nuffnang ads

Thursday, December 2, 2010

Esok Besar Nak Jadi Apa??



From a very early age, we’ve been asked the same question to consider our careers. Just think about how often little kids get asked, “what do you want to be when you grow up”
Hrmm ada la nak jadi doctor , lawyer, cikgu, polis…etc..Most of us spend so much time (since kids) to train and study hard towards a carier we aspire to, kan? Hihi.. end up aku keja sini dah 13thn- in a same rank, ya I got the salary increment yearly, bonus ,benefit and etc fr the company, could say seems born to be 'kerani sampai pencen' hihi, elok la ngan highest qualification aku tuhh!! Even patutnya I could be in a better position during my 5 yrs of service, but I believe it must be something that put me down hahaha

I guess ,, attitude kot.

Masa time kecik kecik dulu, suka belakon nak keja counter bank, kira duit ,pas tu cop cop kat kertas J. tu ja. Pas result SPM ja, teruih ja proceed dengan cita cita aku tu, dapat la.. bkn susah pun rupanya. For 10years punya dok  kira duit, sampai naik pening..dan last last minta tukar department to admin la pulak.. (but last time I was eager to become teller , but feel bored after a couple of year being doing de same thing hihi). Tp tak pa.. syukur tu ada la gak.. now it is my time to train anak anak la pulak.. apa pulak cita cita depa nanti..

Key words to success is attitude..no matter how high the education is, but if u have attitude problematic.. no where gak la jawabnya hihi..

Ni yang perlu di train dari peringkat kanak kanak lagi, since depa ni kan ibarat kain putih, langkah depa ada lah apa yg kita corakkan.. so kan, how are we going to train them,  hrmm doctor, lawyer, accountant, majistreet,
etc…ask them to study hard? Then, what else..hrmmm :-)

What ever way it is.. ‘melentur buluh biar dari rebungnya’

Tp kan dulu masa time aku p kem motivasi untuk SPM, most of pun suma nak jadi doctor, cikgu polis tu suma.. tp tak dak org ka nak jadi perdana menteri ? hrmm surprising kan? Then sapa nak memimpin kalu suma org pun tak nak...

Cam na nak train anak jadi PM? Huih besag tu… org terpenting Negara tuhhh..

Hrmm Mana nak tau kot  anak mama dapat jadi Perdana Menteri Malaya satu hari nanti, menjadi pemimpin yg jujur, bertanggugjawab membela nasib bangsa, agama dan Negara.Hihihi

Hehehe , mau jadi merak buih aku kalu anak aku betoi betoi jadi PM nanti hahaha. lawak gak nie..
who knows kan ??

Ahaks, should put extra salt to my words kot.. hihi



CICIWI MENULIS ^_^



 

3 comments:

Drama Mama said...

kecik2 tak bercita2 pun nak jadi suri rumah tapi jadik jugak! haha

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Muhammad Huzaifah Idris said...

kecik2 berangan nak jadi menteri pasola....tp x jadi pun....kehkehkeh

Haffiz MohdNoor said...

baguslah latih budak2 supaya ada cita-cita..

1st time singgah sini,~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget