nuffnang ads

Wednesday, January 19, 2011

Maintenance Rumah se umur hidup..


Haa life la ni , dulu duduk umah kampong tak dak pun kena bayag maintenance.. habeh kuat kena bayag duit sewa tanah ja.. masa dulu rm5 pas tu 10.. dan seterusnya sampai la ni 30hengget sebulan.. ok la sure la boleh 30 sebulan tu.. sbb tak yah bayag duit umah dah kan…kalu dok tanah sendiri kena bayag cukai tanah pulak.. p balik p balik mesti kira tak dok free pnya..
Tp cam kita yg dok apartment ni selagi nama nya kita ni dok umah tu kena bayag la maintenance tu.. hihi.. kalu loan umah pun leh jugak habeh 25-35thn kan.. nak shortcut kalu leh la amik EPF for early settlement or reduce de principal tp kalu bab maintenance ni tak leh habehL.. kalu miss pun jadi tertunggak.tak bayag pun leh kena refer lawyer tau ka..
Currently cost maintenance for my aparment ni RM85.00.. ok la aku rasa berbaloi la boleh la sbb ada pool, tapi dah la umah tak besag mana.. management nak increase to RM105 lak starting from Jan 2011 ni.. chehhh… 20hengget sebulan tu makes different lorrr… kira la .. kalu sebulan beza 20 henget is equal to RM240.00 setahun.. kalu bertahun tahun lagi.. tak ka ber riban la jugak..

Reason for increase is due to maintenance cost which include cleaning, lift maintenance electricity all had increase..hrmm aku dok tingkat satu.. should kurang la siket hihi tak pakai pun lift tuuuu.. hahaha.. tak aceya la.. apa kata , increase dia start from level hihi tingkat 1 -85hengget, tingkat dua 87, tingkat 3 90hengget dan seterusnya.. sbb lagi tinggi kan lagi mahai rumah tu.kononya pay for de view la pay for the lift la.. padahal besag tu jugak sqf nya hihi.
Rega rumah pun meningkat gila gila compare time aku beli dulu.. for those yg beli umah for investment ni memang untung la... for me ? no no no ... of coz not la… . Hihi.. beli untuk dok menenggek .. even kecik pun rumah sendiri betoi dak.. setimpal la ngan gj yg ciput kami 2 org ni dan sesuai la ngan anak pun 2 ja .. tp tu la.. nak ter merongot la jugak pasai maintenance ni… it seems like a kind of never ending story.. bayag la sampai keghaih hahahah..but surely we feel convenience when everything will be settle for us kan… kita cuma jaga kat dalam umah kita.. kat luag clean n clear.. tu pun should be great enough hihi..
La ni dok ada surat bantahan yg ntah sapa boh dalam post box tu untuk kami kami penghuni apartment ni tandatangan membantah kenaikan cost maintenance ni.. rasa rasa laku ka… hrrmmm suma barang naik , maintenance pun teringin nak naik jugak ka… aiyooooo…

2 comments:

Ein Auzai'y said...

biasalah semua benda naik.....even masuk toilet pun kena bayar dah.....mahal dah sekarang....

Drama Mama said...

aiseh...harap2 maintenance kami tak naik lah. lani pun dah hazab rasa nak membayaq..kalau naik lagi kena pi juai goreng pisang tepi jalan la nak bayaq maintenance. hahaha!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget