nuffnang ads

Tuesday, February 22, 2011

kawin lewat, best ka tak best??

Kawin lewat , untung ka rugi??

Nak dikategori kawin lewat ni umug berapa? Bg perempuan I guess before touch 30 tu ok lagi kot? Hrmm aku kawin dlm umug 27++, kiranya otw nak mai 28 jugak la...
Teringat juga time zaman remaja dulu, teringin nak kawin masa umug 22, so that estimate masa umug 30 tu anak dah darjah satu hihi.. kira pun muda kan time tu.. sonok la dok imagine suka duka alam rumahtangga, nak jaga hsband, nak jaga anak.. hihi.. tu la kita ni angan angan impian kdg2 tu sampai lupa hakikat bab jodoh ni Tuhan dah letak bila n dengan sapa kita kawin…kan? Terbaik tu hanya dari Allah semestinya..
Tp ya la.. kawin lewat ni aku rasa buat aku ni berdikari la kan, byk menda leh buat sendiri.. sbb tak dak sapa nak bermanja manja so kita jadi seorng yg tough, matured n independent..sampai la ni..most of leh kasi settle.. only need a permission from MR R tu..Nak shopping? Hihi aku redah ronda sorang sorang dulu.. kalu perlu baru ajak MR R hihi, senang sikit leh pilih lama lama… org lelaki biasa la kalu bab nak menunggu shopping ni awai awai dah serender hihi,,,hrmm rasa cam byk urusan leh buat sendiri, i.e service keta, tukag tayar keta..urusan pembayaran bil bil semuanya boleh buat sendiri.. tak la aku kata kahwin muda tu tak leh buat ni suma.. tp secara tak lansung, bila kawin lambat sikit ni ,, kita sedang mengejar usia kematangan tu kan
Ada jugak yg kawin muda agak kelam kabut sikit la, dalam soal nak uruskan sesuatu menda tu, saja ja cici cakap in generally la, bkn maksud nak angkat bakul tau..
Dari sudut kewangan, kita mampu buat saving secukupnya sbb kita dah mula bekerja dari usia muda.. so dpt la generate income siap siap .. sbb kalu dah kawin ni paham paham la kan.. commitment kita dah jadi berbeza..rm now is to be shared..hihi.. takkan nak tgk suami sorang sorang belanja kat anak anak.. sure kita pun nak jugak sumbangkan sesuatu kan?? Hihi.. that’s me la, tak dapat nak buat simpanan cam dulu, sbb nak penuhi keperluan n kehendak anak anak.. dan semestinya kita bahagia buat cam tu… tul tak??
Kahwin lewat ni , ruginya hrmm anak kita la.. kalu anak yg 1st kita dilahirkan masa umug 30 la , (for example), buat kita yg bekerjaya ni, munkin kita nak jarak anak kita tu dalam 2- 4 tahun, for second child may be sekitar umug kita 32-35 tahun… bila kita sampai umug 40 thn anak kita baru beusia 5-8 thn.. hihi.. agak letih sikit la.. kan.. estimate anak pun tak leh byk la kan, dari sudut pengalaman aku, my first baby was on my 28th yrs.. ok la kot.. tp my second child time umug 32 dah,  rasa tahap tenaga tu ada beza la sikit hihi.. hrmmm nak wat cam na dah kawin umug time tu.. kalu mai umug 40 kira second tu baru umug 8thn kan??aiyooo hihi..
Kalu kawin masa 22 dulu tentu umug anak aku yg 1st tu dah at least 10thn kot hihi.. yg second kot la 6thn.. lega dah, tp  hrmmm ni dok ada baby lagi, nak berjalan mana kenala usong a set of baby beg haha…isk! maleh nak berjalan jaauh daaaa hihi

Hihi.. tp tentunya ada lebih,  ada kurang kawin lewat atau kawin cepat ni.. sumanya cam dah disusun untuk kita…yg terbaik di antara yg baik.
For my single opinion ni.. average umug kawin dalam 26 ok kot.. bila financial dah stabil, kita dah mmpu berdikari, dah mampu untuk mgharungi gelombang tu future hihi..maksudnya kesediaan mental kita la kot..kan. kdg kdg yg muda pun matang jugak begitu jugak sebaliknya.. sumanya bergantung kepada keupayaan diri sendiri… janji heppy…

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget