
Bg ku ,,, aku seorang isteri, serang ibu…seorang anak pada ibubapaku dan yg utama seorang hamba pada Pencipta…penat gak tuu… hehe tp penat tu la yg menandakan aku rasa bahagia sebenagnya…penat tu yang membawa makna kita tidak kesorangan.. dan kita ditemani oleh insan insan yg kita sayangi
Tp sang suami.. kalu bole tu tolong la siket… takkan tgk bini terhoyong hayang sorang sorang kot.. at least tolong la kemaih lepaih makan malam ka.. tu pun dah kira baik tau hehehe.. sabtu ahad lain la cerita..…
Sometimes we just don’t want to seek for their help becoz they will nagging and nagging arrrr..,so better don’t do it!!

Tang mana buruk si isteri tu.. kalu dia dah jalankan tugas n tanggungjawab kat famili dalam 24jam sehari tu.. hargai lah tau.. hehe...
Anyway I do love my life.. my family..and always love all this responsibity. and I believe this will bring me joy in my life as I wish!!
Sayang suami ku… man burn…. Wa ccca… hehe


Ciciwi menulis ^ ^


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget