nuffnang ads

Sunday, October 31, 2010

Mari berkongsi : cara menguruskan kewangan kita

Semenjak  2 menjak ni sonok lak membaca.. dulu p sekolah malaih sgt nak baca buku ka , belajag ka apa.. dulu aku memang pemalaih sesangat.. al balog liat org utara kata  hihi.. seb bek sekolah spm suma grade elok.. keja pun ala ala padan la ngan kelulusan yg takat SPM ni..

Bila dok saja saja, kepala selalu suka pikiag cam na nak uruskan kewangan secara lebih effective, hrmm sounds like I m in financial problem kan hihi. tak la.. saja ja cari cari pny cari, baca baca punya baca.. here is for us to share some info..and perhaps could be very useful for us future ~ for next year plan.. hehe.. hope so. Lets have some few minutes to focus ..

kita Perlu kan perancangan kewangan yang teliti..  sebahagian dari perancangan kewangan adalah    seperti berikut

*kita kena gandakan kewangan kita melalui beberapa contoh ni
     - Akaun simpanan
     - Fixed deposit
     - Amanah Saham
     - Tabung Haji
     - KWSP
     - ASB
     - Saham Bank Rakyat
   Yg ni paling mudah untuk kita buat la kan..lain lain tu mcm Warrant
  option, saham bon kerajaan dan mcm mcm lagi

*Pengurusan Pengaliran Tunai* (membabitkan nilai bersih kewangan yg ada sekarang selepas tolak utang suma)
 Secara amnya ini akan menunjukkan samada kita menikmati kebebasan kewangan atau mengalami masalah kewangan i.e belanjawan, setle hutang atau pun mampu membuat tabungan

*Perancangan Pelaburan*
Setelah kita dah tetapkan jumlah amount yg kita simpan, kita patut menimbang pula di mana kita leh laburkan duit tu untuk mendapatkan pulangan lebih tiggi compare ngan akaun simpanan biasa.. hrmm ASB ka . .FD ka..better than normal saving akaun la..

*Kenal pasti  perbelanjaan yang perlu* .
kita kdg kdg berbelanja melebihi kemampuan akibat terpengaruh dgn akhbar, promosi iklan dan                         mcm2 sumber ..la ni suma pun kita mau yg mahai atau up to date la.. i.e handpon,fesyen n mcm mcm la .semata mata mengikut peredaran masa .. yg ni boleh kita tepiskan kot hihi(my previous post tu keperluan n kehendak tu related la )

*Tetapkan kadar simpanan harian. *

Cuba la kita letakkan sekurang kurang 5ringgit sehari sebagai simpanan harian tetap kita. Means tu   kalu kita simpan RM5 X 20hr (hari bekerja ) kita ada simpanan sebanyak 100ringgit setiap bulan. Setahun kita mampu simpan 1200. jika 1200 di simpan dan digandakan dalam ASB dalam kadar estimate ja la 8% means tu untung dalam RM96 .jadi simpanan dah jadi 1296 setahun. Cuba try dalam masa 5-7 thn.,,. Kira tgk dah berapa tu..  ..


*Penggunaan Kad Kredit.*
kita suka pakai dulu , bayag kemudian. Tu mcm trend dah la ni. Boleh la kalau nak pakai tetapi kena bijak la menguruskan. Kalu silap kira mcm terjerat dah la.. Kad kredit kita patutnya pakai 1 sahaja, kita perlu cepat cepat bayar jumlah penuh yang kita pakai tu. .tp memang perlu expert la cara pengiraan dia (some card charge 1.5% per month some less than that), dan perlu expert untuk tau tarikh ‘statement date, due date & cooling period tu, so jangan bayag lebih dari due date tu.
Dan kena bayag lebih dari minimum payment yg ditetapkan tu. K.


*Menilai dan Menyemak semula perbelanjaan kita*-

kalu boleh tu kita list down kan apa yg kita perlu beli, dan apa yg sekadar sebagai kehendak saja. Selepas tu kita analisis la balik, whether benda ni masih perlu di beli di budget kita bulan depan atau tidak. Kita boleh kurang kan sedikit demi sedikit barang yg merapu dana tu i.e kalu p shoping market untuk beli barang dapug, kita senaraikan la sabun minyak, kopi tu suma atas sekali sebagai benda yg paling penting, yg lain lain masih boleh dikurang kan .. tul tak.. Kunci kewangan bijak adalah menyediakan pelan yang di tulis dan seterusnya diikuti la. (jgn la draf saja tp tak buat lak )


*Tetapkan perbelanjaan tetap seperti duit keta, duit umah dan hal ehwal lain lain yg tetap setiap bulan*.jgn mis duit keta n umah tiap tiap bulan sebab walau mcm mana pun yg tertunggak tu tetap kita perlu bayag gak.


kita kena cari jalan kearah financial freedom,, jgnla kita pikiag umah besag, keta besag tu depa bebas dari masalah kewangan , dia mcm ‘besag periuk besag la lagi kerak nya” jadi yg penting tu, bkn factor kenaikan gaji , kenaikan pangkat dan miliki rumah besag agam keta mewah.. tetapi (ccris n ctos problem).Biag kecik pun gaji kita.. the most important is.. CARA kita menguruskan.. kdg yg gj kecik tu.. lagi senang tak dak utang , ada sikit belanja sikit.. kita tak nampak mungkin kat umah yg besag tp simpanan dia kurang dari yang begaji kecik kerana bijak berbelanja..hihi..

Kalu ikut kan byk menda lagi yg boleh kita perbaiki untuk menguruskan kewangan kita ni. Ni saja aku summarizekan untuk bahan info dengan cara simple n rilek supaya tak la nampak tension sgt kita ni.. hehe.. bab duit kalu pikiag memang tak leh habeh..jadi aku rasa.. as ciciwi menulis ni.. mai kita cuba tahun depan.. improvised our budget.. yg mesra kuarga.. dan tidak membebankan suami or isteri tu hihi.. ‘mesra rakyat’??? no no no.. I believe ‘mesra keluarga..’ ..   jgn la nak menyimpan sampai kedekut teruih kat anak anak n isteri lak na.. patut patut la.. tau..


Duit tu perlu ,tp duit bukan segalanya.. Duit bukan segalanya.. tp segalanya perlukan DUit .. hihi tu fakta…tu..:-) smile my frens..


CICIWI MENULIS ^ ^


 

1 comment:

Drama Mama said...

ya betul!!! duit bukan segalanya...tapi semua benda nak kena pakai duit kannnn lani! tsk tsk tsk

http://twinkywinkystars.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget