nuffnang ads

Sunday, October 24, 2010

Benarkah Suami cari lain bila isteri dah tak cantik??

It is very subjective isnt it?? Hmm suami cari lain sebab isteri dah tak cantik??( Not all husband like that larr ).. beh tu kawin tu hanya semata mata kerana kecantikkan ka

Mungkin alasan cari lain tu sebenag nya bukan terletak pada kecantikkan semata mata.kadang kadang sebab godaan dari pihak ke 3 yg tak perasan mereka tu sebenagnya sedang meruntuhkan satu kebahagiaan yg dah lama terbina. (could be one of the reason la )

Suami kalu la boleh nilai pengorbanan isteri tentulah akan lebih menghargai isteri tu. Sebab apa wanita atau perempuan itu tak cantik selepas kawin beberapa tahun?? Kita ni pmpuan… bila dah beranak , shape kita t lain sikit.. walaupun kita mampu turunkan berat badan, tp cutting kita akan tetap bebeza… ada kembang sikit hehe…

Tp munkin  kita perlu ubah dari segi penampilan untuk sesuaikan dengan bentuk badan yg dah berubah tu.. imagine perut kita dah besag ada gendud gendud sikit.. kita p pakai bj sendat hmmm tak kena kan??? Nak muda kan diri tp kena sesuaikan ngan bentuk badan kita.. gak.. suami tengok ish.. tak elok tp tak nak la habag kat isteri sebab takut kecik hati.. sayang la katakan (dlm hati.. looking for another one .. younger n prettier ~~I guess, hehe)

Kita ni pulak .. lagi suami tak tegug.. dok rasa elok tu la…hehe…

Suami ni bagi aku la kan ,depa suka kita pikiag sendiri.. apa yang patut n apa yg perlu  kita buat.. kan?? Apa yang sesuai ngan perwatakkan kita la ni..i.e. umug kita… Kita kadang tu di sibukkan dengan anak anak yg amat perlukan perhatian sepenuhnya lalu kita terlupa tuk hiaskan diri kita untuk suami kita hehe..err nak hiaskan diri cam na lagi agaknya kan..tima la kami ni (seadanya sepertimana boleh jatuh cinta satu masa dulu kan…)

Tp suami takkan tak leh paham tu kot.. ?? nak yang cantik je ka…
Dulu pun sebelum kawin we all cantik gak la… slim melim jerr.. yu all la kasi we all tak cantik .. hehe .. mana leh sama cam sebelum kawin..u all knew it !!!

Tul tak..

Tp bagiku lelaki ni macam mana kita jaga pun kalu dia nak cari lain dia akan cari lain..1000 alasan nanti bagi… kalu kita tak jaga dia 100% pun kalu dia tak mau cari lain dia takkan cari.. sebab anak dia bin binti dia tu ada ngan kita.. and that will last forever for sure....hehe

Isteri2… pandangan aku la kan.. keikhlasan kita untuk jaga anak2 n suami kita tu la akan menjadi penawar kasihsayang kita pada kuarga..kita tak leh harap apa yang kita beri tu untuk kita terima balik yang sama dan serupa ~~.InsyaAllah , Allah tau la nak bg apa yg stimpal dengan apa yg kita usahakan tu.. kan
Camna pun kita buat peranan kita sebaik mungkin untuk dinilai di mata Allah, jadi tak yah la nak pikiag samada hsband tu nak hargai atau tidak (nak cari lain ka dak ).. sebabnya kdg kdg sesetengah lelaki tu ada ego sikit, depa tak nak tunjuk depa tu care n concern kat kita..,dan ada lak sesetengah lelaki tu cari pmpuan lain kat luag sekadar peneman bkn untuk kawin kali kedua tu.. cam saja suka suka ja pun (perhaps feel great kot)

Lafaz akad tu bagiku sangat berat bila AKAD tu la sebenag nya Allah amanahkan kat suami tu si isteri… jadi jagalah amanah Allah tu baik baik na… walau macam mana hebat pun si girlfren kat luag tu takkan sama dengan isteri kita yg telah lama tidug sebantai ngan kita.. yg lebih mengenali kita..sedalam dalam nya

Cantik tu perlu.. tapi bukan segalanya… kalau kawin kerana cantik.. maka sedarlah.. cantik tu akan pudar jugak satu hari.. kalu kawin kerana keikhlasan menyayangi.. Allah redha … ikatan dengan keredhaan Allah kan kekal mudah mudah- insyaAllah … AMIN



JADI FOR CONCLUSION OR AS FOR MY SINGLE OPINION is.. no… la , suami cari lain bukan kerana kita tak cantik semata mata… tp munkin ada alasan lain yg sangat lebih subjective… depends on de situation.. kan…

Note to wife:: hehe…aku pun tak cantikk.. hsband aku kata dia nak kawin ngan aku sebab aku tak cantikk hehe.. senang jaga.. org lain tak mau hahaha…(well I hope same apply to him… nobody can get along with him except me!! Hopefully  hehe  

Note to husbend

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak

Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka......


Ciciwi menulis ^ ^


2 comments:

Hanif bin Idrus said...

hahahaha..terasa lak bila baca entri ini..
By the way keihklasan hati ini memang penting bagi isteri atau suami
http://hanifidrus.blogspot.com/

adreen said...

Hanif : sekadar pandangan dari seorang ister :-P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget