nuffnang ads

Wednesday, December 29, 2010

When u give, u will get it back


Susah ka senang, tangan memberi tetap lebih baik  dari tangan menerima

Kdg kdg rasa kita 2hengget pun kedekut nak bg bkn apa takot yg kita bagi tu di salurkan kat tempat yg tak elok. Aku memang bkn jenih kedekut, sapa sapa yg nampak cam perlu dibantu, ok ja.. nak hulug sikit tak rugi apa pun kan

Tp kan, ada satu pakcik kat opis ni , dia mai hari hari la minta sedekah.. aku bukan nak aibkan ka apa.. sure la.. kalo nak bg, bg la.. tp kalo tak nak biag la.. kat dia..
Aku besa la jugak hulug kat dia 2hengget belen aku lunch.. tak rogi la sure.. tp yg best tu.. sekali aku jumpa dia kat stesen bas.. tgh beli rokok.. kat tangan dia ada kertas nombor ekor, siap dok tenung lagi.. aarrgh.. aku rasa cam tak baloi la, 2hengget tu dapat beli nasi lemak tau ka.. kalo sorang bg 1hengget 2 hengget.. kalu 10 org bg kat dia.? Kan dah dapat dia lunch n diner for de day.. tp kalo dalam byk dia dapat tu dia p beli rokok(tak tau la jenih mahai ka murah).. rugi la, rokok dah la bahayakan kesihatan…susah kita nak dapat duit.. tp tang rokok tak leh lak tepihkan isk.. tang nombor ekor tu, kalu betoi la..dia amik duit yg org sedekahkan tu dia beli nombor ekor tu.. hrmmm pikir pikir la sendiri pakcik.. no gud n de very no gud! Hihi.. tak pa niat aku nak bantu.. aku tawakkal atas niat lillahitaala tp rasa kalo  betoi.. cam tak patut gak pakcik tu wat cam tu kan…entah la…

Aku setuju when u give , u will get back..tp dalam pelbagai cara, dan dalam cara yang berbeza…tapi nawaitu kita semestinya lillahitaala.. ikhlas nak memberi n jgn lak letak harapan sure ada balasan lak, ok.!. niat yg ikhlas Allah akan tetap redha.. yg tu sudah…!

Ciciwi menulis ^_^


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik klik

There was an error in this gadget