nuffnang ads

Wednesday, October 27, 2010

Keperluan dan kehendak hari ini


Hari ni taraf hidup semakin meningkat. Lumrah alam la bila gaji nek keperluan dan kehendak pun naik sekali. Napa kita tak leh maintain  ka belanja mcm yg kita ada la ni.hrmm

Dulu masuk keja gj 700 ja, mampu buat saving sampai 2k setahun ( tu masa aku stat keja thn 1996)
La ni gaji dah 2ribu lebih nak saving 200 pun semput dik ooi hehe..
Memang pun taraf hidup dan meningkat, dan kita dok hambat perubahan tu jadi kita rasa kita mampu untuk ada apa yg perlu dan apa yg di kehendaki kan.. hehe
La ni main main ka.. keja kerani pun dah mampu pakai keta vios kan.hehe (rezeki la tuu kan)
Bila gaji dah naik, kita pun mula la pikiag nak tukag keta la, nak renovate umah la nak berjalan jalan la.. ada saja la yg bermain kat pikiran tu kan. Sampai saat la ni pun rasanya kehendak tu lebih di utamakan dari keperluan kan hehe.. ni la pmpuan.. mami j hahaha
Nak suma pun lebih dari orang lain, kalu orang sebelah pakai keta vios, kita nak pakai crv lak ~~ ape menda nak bersaing kot situ kan… tu la  kan salah satu contoh ja kalu dasar nya keta tu satu keperluan, wira pun dah kira baik dah, tp dek kerana orang sebelah dah tukag keta pakai CRV kita pun dah tukag keperluan tu jadi kehendak.. ni fenomena hari ni terutama perempuans.. asal ada yg lebih ja dari kita, nak la rasa tak puaih hati tang mana mana tu. Meletakkan kehendak lebih dari keperluan kan ??

Hehe.. aku pun lebih kurang cam tu gak kot. tp cuma not so obvious la since my salary pun 'ciput' ja kan hehe.. tp naluri cam tu kadang kadang dia mai gak pusing seround kat pala aku ni .. ikut hati mati.. ikut rasa binasa..harap dapat la tetap iman ni hihi

Dulu memang pun ber ia ia nak beli benda yg mahai mahai.. tp la ni semenjak dah kawin dah ada anak ni.. thinking pun dah lain sikit la… suma budget pun untuk anak anak ja (mostly) .. kalu tak dak utang memang syok la  belanja untuk depa.. hehe. 

Kerana kehendak melebihi keperluan tu la hutang bertampok payah benor nak menyetelkan hehe.. tp rezeki anak tetap ada hehe , tu pun aku kena syukur sgt sgt dah tp walau macam mana belanja pun aku tetap akan pastikan ada ruang untuk bersedekah dari gaji ku tiap tiap bulan tu walau pun cuma sedikit..

As for future moving forward,I think ireally need to improvise myself seriously…need me to identify what is my needs or it is just a kind of unnecessary things (which could be avoided I believe!!) hehe, aku kenal pasti betui betui dulu, kalu tak perlu barang tu tak yah la membazir…. Dahulukan keperluan dari kehendak.. mudah2an ok la budget aku tahun depan InsyaAllah
Ya... now have to start to draft what is my azam baru for next year.....hrmm nak kira azam ni untuk di applikasikan pada 'awal muharram' atau pada new year 2011 dalam erti kalendar omputeh??...hehe... 

pikiag la nooo... :-)



CICIWI MENULIS ^ ^



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget